Vinul roșu sau vinul alb? Care este mai bun pentru organism? Opinia specialiștilor

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 21.02.2024 - 17:41
Vinul roșu sau vinul alb: care este mai bun pentru organism - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
vin rosu

Vinul roșu sau vinul alb? Care este mai bun pentru organism? Aceste licori sunt nelipsite de pe masa multor români. Dar, dincolo de preferințele personale, specialiștii au o opinie clară despre care dintre ele aduce beneficii mai mari pentru sănătate, consumate cu moderație.

SHARE

Vinul roșu sau vinul alb? Care este mai bun pentru organism? Cum românilor le place să bea și un pahar sau mai multe de vin, cu diferite ocazii, răspunsul la această întrebare poate fi foarte important, dincolo de preferințele fiecăruia.

Specialiștii care au studiat problema au ajuns la o decizie destul de clară, deși, concomitent, aceștia nu sfătuiesc pe nimeni să se apuce de băut ori să „guste” peste măsură.

Vinul roșu sau vinul alb? Care este mai bun pentru organism? Opinia specialiștilor

Se apropie Sf. 40 de Mucenici, când, luându-se după o așa-zisă tradiție, unele persoane se „iau la trântă” cu 40 sau 44 de pahare de vin. 

Nu acestora le este destinat acest articol, ci celor care beau licoarea cu măsură ori chiar nu beau deloc, dar sunt curioși să afle răspunsul la întrebare.

Dacă preferați vinul alb sau roșu este, în general, o chestiune de gust. Dar dacă doriți să alegeți cel mai sănătos, pe care ar trebui să-l alegeți?

Vinul roșu a atras multă atenție pentru potențialul său, susținut de cercetări, de a reduce riscul de boli de inimă și de a vă prelungi durata de viață. Are vinul alb aceleași beneficii?

Principala diferență între vinul alb și cel roșu este dată de culoarea strugurilor folosiți. De asemenea, are legătură cu faptul că sucul de struguri este fermentat cu sau fără coaja strugurilor.

Citește și: Cum să eviți durerea de după ce bei alcool. Băutura care nu provoacă mahmureală

Pentru a face vin alb, strugurii sunt presați, iar pielițele, semințele și tulpinile sunt îndepărtate înainte de fermentare.

Cu toate acestea, pentru a face vin roșu, strugurii roșii zdrobiți sunt transferați direct în cuve și fermentează cu coaja, semințele și tulpinile.

Pielițele strugurilor conferă vinului pigmentul său, precum și mulți dintre compușii distinctivi pentru sănătate care se găsesc în vinul roșu.

Ca urmare a macerării cu pielița strugurilor, vinul roșu este deosebit de bogat în compuși vegetali care sunt prezenți în aceste pielițe, cum ar fi taninurile și resveratrolul.

Vinul alb are, de asemenea, o parte din acești compuși vegetali sănătoși, dar, în general, în cantități mult mai mici..

Pentru producerea vinului se folosesc multe soiuri de struguri, printre care Pinot Gris, Syrah și Cabernet Sauvignon.

Vinul roșu aduce, în opinia specialiștilor, mai multe beneficii pentru sănătate decât cel alb - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ

În timp ce soiurile roșii sunt folosite pentru a face vin roșu, vinul alb poate fi făcut de fapt din struguri roșii sau albi. De exemplu, șampania franceză tradițională este produsă cu struguri roșii Pinot Noir.

Multe țări produc vin. Unele dintre principalele regiuni viticole se află în Franța, Italia, Spania, Chile, Africa de Sud, Australia și California în SUA, dar nici România nu stă rău la acest capitol.

Vinul roșu și cel alb au profiluri nutriționale foarte asemănătoare. Cu toate acestea, dacă analizăm conținutul nutritiv pentru un pahar standard de 148 ml, putem observa că există unele diferențe.

Citește și: Care este berea din România cu cel mai mult alcool? Unde o găsești? Costă de 25 ori cât una normală

În general, vinul roșu are un ușor avantaj față de cel alb, deoarece are cantități mai mari de vitamine și minerale. Cu toate acestea, vinul alb conține mai puține calorii, conform healthline.com.

Beneficiile vinului roșu

Deoarece fermentează cu pielițe și semințe de struguri, vinul roșu este foarte bogat în compuși vegetali care oferă o varietate de beneficii pentru sănătate.

Ajută la reducerea riscului de boli de inimă

Vinul roșu este presupusul secret din spatele paradoxului francez. Aceasta este ideea că în Franța există relativ puține boli de inimă, în ciuda unei tradiții de a avea o dietă bogată în grăsimi saturate.

Cercetările au descoperit că consumul de vin roșu poate avea un efect protector asupra sistemului cardiovasculare. De fapt, a fost legat de un risc cu 30% mai mic de a muri din cauza bolilor de inimă.

În parte, acest lucru se poate datora faptului că vinul conține compuși care au atât efecte antioxidante, cât și antiinflamatorii. Aceștia ajută la reducerea riscului de boli de inimă.

Poate ajuta la creșterea colesterolului „bun” HDL

S-a demonstrat, de asemenea, că vinul roșu crește nivelul colesterolului „bun” HDL, care este legat de rate mai mici de boli de inimă.

Un mic studiu a constatat că adulții cărora li s-a spus să bea 1-2 pahare de vin roșu zilnic, timp de patru săptămâni, au înregistrat o creștere de 11-16% a nivelului de HDL, în comparație cu cei care au băut pur și simplu apă, sau apă și un extract de struguri.

Poate încetini declinul creierului

Mai multe studii au sugerat că consumul de vin roșu poate ajuta la încetinirea declinului mental legat de vârstă.

Acest lucru se poate datora parțial activității antioxidante și antiinflamatorii a resveratrolului, un compus asemănător antioxidanților din vinul roșu.

Resveratrolul pare să împiedice formarea unor particule proteice numite beta-amiloizi. Aceste beta-amiloide joacă un rol cheie în formarea plăcilor din creier care sunt o caracteristică a bolii Alzheimer

Alte posibile beneficii pentru sănătate ale vinului 

O mulțime de cercetări au evidențiat în mod special vinul roșu, dar vinul alb și alte tipuri de alcool sunt, de asemenea, legate de beneficiile pentru sănătate.

Iată câteva dintre cele mai importante:

  • Reducerea riscului de boli de inimă: Mai mult de 100 de studii au arătat că un consum moderat de alcool este legat de o reducere cu 25-40% a riscului de boli de inimă;
  • Reducerea riscului de deces din cauza bolilor de inimă sau a accidentului vascular cerebral: Într-un studiu danez, persoanele care au consumat cantități mici sau moderate de vin au fost mai puțin predispuse să moară din cauza bolilor de inimă sau a unui accident vascular cerebral, în comparație cu persoanele care au consumat bere sau alte băuturi spirtoase;
  • Niveluri mai bune de colesterol: Cantitățile moderate de alcool par, de asemenea, să îmbunătățească nivelul colesterolului; 
  • Risc mai mic de deces: Multe studii de populație au arătat că băutorii de vin au riscuri mai mici de deces din toate cauzele, inclusiv din cauza bolilor de inimă; 
  • Risc redus de boli neurodegenerative: Băutorii de vin sau de alte băuturi alcoolice, de la ușoare până la moderate, prezintă, de asemenea, riscuri mai mici de boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer și Parkinson, în comparație cu nebăutorii;
  • Risc redus de osteoartrită: Cel puțin un studiu a constatat că băutorii de vin au un risc mai mic de apariție a acestei boli, în comparație cu băutorii de bere;
  • Risc mai mic de apariție a unor tipuri de cancer: Studiile observaționale sugerează că băutorii de vin ar putea avea rate mai mici de cancer pulmonar.

Acestea fiind spuse, este important să rețineți că aceste studii sunt de natură observațională. Ele nu pot dovedi cauza și efectul și ar trebui luate cu o doză de precauție, mai scrie sursa citată.

Riscurile consumului excesiv

Cele mai mari dezavantaje ale consumului de vin provin din consumul excesiv de vin.

Cât de mult este „prea mult” depinde de cine întrebați, deoarece orientările privind consumul de alcool cu risc scăzut variază de la o țară la alta.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă nu mai mult de două băuturi standard pe zi, cinci zile pe săptămână. O băutură standard este definită ca fiind un pahar de 148 ml de vin cu 12% alcool.

Beneficiile pentru sănătate ale vinului roșu pot fi ușor anulate dacă se bea prea mult. În cantități excesive, acesta poate provoca leziuni ale organelor, dependență și leziuni cerebrale.

Citește și: Cât de rapid se elimină din organism vinul, țuica și berea? La câte ore poți conduce în siguranță

De asemenea, consumul excesiv poate crește riscul de a contracta boli infecțioase, deoarece poate slăbi sistemul imunitar.

În plus, consumul de alcool pare să crească riscul de a dezvolta mai multe tipuri de cancer (40Sursa de încredere).

Aceste riscuri grave sunt principalele motive pentru care experții în sănătate îi îndeamnă pe oameni să nu înceapă să bea de dragul sănătății.

Prin urmare, dacă aveți de gând să beți vin, pare clar că vinul roșu este semnificativ mai sănătos - sau mai puțin rău - decât vinul alb.

Cu alte cuvinte, vinul roșu este câștigătorul clar când vine vorba de efectele asupra sănătății, precizează aceeași sursă.

Acestea fiind spuse, consumul de alcool nu ar trebui să fie niciodată promovat ca o modalitate de îmbunătățire a sănătății, având în vedere că efectele nocive pot fi masive dacă se bea prea mult.

Așa că, dacă vă place să beți vin, vinul roșu este cea mai bună alegere, dar limitarea consumului de alcool (sau evitarea totală a acestuia) este întotdeauna cea mai sigură opțiune.

Citește și: Care sunt principalele leacuri din popor pentru mahmureală? Cum ajută bananele și măslinele verzi?

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te