Primii pași ai unui copil sunt un moment important, dar vârsta la care se atinge această etapă ar putea fi determinată de genetică, sugerează un nou studiu.
Oamenii de știință au analizat informațiile genetice ale peste 70.000 de bebeluși și au identificat 11 markeri genetici care influențează momentul în care copiii fac primii pași, conform The Independent.
S-a aflat de ce unii copii învață să meargă mai târziu decât alții. „Nu e semn de îngrijorare”
În concluziile publicate în revista Nature Human Behaviour, echipa de cercetători de la universitățile din Surrey și Essex a sugerat că genetica reprezintă aproximativ un sfert din diferențele dintre momentul în care copiii încep să meargă.
S-a aflat de ce unii copii învață să meargă mai târziu decât alții. „Nu e semn de îngrijorare” - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Profesoara Angelica Ronald, cercetătoare principală în cadrul studiului de la Universitatea din Surrey, a declarat că „majoritatea bebelușilor fac primii pași între vârsta de opt luni și 24 de luni, deci este o perioadă largă în care se produce acest moment important.
Citește și: Copiii făcuți în această perioadă a anului sunt cei mai predispuși la alergii alimentare. De ce?
„Este un moment important atât pentru părinți, cât și pentru copil; simbolizează o nouă etapă în viața unui copil”.
„Sperăm că aceste noi descoperiri vor contribui la o mai bună înțelegere a cauzelor mersului și vor fi utilizate pentru a oferi un sprijin mai bun copiilor cu tulburări motorii și dificultăți de învățare”.
„Deși părinții ar trebui să consulte medicul de familie dacă sunt îngrijorați, un început puțin mai târziu nu este întotdeauna un semn de îngrijorare”.
Citește și: VIDEO Cum convingi un copil de până în 3 ani să se spele, să se îmbrace și să meargă la grădiniță
„Există o mare varietate în ceea ce privește momentul în care copiii fac primii pași singuri.”
Dr. Anna Gui, care a lucrat la studiu, a adăugat că, până acum, „nu înțelegeam ce cauzează diferențele mari între copii în ceea ce privește momentul în care fac primii pași”.
Citește și: Unde poți suna gratuit un medic de copii la orice ora?
„Părinții se pot îngrijora adesea că mersul devreme sau târziu este un semn rău sau că au făcut ceva greșit”.
„Observăm că genetica joacă un rol considerabil în influențarea momentului în care se atinge această etapă importantă”.
Analiza a descoperit că genele care influențează vârsta la care copiii învață să meargă se suprapun în mare măsură cu genele care afectează atât dimensiunea creierului, cât și numărul de pliuri de pe stratul exterior al creierului, care este asociat cu funcția cognitivă.
În mod remarcabil, genele legate de mersul precoce se suprapun și cu cele legate de tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD).
Cercetătorii au emis ipoteza că bebelușii mai activi, cu o capacitate de concentrare mai scurtă, ar putea să se miște mai mult, ceea ce le-ar oferi mai multă practică pentru a învăța să meargă mai devreme.
În același timp, alte cercetări au arătat că învățarea târzie a mersului – după vârsta de aproximativ 18 luni – poate fi un semn precoce al dizabilităților intelectuale.