Un număr tot mai mare de lucrări descoperă că data concepției sau a nașterii unei persoane poate avea un impact asupra restului vieții acesteia.
Copiii făcuți în această perioadă a anului sunt cei mai predispuși la alergii alimentare. De ce?
Un studiu recent de la Universitatea din Tokyo a arătat că metabolismul unei persoane poate varia în funcție de momentul în care a fost concepută.
Citește și: VIDEO Cum convingi un copil de până în 3 ani să se spele, să se îmbrace și să meargă la grădiniță
Datele au arătat că persoanele concepute în timpul lunilor mai reci - mai exact, între 17 octombrie și 15 aprilie - au un țesut adipos brun mai activ, un tip de grăsime care arde calorii pentru a ne încălzi și ajută la reglarea zahărului din sânge.
Copiii făcuți în această perioadă a anului sunt cei mai predispuși la alergii alimentare. De ce? - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
De asemenea, s-a constatat că bebelușii născuți în aceste luni au un indice de masă corporală mai scăzut, mai puțină acumulare de grăsime în jurul organelor și un consum mai mare de energie, toate acestea fiind indicatori ai unei bune stări metabolice generale.
Cercetătorul principal Takeshi Yoneshiro a explicat că „studiul sugerează că mediul experimentat de părinți chiar înainte de sarcină poate modela sănătatea metabolică a copilului mai târziu în viață”, potrivit The Times, citat de The New York Post.
Citește și: Unde poți suna gratuit un medic de copii la orice ora?
Acest lucru este susținut de cercetările anterioare pe șoareci, care au găsit corelații între condițiile meteorologice și metabolismul descendenților.
Studiul se aliniază, de asemenea, cu decenii de cercetări care arată că momentul conceperii și nașterii unui copil poate avea un impact asupra sănătății acestuia și asupra stilului său de viață.
Un studiu efectuat la Universitatea din Cambridge a constatat că bebelușii născuți vara erau mai sănătoși în alte aspecte decât sănătatea metabolică.
Cei născuți în această perioadă a anului au fost puțin mai grei la naștere, mai înalți la vârsta adultă și au trecut prin pubertate puțin mai târziu, ceea ce este asociat cu un corp mai sănătos.
Rezultatele „susțin ideea tot mai răspândită că promovarea unei sănătăți bune a mamelor în timpul și chiar înainte de sarcină are un impact de lungă durată asupra generației următoare”, a declarat pentru Ken Ong, de la Universitatea Cambridge.
Citește și: Care sunt semnele că un părinte este indisponibil emoțional. Cum sa fii mai apropiat de cel mic
Și ce luni sunt asociate cu rezultate negative pentru sănătate?
Bebelușii concepuți în lunile ianuarie și februarie sunt mai predispuși să dezvolte o alergie alimentară, în special la lapte sau ouă, a constatat un studiu al Universității Oulu.
Cei făcuți în primele două luni ale anului au un risc de 11% de a deveni susceptibili la o alergie alimentară, în timp ce cei a căror viață a început în uter în septembrie sau octombrie au un risc de 6%.
Oamenii de știință cred că acest lucru ar putea fi din cauza nivelului ridicat de alergeni din aer în timpul celei de-a 11-a săptămâni din perioada de gestație - un moment crucial pentru producerea de anticorpi împotriva alergenilor.
Deși toate acestea ar putea părea că oamenii de știință oferă părinților indicii cu privire la momentul în care să programeze ziua de naștere a copilului lor pentru rezultate optime de sănătate, experții spun în schimb că cercetarea poate oferi informații cu privire la legătura dintre mediul unui copil și sănătatea acestuia și modul în care funcționează anumite boli.