Recunoașteți personajul? De la „prostu' clasei”, la actor genial. S-a iubit cu Anda Călugăreanu

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 31.07.2024 - 07:37
Artistul care a evoluat de la „prostu' clasei”, la actor genial - Foto: Facebook/Teatrul Romanesc/Istoria românilor în culori
Artistul care a evoluat de la „prostu' clasei”, la actor genial - Foto: Facebook/Teatrul Romanesc/Istoria românilor în culori

Personajul din imagine era strigat „prostu' clasei”, în copilărie, dar a reușit să facă saltul la actor genial. S-a iubit cu Anda Călugăreanu, în tinerețe, înainte de a-și găsi, definitiv, „jumătatea” care i-a dăruit și doi băieți.

SHARE

Personajul de astăzi a evoluat de la „prostu' clasei”, cum era strigat în copilărie, la actor genial. În tinerețe s-a iubit cu Anda Călugăreanu, dar, ulterior, și-a găsit „jumătatea” și fericirea alături de cea care i-a dăruit doi băieți. Pe 31 iulie împlinește - aproape incredibil - 72 de ani.

Recunoașteți personajul? De la „prostu' clasei”, la actor genial. S-a iubit cu Anda Călugăreanu

Horațiu Mălăele este genul de personalitate artistică ce nu mai are nevoie de nicio prezentare. Românii îl știu prea bine din numeroasele roluri din filme, de pe scena teatrelor ori din emisiuni de televiziune.

Dar marele actor de astăzi a fost la un pas de a fi, poate, un anonim cu un destin de care nimeni n-ar fi aflat.

Citește și: Actorul despre care s-a spus că a murit primește Premiul de excelență. ”Asta este suprema desfătare”

S-a născut la Târgu Jiu, pe 31 iulie 1952, dar a fost trecut în acte pe 1 august, pentru că venise pe lume seara, și n-a mai putut fi declarat decât a doua zi. A apărut în această viață cu aproape toate „atuurile” pentru a eșua și a avea o soartă anostă.

„Când m-am născut, nu erau semne de vreo reuşită a mea în viaţă. Aveam un strabism foarte pronunţat, eram dislexic şi abia citeam, toţi cei din jur râdeau de mine- profesori şi copii, eram numit "prostu' clasei”, mi se lipeau bilete cu apelativul ăsta în pauze pe spate, mi se spunea mereu că desenez urât şi atunci nu prea am mai desenat”, povestea actorul.

În mod paradoxal,  fost un copil pus pe rele, pe harță, dar amintirea locurilor copilăriei și a părinților săi îi catifelează mereu privirea.

Copilul Mălăele, pe vremea din care i s-a tras porecla de „Vulpoiul Negru” - Goto: Facebook/Horațiu Mălăele

„Am fost un copil cam bătăuş. Poate din această cauză am porecla Vulpoiul Negru. Tatăl meu a fost un om extrem de ludic. Mama mea o femeie deşteaptă, puternică şi cu mult umor.

Am avut părinţi extrem de hazoşi, nişte oameni care şi-au sărbătorit viaţa într-un fel unic şi s-ar putea ca bucuria şi umorul care i-a însoţit să fi fost moştenite nu numai de mine, ci şi de copiii mei.

Am ţinut mult la părinţii mei, la fratele meu Ilie, nişte olteni adevăraţi dintre dealurile ce despart Gorjul de Mehedinţi (…) unde mâncam colaci sfinţiţi, caltaboşi, sugiuc, turtă dulce şi, mai ales, îngheţată colorată de la ţigani” mai povestea Horațiu Mălăele, potrivit revistatimpul.ro.

Dar neîncrederea în propriile posibilități și frustrarea dată de datele lui fizice și, după spusele altora, și intelectuale, s-au risipit în clasa a V-a, când a avut loc o revelație.

„Eram în suferinţă. Înţelesesem că sunt prost, urât, şi că nu sunt bun de nimic. Apoi, în clasa a V-a, a venit un profesor care mi-a văzut un desen ascuns, şi a vorbit puţin cu mine.

La urmă, m-a privit direct în ochi şi mi-a spus clar: „Tu eşti un geniu”. Iar eu am început să fiu”, a marturisit marele actor.

Citește și: Recunoașteți personajul? Marea artistă care a murit plângând. Avea doar 45 de ani

Astfel încurajat, și-a urmat pasiunea pentru desen și s-a pregătit să dea la Institutul de Arte Plastice. Dar câteva spectacole văzute în București înainte de admiterea la facultate l-au făcut să vireze rapid spre teatru.

„Atunci, în Bucureşti, produceau evenimente regizori de faimă precum: Ciulei, Pintilie, tânărul Andrei Şerban. După ce am văzut „D-ale Carnavalului”, în regia lui Lucian Pintilie, „Leonce şi Lena” în regia lui Liviu Ciulei, cu Irina Petrescu şi Ion Caramitru, am rămas uluit şi am cotit-o urgent de la arte plastice spre teatru.

Am zis în nebunia mea şi în nebunia tinereţii, că pot să fac meseria de actor. În spectacolele acelui timp, i-am văzut mai vii ca niciodată pe Toma Caragiu, cu care am avut prilejul să fiu prieten, pe Rebengiuc, pe George Constantin, pe Marin Moraru, Gina Patrichi”, mai rememora actorul, potrivit ziarulmetropolis.ro.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” în 1975, la clasa profesorului Octavian Cotescu și-n același an şi-a început cariera de actor la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ.

Ulterior, va ajunge în Bucureşti,  la Teatrul Nottara, Teatrul Odeon, Teatrul Naţional, Teatrul Bulandra, Teatrul de Comedie, Teatrul Metropolis, excelând în numeroase roluri de dramă şi comedie.

Cu Anda Călugăreanu, marea lui iubire din tinerețe - Foto: Facebook/Colecția „Mari Actori Romani”

Ca actor de film a debutat în anii facultății, în 1973, jucând rolul unui student în „Ciprian Porumbescu”, dar primul rol mai consistent îl va avea în 1975, odată cu „Muntele ascuns”.

Filmografia sa cuprinde peste 60 de titluri cinematografice din care amintim: ”Ora zero”, ”Dragostea mea călătoare”, ”Secretul lui Bachus”, ”Primăvara bobocilor”, ”Secretul armei … secrete”, ”Divorț din dragoste”, ”Amen”, ”Damen Tango”, ”Magnatul”, ”Ticăloșii”, “Logodnicii din America”, “Poker”, “Ultimul corupt din România” sau „Moromeții 2”.

În 2008  a regizat primul său film, „Nunta mută”, pentru ca în 2013 să realizeze pelicula „Funeralii fericite”, în care este atât regizor, scenarist, cât și protagonist, iar în 2020, „Luca”.

În paralel, Mălăele a continuat să deseneze și să expună caricaturi în mii de expoziții, devenind și unul dintre cei mai apreciați aricaturiști ai țării.

În viața personală, altiminteri discretul Mălăele, a trăit în anii tinereții o înflărată poveste de dragoste cu Anda Călugăreanu. Cei doi au fot distribuiți în aceeași piesă, „De ce dormi, iubito?” de Jos Vandello, în regia lui Val Paraschiv. Dincolo de scenă, a fost o relaţie care s-a consumat în tăcere.

Citește și: Recunoașteți personajul? Actorul care i-a „furat” soția unui mare antrenor de fotbal

„De geniul Andei Călugăreanu, de spiritul ei ludic, niciodată astâmpărat, am pomenit tot timpul. Despre relaţiile mele ce depăşeau spaţiul profesional nu mi s-a părut firesc să vorbesc niciodată pentru că, vorba francezului, „Il ne faut pas mélanger les affaires de la tête avec les affaires du coeur ” („Nu trebuie să amestecăm problemele rațiunii cu cele ale inimii.”), mărturisea Horațiu Mălăele.

Dar, ulterior, Anda și-a urmat destinul ce avea să se încheie tragic, în 1992, pe când Mălăele și-a găsit „jumătatea” în persoana Gabrielei - absolventă de Cibernetică și lucrând la o multinațională - cu care este căsătorit de peste trei decenii.

Horațiu Mălăele este căsătorit cu Gabriela de peste 30 de ani și au împreună doi copii, pe Bogdan și Cristi, ambii fiind absolvenți de regie de film.

În rolul lui Ilie Moromete, pe care-l va interpreta și în viitoarea continuare, „Moromeții 3” - Foto: Facebook/Moromeții 3

„Bogdan și Cristian (n.r. - fiii actorului) au ales regia de film. Cristian a rămas, Bogdan a virat spre actorie. Nu i-am sfătuit, nu m-am împotrivit alegerii lor. Sfatul meu ar fi ca orice copil să-și urmeze instinctual destinul, indiferent de opoziția spațiului familial sau comunitar. 

Cred că pentru a fi fericit în viață e bine să faci ceea ce-ți place și nu ceea ce le-ar plăcea unora sau altora să faci”, a spus marele actor într-un interviu pentru revista Insight, potrivit ziarulmetropolis.ro.

În 2022, a avut surpriza să citeasc despre moartea sa într-o știre falsă ce s-a propagat rapid, însă, pe Facebook și în tot mediul online.

„O altă tragedie lovește teatrul românesc. Astăzi, în jurul orei 19, Horațiu Mălăele a părăsit această lume și a plecat într-un loc mai bun. Drum bun, maestre!”, suna postarea falsă care a fost rapid distribuită pe așa zise pagini de știri.

Însă actorul, cât se poate de viu, a reacționat în stilul caracteristic, cu mult umor. El a postat o caricatură de-a sa, adresată zvoniștilor, cu mesajul: „Că nu muriți odată, să scăpați de mine!...”.

Citește și: Recunoașteți personajul? S-a născut sașiu și bâlbâit, iar astăzi e un foarte iubit actor român

Ajuns la vârsta de 72 de ani, Horațiu Mălăele a rămas cu nostalgia copilăriei, spre care privește, uneori, ca spre un tărâm magic, dar, în același timp, e perfect conștient că va veni și „nota de plată”, așa cum se întâmplă pentru fiecare.

„Viaţa este ca o masă la restaurant: copilăria din partea casei, maturitatea – felul de bază, bătrâneţea – desertul, moartea – nota de plată”, declara marele actor care se pregătețte să reintre în „pielea” lui Ilie Moromete, pentru mult-așteptatul film „Moromeții 3”, în regia aceluiași Stere Gulea.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te