Recunoașteți personajul? Marea artistă care a murit plângând. Avea doar 45 de ani

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 15.02.2024 - 21:14
Marea artistă care a murit plângând. - Foto: Facebook/Colectia „Mari Actori Romani”/colaj Newsweek
anda tufaru pittis
anda

Personajul din imaginea de mai sus este o mare artistă care a murit plângând, la doar 45 de ani. A fost probabil, actrița cu cea mai mare diversitate a rolurilor jucate și domeniilor abordate, dar viața sa personală a fost povestea unei nefericiri.

SHARE

Personajul de astăzi este o mare artistă care a murit plângând. Avea doar 45 de ani, când a pierdut lupta cu o boală nemiloasă. Talentată, exuberantă și carismatică, a purtat o bătălie, aproape toată existența, cu nedreptățile destinului și cu nefericirile provocate de unii oameni.

Recunoașteți personajul? Marea artistă care a murit plângând. Avea doar 45 de ani

Destinul Andei Călugăreanu a fost unul neobișuit de plin de nefericiri, de dureri și nedreptăți. Unii o consideră actrița cu cea mai mare diversitate a rolurilor jucate, la concurență cu marea Tamara Buciuceanu-Botez, dar nu multă lume își mai amintește de ea.

Poate că unii, totuși, mai oftează nostalgici dacă ascultă piese de muzică ușoară precum „N-am noroc”, „Portocala” sau „Seara”, ori cele de folk compuse pe versurile lui Adrian Păunescu, „Tăcut”, „Seara” şi „Bocet” sau superbele „Noi nu”, pe cele ale lui Nicolae Labiș sau „De bine, de rău”, versuri Ion Nicolescu.

A devenit o adevărată vedetă cu două decenii înainte să ajungă actriță profesionistă, pentru că după primul eșec la IATC, n-a mai încercat la facultate vreme de 19 ani, dar a terminat șefă de promoție.

N-a fost o frumusețe stil „vampă”, însă a cucerit publicul, partenerii de scenă, dar și bărbații din viața sa cu o carismă tulburătoare iscată din privirea și zâmbetul fermecătoare, energia debordantă și talentul nemăsurat.

Citește și: Destinul tragic al Andei Călugăreanu: Respinsă de 9 ori la Teatru, soțul fuge cu Vasilica Tastaman

S-a născut la 4 octombrie 1946, în București, iar numele real de botez a fost Anca Miranda Călugăreanu.

Tatăl i-a oferit o educație strictă, aproape cazonă, dat fiind că era militar de carieră, dar exuberanța a moștenit-o de la mama sa.

În 1963, la doar 17 ani, se prezintă la o preselecție pentru un post de solistă la unul dintre ansamblurile Armatei, unde celebrul comediant, Mircea Crișan, îi remarcă talentul și vocea originală.

Deși postul era cu dedicație, pentru fiica șefului ansamblului, un fost soldat făcut colonel la „apelul bocancilor”, intervenția lui Crișan a schimbat totul.

Mai mult, marele comediant i-a devenit și un fel de „naș de botez”, schimbându-i numele din Anca în Anda, pentru a evita cacofonia din numele original.

„Botezul pe scenă mi l-a făcut Mircea Crişan, într-un spectacol de varietăţi, a zis Anca Călugăreanu nu se poate, sună rău, Anda să fie, şi Anda a rămas”, a povestit artista, într-un interviu realizat de Ileana Popovici în toamna anului 1990, în revista Teatrul.

Anda Călugăreanu, între Dan Tufaru și Florian Pittiș, împreună cu care a făcut un trio de senzație la TVR - Foto: Facebook/Colectia „Mari Actori Romani”

În februarie 1965, Anda Călugăreanu a debutat la Televiziunea Română, în cadrul unui spectacol de varietăţi, în care artista a interpretat piese din repertoriul lui Salvatore Adamo, pe care a reuşit să-l imite foarte bine.

În acelaşi an, debutează discografic, cu un single ce a cuprins patru piese din repertoriul francez. Tot în 1965, a debutat şi în muzică, alături de formația „Sincron”, condusă de Cornel Fugaru, pe scena Sălii Palatului din Bucureşti, potivit radioromaniacultural.ro.

Remarcabilul ei talent i-a adus şi invitaţii în emisiuni de televiziune realizate de Alexandru Bocăneț, Valeriu Lazarov și Tudor Vornicu.

La 22 mai 1966, Anda apare în celebrul show TV „Omul şi camera”, realizat de Valeriu Lazarov şi premiat la Festivalul Internaţional al Filmelor de Televiziune de la Montreux, Elveţia.

La televiziune a format, alături de actorii Dan Tufaru și Florian Pittiș, un trio muzical de excepţie, care a însufleţit programele de divertisment TV realizate de Alexandru Bocăneț.

Tot aici a realizat cuplete de neuitat alături de inegalabilul Toma Caragiu sau duete de calitate alături de actorul Horaţiu Mălăele.

Aria de activitate a Andei Călugăreanu a fost, cu adevărat impresionantă: teatru, film, muzică ușoară, muzică folk, teatru pentru copii, teatru radiofonic, emisiuni tv și, cu siguranță, am omis câteva.

În anul 1968, datorită popularităţii sale, Anda Călugăreanu, alături de Luminiţa Dobrescu şi Mihaela Mihai, reprezintă România, în cadrul celei de-a II-a ediţii a Festivalului Internaţional Cerbul de Aur de la Braşov, unde este distinsă cu Menţiune.

Şi-a împrumutat vocea personajului Oache din filmul „Maria Mirabela” – 1981 – şi „Maria Mirabela în Tranzistoria” – 1989, ambele regizate de Ion Popescu-Gopo dar şi în Rămăşagul” – în 1985 – şi în “Uimitoarele aventuri ale muşchetarilor” – 1988.

A fost distribuită, de asemenea, în filme precum „Bietul Ioanide” (1979), „Stop-cadru la masă” (1980) şi „O zi la București” (1986).

La Radio, pe lângă popularele apariţii de la emisiunile pentru copii şi celebra emisiune “Ora veselă”, Anda Călugăreanu a jucat în piese de teatru radiofonic.

Citește și: Recunoașteți personajul? Partenera lui Toma Caragiu ne-a părăsit la 45 ani. Azi, ar fi fost ziua ei

„Eu am încercat de toate, poate că nu e calea cea mai potrivită. Asta mi-a inoculat o îndoială, o ingrijorare permanentă.

Nu știu exact ce înseamnă ambiția, nici nu cred că sunt o ambițioasă, dar sunt tot timpul obsedată de asta: să fac bine ceea ce fac”, mărturisea Anda Călugăreanu în interviul menționat.

Dar drama vieții sale a pornit, de fapt, din momentul în care alege să se căsătorească cu Dan Tufaru, în 1971, unul dintre actorii cei mai arătoși și mai curtați la acea vreme. 

Pentru el, iubirea ține cât să vină pe lume fiica lor, Ioana, apoi, la scurtă vreme, se amorezează total de farmecele mai vîrstnicei Vasilica Tastaman.

Dar pentru Anda, care l-a iubit enorm, trădarea lui, apoi divorțul - pronunțat abia în 1981 - au fost lovituri resimțite în plin, în adâncul sufletului.

A murit la doar 45 de ani - Foto: Facebook/Colectia „Mari Actori Romani”

Însă, în 1983, îl cunoaşte pe omul care a iubit-o cu adevărat, Alexandru Medeleanu, cu care se căsătoreşte în 1986. Iar lucrurile par să meargă în direcția bună pe toate planurile.

Dar o boală nemiloasă a început să-i dea târcoale, astfel încât, după Revoluție n-a mai apucat să se bucure de viață decât vreo doi ani și jumătate.

„În 1992, a plecat în Israel, într-un turneu cu Stela Popescu şi Alexandru Arşinel. Au stat acolo timp de zece zile. Când s-a întors, m-am dus s-o iau de la aeroport”, a povestit Alexandru Medeleanu, al doilea ei soț.

„Mi-a zis doar atât: „Tati, nu mă simt deloc bine”. Am ajuns acasă şi tot rău îi era... Medicul m-a chemat doar pe mine a doua zi. Mi-a zis că are o pată pe plămân de mărimea unei monezi de 5 lei...

Abia în Grecia, unde am ajuns într-un final, când ea începuse să aibă dureri tot mai mari, mi s-a spus că are cancer. Ea a ştiut tot timpul că este grav bolnavă, deşi nu i-am zis exact ce are”, a mai spus acesta.

Copleșită de situație, dar și de suferința pe care i-o provoca boala, exuberanta acriță de altădată a încercat chiar să-și ia zilele.

„Şi-a vârât o batistă în gură, sperând că va reuși să se sufoce. Am reuşit s-o salvăm. Era păcat să moară aşa. După ce a venit din Grecia, un poliţist mi-a zis să-l caut pe biofizicianul Carol Przybilla (n.r. - fost asistent al lui Albert Einstein). Tot el l-a tratat şi pe Ceauşescu de cancer la prostată...

La 14 august 1992, Przybilla ne-a recomandat să mai facem o radiografie la plămân. Am făcut-o şi ne-a dat verdictul: „Dacă mai rezistăm patru zile, gata, am scăpat!”. A doua zi, la ora 5 dimineaţa, Anda a murit”, a mai spus fostul soț al artistei.

Citește și: Recunoașteți personajul? Actorul care i-a „furat” soția unui mare antrenor de fotbal

Disperarea care a cuprins-o în ultima perioadă a vieții este ilustrată și de faptul că în ultimele sale zile pe Pământ, a plâns continuu, potrivit comentator.ro.

Practic, a murit plângând, neînțelegând, probabil, cu ce a greșit pentru ca destinul să-i rezerve o asemenea soartă crudă.

Anda Călugăreanu a pierdut lupta cu boala pe 15 august 1992, la doar 45 de ani. A lăsat în urmă suferințele de aici, plecând, poate, spre un loc mai bun, unde ar putea cânta fără griji, „N-am noroc”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te