Recunoașteți personajul? A jucat cu Ștefan Iordache în primul și ultimul său film

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 01.01.2024 - 17:00
A jucat cu Ștefan Iordache în primul și ultimul său film - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Personajul de astăzi a jucat cu Ștefan Iordache în primul și ultimul său film. Era 1989, iar pelicula s-a numit „Noiembrie, ultimul bal”. Interpreta rolului Daria Mazu a dispărut din lumea cinematografiei, însă doar pentru a-și construi o uriașă carieră în alt domeniu artistic.

SHARE

 A jucat cu Ștefan Iordache în primul și ultimul său film, apoi a dispărut de pe „radarul” cinematografiei noastre. Dar interpreta rolului Dariei Mazu din pelicula „Noiembrie, ultimul bal” a avut o uriașă carieră tot în domeniul artistic.

Recunoașteți personajul? A jucat cu Ștefan Iordache în primul și ultimul său film

În vara anului 1989 avea premiera un film ce a făcut vâlvă în România, mai ales datorită titlului său premonitoriu: „Noiembrie, ultimul bal”.

Și asta, pentru că în luna noiembrie a acelui an s-a desfășurat Congresul al XIV-lea al PCR, unde Nicolae Ceaușescu a fost reales secretar general. Dar avea să fie ultimul congres pentru el și Partidul Comunist Român.

După doar o lună, evenimentele pornite din Timișoara și duse la capăt în București, aveau să-l spulbere de la conducere și să dezintegreze regimul comunist.

Citește și: Imposibila iubire dintre fiul de croitor Ștefan Iordache și rafinata Irina Petrescu. Eram copleșit

Filmul regizat de Dan Pița era inspirat din romanul „Locul unde nu s-a întâmplat nimic” (1933), de Mihail Sadoveanu și beneficia de prezența marelui Ștefan Iordache în rolul prințului Lai Cantacuzin.

Spre surprindere multora, rolul principal feminin, cel al Dariei Mazu, a fost încredințat unei debutante în cinematografie, Șoimița Lupu, total necunoscută marelui public.

Dar ea a strălucit în personajul adus la viață, pentru ca, imediat după aceea, să dispară total din atenția cinefililor. „Noiembrie, ultimul bal” a fost primul, dar și ultimul său film.

Dar Șoimița Lupu nu era deloc o necunoscută în lumea artistică mai largă.

S-a nãscut la Timisoara si a pãsit, cu gratie si vocatie, pe urmele tatãlui ei, Claudiu Lupu, unul dintre cei mai venerabili profesori de balet ai scolii timisorene si fost prim-balerin al Operei. 

A fost aplaudată de la 18 ani, a avut o carieră de succes în România unde a fost prim-solistă la Opera Națională din București, debutând aici cu rolul din „Giselle”, în 1990.

Dar, în același an, în ciuda succesului avut în România, a emigrat în Italia unde s-a impus, din 1992 devenind prim-balerină la Teatrul Massimo din Palermo, potrivit orizonturiculturale.ro.

A strălucit în turnee pe mari scene europene, a dansat la Arenele Romane din Verona, Teatrul La Fenice din Veneția, Teatro Bellini din Catania, Sferisterio din Macerata, Teatro Nuovo din Torino, Staatstheater Mainz, Opera Națională București, Opera Naţională Timişoara.

A interpretat marile roluri din arealul baletului clasic si neoclasic, Simfonia fantastică, Tristan și Isolda, Lacul lebedelor, Romeo și Julieta, Frumoasa din pădurea adormită, Coppelia, Aida. 

Citește și: De ce lui Ștefan Iordache i se spunea „Cocoș”, în tinerețe? Ce visa să ajungă?

Adevărată ambasadoare culturală a României, orașul Palermo a răsplătit-o în 2008 cu Diploma de Excelență pentru întreaga carieră internațională.

Despre rolul din filmul „Noiembrie, ultimul bal”, marea balerină a mărturisit că i-ar fi plăcut să joace și în alter pelicule, dar plecarea din România a făcut imposibil acest lucru.

„Mi-ar fi plăcut să îmi îmbogățesc bagajul artistic în arta cinematografică, însă am plecat din România imediat după acest film”, a declarat Șoimița Lupu, într-un interviu pentru orizonturiculturale.ro.

Frumoasa artistă s-a căsătorit cu unul dintre cei mai mari balerini români din istorie, Ștefan Bănică.

În mod firesc, după retragerea din activitatea de pe scenă, Șoimița și-a dorit să se implice în pregătirea noilor generații de balerini

Citește și: Un român a stors 100.000 € de la doi preoți italieni. Cum a reușit să-i păcălească. ”Știu unde ești”

„Mă voi bucura să transmit tinerelor generaţii de balerini tot ceea ce am trăit, am simțit, am învățat și am considerat prețios în cariera mea”, a mai spus fosta „Daria Mazu”, marea balerină care, cu un singur film, a rămas și în istoria cinematografiei românești.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te