„Pistruiatul” s-a însurat la 18 ani. Celebrul serial de 10 episoade difuzat la televiziune în 1974 a încântat milioane de copii și nu numai, în acea perioadă.
Citește și: Actorul care a făcut România să râdă, aruncat afară din teatru. Se îmbolnăvește grav. „Mor de frig”
Iar interpretul lui Mihai Plesa, puștiul roșcovan și pistruiat, s-a ales cu un supranume ce avea să nu i se mai dezlipească toată viața. Pe 17 mai, Costel Băloiu alias „Pistruiatul” atinge vârsta pensionării, împlinind 65 de ani.
„Pistruiatul” s-a însurat la 18 ani. De ce n-a vrut să-și mai vadă fiul? Costel Băloiu, la 65 de ani
În 1974 apărea pe micile ecrane din România comunistă un puști roșcovan, cu pistrui, curajos, ba chiar cu mult tupeu, ce devenea o adevărată legendă printre copiii și adolescenții epocii și nu numai.
Era vorba de Costel Băloiu, care, la doar 13 ani, intra atât de bine în rolul personajului din „Pistruiatul” - primul serial color de televiziune românesc - încât s-a ales cu acest supranume pentru toată viața.
Aventurile prin care trec Mihai Pleșa, numele Pistruiatului în film și Andrei, tovarășul său comunist ilegalist, intepretat de Sergiu Nicolaescu, au ținut în fața televizoarelor milioane de români pe durata celor 10 episoade.
Nu din motive politice, ci mai ales pentru talentul puștiului, uneori cam obraznic, dar mereu cutezător și secondat de câinele Calu și, firește, pentru șarmul incontestabil al lui Nicolaescu.
Citește și: „Pistruiatul” spune că Sergiu Nicolaescu i-a oprit cariera de actor. Nu s-a gândit la mine. Era rece
Povestea distribuirii sale în pelicula regizată de Francisc Munteanu a pornit, așa cum se întâmplă adesea, de la o simplă întâmplare.
„Plecasem să vedem filmul „Pentru un pumn de dolari”, cu Clint Eastwood, dar nu am mai găsit bilete. Ne plimbam prin oraș și am ajuns în zona Sfânta Vineri unde am văzut multă lume adunată. Chiar atunci se ținea castingul din București și am spus să încerc”, povestea peste ani Costel Băloiu pentru Autotest.ro.
Deși nu avea nici părul roșcat, nici pistrui, așa cum erau cerințele pentru personaj, ochiul regizorului nu s-a înșelat.
„Pistruiatul”, la 13 ani, alături de Sergiu Nicolaescu, în serialul care l-a făcut celebru - Foto: captură YouTube
Băloiu a fost ales pentru rol după ce la preselecție se prezentaseră aproape 10.000 de copii cu vârste cuprinse între 11-13 ani, 6.500 din București și 3.500 din provincie, conform cinemagia.ro.
„Preselecții s-au organizat în mai multe orașe, în total au văzut cam nouă mii de copii din toată țara. Regizorul Francisc Munteanu căuta un puști din Ardeal, roșcat și pistruiat. Eu nu eram nici una, nici alta. M-a vopsit și mi-a pus pistrui. I-a plăcut lui de mine…, a mai spus Băloiu.
.Pe perioada filmărilor, realizate în cursul anului 1973, Costel Băloiu a fost tratat ca un „ou de aur”, după cum a mărturisit, el încasând și o sumă colosală pentru acea vreme, în total 85.000 de lei.
„Pot să spun că eram purtat ca un ou de aur. Le era frică să nu mă lovesc, să nu mă îmbolnăvesc, să nu păţesc ceva. Dacă nu filmam, era dezastru, pentru că atunci, o zi de filmare costa 45.000 de lei, cam aşa...
Am avut un contract prin care am primit 65.000 de lei, cât era o maşină Dacia pe vremea aceea. Eu aveam de făcut între 1 şi 4 duble, iar cu câinele între 1 şi 9.
Şi, pentru că făceam mai puţine duble şi am făcut economie, am mai primit 20.000 de lei, în total 85.000. Dar nu i-am luat pe toţi o dată, i-a primi mama câte o sumă pe lună, se mai filma, mai primea o sumă.”, a sus fostul actor, potrivit click.ro.
Citește și: Drama lui Pistruiatul, actorul retras la 18 ani și însurat de 3 ori. Copilul nu vrea să audă de mine
El și-a mai amintit că, din toată suma, s-a ales doar cu un magnetofon și o bicicletă. Restul banilori s-a cheltuit în casă, inclusiv pe tot felul de mărunţişuri.
„I-am mai cumpărat mamei o haină de astrahan şi un covor”, a adăugat fostul copil-minune al cinematografiei noastre.
După succesul cu „Pistruiatul”, Băloiu a primit un alt rol, mai mic, în „Nemuritorii”, regizat chiar de Nicolaescu, apoi a început filmările la „Roșcovanul”, tot în regia lui Francisc Munteanu.
Filmul voia, cumva, să speculeze faima personajului „Pistruiatul”, dar care n-a avut același succes, mai ales că Sergiu Nicolaescu avea un rol de mai mică importanță, jucând rolul unei santinele.
„Pistruiatul”, împreună cu câinele Calu, partenerul său de nădejde din serial - Foto: Facebook/Colectia „Mari Actori Romani”
Deși a mai apărut în câteva pelicule, „Pistruiatul” nu a urmat o viață de actor, așa cum se aștepta toată lumea, „aruncându-se” în cea reală și dură.
„Mulți au spus că am fost un prost că nu m-am ținut! Să ma țin de ce? Ce trebuia să fac? Sergiu Nicolaescu a făcut multe filme, dar nu mi-a dat decât un rol în „Nemuritorii”.
De ce? El a știut! Ce să fac, să mă duc să-i bat la poartă și să mă rog de el sau de alții? Dacă mă duceam să fac vreo școală de actorie, ce mare izbândă era?
„Muream” în vreun teatru de provincie. Cristian Şofron (n.r. - Mihu din filmul „Toate pânzele sus”) este un mare actor, dar cine l-a mai luat? Credeți că nu vrea să joace?
Poate, dacă mai trăia Francisc Munteanu, altfel stăteau lucrurile. El avea planuri mari, voia să facă „Pistruiatul” după 20 de ani… Asta a fost. S-au spus multe prostii… că Pistruiatul trăiește de pe o zi pe alta.
Cum adică? Muncesc onest și nu-mi este rușine, nu cer nimic nimănui”, a declarat, la un moment dat,Costel Băloiu, într-un interviu pentru Autotestmagazin.
Citește și: Ce s-a întâmplat cu „Calu”, câinele lui Pistruiatul? Cei doi nu erau prieteni în viața reală
În privința lui Sergiu Nicolaescu, el a spus că: „L-am perceput ca fiind un om rece, un om respingător, un om de gheaţă. Un tip pe care cu greu îl ghiceşti”.
Totuși, adevărul se pare că este undeva la mijloc. Costel ar fi trebuit să apară și în seria de filme cu comisarul Moldovan: „Ultimul cartuş", „Un comisar acuză", care se filmau în paralel cu „Pistruiatul”.
Când Sergiu Nicolaescu i-a cerut să se tundă, Costel Băloiu, devenit, brusc, mare vedetă, i-a spus „vreo două” lui Sergiu. Deși se spune că regizorul nu l-a mai căutat niciodată, totuși, numele Băloiu mai apare, ulterior, în distribuția altor două filme regizate de Nicolaescu.
Este vorba de „Pentru patrie” (1978), unde-l joacă pe fratele lui Peneș Curcanul și „Noi, cei din linia întâi” (1986), în care îl intepretează pe soldatul Firu.
Iar Francisc Munteanu a mai trăit încă două decenii după ce a realizat „Pistruiatul”, mai distribuindu-l pe Băloiu în pelicula „Melodii, melodii” (1978).
Dar „Pistruiatul” a luat anumite decizii are i-au schimbt cursul vieții. S-a însurat la 18 ani cu o fată cu doi ani mai mică. Fata a rămas însărcinată și s-au căsătorit, venind pe lume un băiat. Dar mariajul a durat foarte puțin.
„Până am terminat armata. Am terminat armata, ne-am despărțit și asta a fost. Fără supărări, fără nimic, nu se mai putea. A rezultat băiatul pe care-l am, e în Canada, plecat de ani de zile”, a mărturisit Costel Băloiu.
El a dezvăluit că n-a dorit să-și mai vadă fiul și nici aceta pe el, după ce l-a reîntâlnit prin intermediul cunoscutei emisiuni „Surprize, surprize”, din motive de...patriotism. Sau, mai bine spus, lipsa acestuia la urmașul său.
Costel Băloiu, nemuritorul „Pistruiatul”, împlinește 65 de ani - Foto: Facebook
„A fost o tentativă, l-a adus Andreea Marin la „Surprize, surprize”, dar eu am fost tare dezamăgit. Să nu înțelegeți că vai, ce patriot sunt și urlă drapelul în mine, ca să folosesc un cuvânt mai nepopular.
Când l-am auzit că vorbește prost, când l-am auzit că „tata, ce e aia, cum se spune la asta?”… „Măi, băiatule, tu, indiferent unde trăiești, ești român”, a spus Băloiu într-un podcast.
„I-am zis „pentru mine și pentru cei de acolo, ești un străin. Indiferent ce vei face cu viața ta. Tu nu ești cetățean canadian. Tu ești român.
Că ai niște acte, dar tu, în sufletul tău și în felul tău de a fi, tu tot român vei fi. Indiferent unde te vei duce”. Și aici, nu știu, nu i-a convenit, a plecat, nici nu mi-a zis, nici nu știu ce face”, a mai mărturisit Costel.
În privința profesiei, fostul actor a povestit că după terminarea armatei, în 1980, a lucrat ca taximetrist până în 1992. De altfel, în 1993 a ieșit pe piață filmul „Liceenii în alertă”, unde Băloiu își interpretează propriul rol, ca șofer de taxi.
Citește și: „Tatăl” serialului „Pistruiatul” a fost muncitor în Obor. Cum l-a ales pe Costel Băloiu pentru rol?
„După ce s-a stricat treaba am muncit cu tatăl meu vitreg la magazinul lui. La un moment dat l-am cunoscut pe tatăl patronului unei firme de transport din Ploiești.
Aici am lucrat ca șofer de tir până în anul 2005, am colindat Europa în lung și-n lat”, a mai spus Băloiu.
Acum, pe 17 mai, „Pistruiatul”, care s-a născut în 1959, în București, a ajuns la vârsta pensionării, împlinind, aproape de necrezut, 65 de ani.
Dar pentru toți românii care au iubit personajul, va rămâne mereu „Pistruiatul”, puștiul de 13 ani cu păr roșcat și pistrui.
El însuși a mărturisit, la un moment dat, că „atunci ând o să dau colţu’, nu o să spună nimeni: A murit Costel Băloiu. O să zică: A murit Pistruiatul”.
Citește și: Tatăl lui Pistruiatul moare la doar 52 ani după o lungă agonie. Abuzurile unui coleg îi sunt fatale
Totuși, el se înșală: dacă omul Costel Băloiu este muritor, „Pistruiatul” va trăi veșnic în memoria oamenilor care l-au iubit sau - cine știe? - îl vor descoperi și îl vor iubi de acum încolo, precum și în arhiva televiziunii.
Pentru că „Pistruiatul” nu are cum să moară.