Actorul care a făcut România să râdă, aruncat afară din teatru. Se îmbolnăvește grav. „Mor de frig”. Tu ai reușit să îl recunoști?
Aurel Cioranu, actorul care a făcut o Românie să râdă
Actorul Aurel Cioranu s-a născut pe 17 octombrie 1929, la Bucureşti, unde, în 1954, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică.
„Aşa a început teatrul pentru Aurel Cioranu, actor al Teatrului Bulandra din Bucureşti: Zorii debutului meu au fost frumoşi. ‘Nota zero la purtare’ a fost primul meu succes, iar Beligan m-a văzut într-o seară şi m-a strigat: Cioranu, mi-ai plăcut foarte mult, nu vrei să vii la noi la teatru?
Părăsirea scenei a fost discretă ca şi ieşirea din această viaţă. Ne luăm rămas bun de la un om sensibil, cald, generos şi binevoitor”, se arăta într-un comunicat UNITER din anul 2014, an în care Aurel Cioranu pleca pentru totdeauna dintre noi.
Citește și: Adulat de spectatori, Ovidiu Iuliu Moldovan a murit singur și în uitare. Marele regret al actorului
Dar să o luăm de la începuturi. Aurel Cioranu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în anul 1954.
Așa cum mulți aveau să spună, de-a lungul timpului, a fost un actor extraordinar, reușind să-și păstreze autenticitatea. A avut un talent nativ de a reproduce realitatea pe scenă, iar de reflectoare nu se ferea câtuși de puțin.
A interpretat zeci de roluri atât în filme și teatru cât şi în piese pentru Teatrul Naţional Radiofonic, precum: "Omul cu mârţoaga", de George Ciprian; "Triumful talentului" şi "Cadoul", adaptări după Ion Luca Caragiale. A făcut parte şi din distribuţia spectacolului "Moartea unui comis voiajor", de Arthur Miller, la Teatrul Naţional de Televiziune. Piesele au fost montate de regizori importanţi, precum Liviu Ciulei, Valeriu Moisescu, Ion Lucian, Tudor Mărăscu, Ion Vova şi Sanda Manu.
Drama care l-a doborât
Dintre toate cele care i s-au întâmplat, cea mai mare suferință a lui Aurel Cioranu s-a întâmplat atunci când n-a mai putut să joace, fiind scos la pensie forțat.
„Am fost scos la pensie forţat şi de necaz şi de durere am suferit mult, acum mi-am revenit. Nu vreau să mai joc. Nu pot să o iau de la început. E mai bine să păstrez amintirile plăcute.
M-am hotărât să fac teatru pe la 15 ani, la 20 am dat la Institut, la 24 am absolvit şi imediat am fost repartizat la Teatrul de lângă Poliţie. Acolo m-am îmbolnăvit, am fost internat, m-a vizitat Liviu Ciulei şi m-a luat la Bulandra. Zorii debutului meu au fost frumoşi.
Nota zero la purtare a fost primul meu succes, iar Beligan m-a văzut într-o seară şi m-a strigat: Cioranu, mi-ai plăcut foarte mult, nu vrei să vii la noi la teatru? În Moara cu noroc l-am jucat pe Lae. Filmul nu şi-a pierdut din farmec nici după atâţia ani.
Apoi, nu pot uita Doi vecini, unde am jucat alături de marele Birlic, dar şi de Mitzura Arghezi şi Ion Lucian. Şi Cetăţeanul turmentat, în distribuţia minunată a Scrisorii pierdute a lui Ciulei. Nu mai avea nimeni curaj să pună în scenă după el.
Doar Pintilie, mult mai târziu, în De ce trag clopotele, Mitică? Am jucat în Păcală, al lui Geo Saizescu şi nu numai. Am avut succes cu Ciulei, cu Pintilie, dar n-am dat cu nicio piesă de pământ. De sufletul meu se apropie mai mult comedia, dar am jucat şi dramă”, declara, cu puțin timp înainte să moară, artistul.
„Muream de frig iarna”
Drama marelui actor Aurel Cioranu a fost și suferința de a trăi izolat, într-o locuința din Urlați, departe de ceea ce a constituit practic viață sa: scena și publicul.
Potrivit Revista „VIP” artistul a trăit o bună bucată de timp la Urlați, acolo unde a ajuns după ce a fost dat afară cu forța din teatru. De supărare, la scurt timp actorul s-a îmbolnăvit grav. Însă, în cele din urmă, cu ajutorul unor prieteni, actorul a ajuns din nou la București.
„Este bine acum, acolo muream de frig iarnă, aici am încălzire centralizată“, a spus Aurel Cioranu. Lucrurile ar fi fost și mai bune dacă actorul ar fi avut și darul cel mai de preț pentru un om: sănătatea.
Citește și: Iuliu Moldovan ar fi împlinit 81 ani. Șuete cu pălincă la Dinică. Nu a mai jucat după moartea mamei
Din pricina diabetului, actorul stă departe de scenă. „Dacă aș fi putut să joc, aș mai fi cîștigat niște bani. Dar aș fi dat "colțul"“, a mai spus actorul.
Însă, actorul care a smuls ropote de aplaude, pe aceleaşi scene cu legende precum Toma Caragiu sau Dem Rădulescu, se odihneşte acum sub o cruce simplă. Singur. Actorul a murit la data de 8 august 2014, la vârsta de 84 de ani.