Piramida scufundată care rescrie istoria omenirii. Construcția a fost ridicată acum 12.000 de ani

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 09.04.2025 - 11:33
Piramida scufundată care rescrie istoria omenirii - Foto: scubadiving.com
Piramida scufundată care rescrie istoria omenirii - Foto: scubadiving.com
Piramida scufundată care rescrie istoria omenirii
Piramida scufundată care rescrie istoria omenirii
Piramida scufundată care rescrie istoria omenirii
Piramida scufundată care rescrie istoria omenirii

O piramidă scufundată, cu o înălțime de 27 de metri, ar putea rescrie istoria omenirii. Construcția a fost ridicată acum 12.000 de ani și a ajuns sub valurile oceanului după creșterea accentuată a nivelului apelor spre sfârșitul ultimei ere glaciare.

SHARE

Piramida scufundată care rescrie istoria omenirii. Aflată în apropierea insulelor Ryukyu din Japonia,ea ar putea rescrie tot ceea ce credeam că știm despre lumea antică. Situat la doar 25 de metri sub nivelul mării obiectul misterios numit „monumentul Yonaguni” continuă să uimească și să uimească cercetătorii de la descoperirea sa în 1986.

Piramida scufundată care rescrie istoria omenirii. Construcția a fost ridicată acum 12.000 de ani 

Această structură gigantică cu trepte în unghi ascuțit are aproximativ 27 de metri  înălțime și pare a fi făcută în întregime din piatră, ceea ce i-a făcut pe mulți să creadă că a fost făcută de om.

Testele efectuate asupra pietrei arată că aceasta are o vechime de peste 10 000 de ani, ceea ce înseamnă că, dacă o civilizație a construit această piramidă manual, ridicarea ei ar fi avut loc înainte ca această regiune să se scufunde sub apă - acum mai bine de 12 000 de ani.

Acest lucru ar situa-o cu câteva mii de ani mai în urmă în istorie decât majoritatea celorlalte structuri antice, inclusiv piramidele egiptene și Stonehenge.

Citește și: Ce este „Atlantida Crimeei” din Marea Neagră? Acum 2.000 de ani făcea parte din Regatul Bosforului

În prezent, oamenii de știință cred că abilitatea oamenilor antici de a construi structuri mari, precum temple și piramide, a evoluat odată cu dezvoltarea agriculturii în urmă cu 12.000 de ani.

Dacă o societate avansată construia deja piramide uriașe cu mult înainte de această dată, acest lucru ar putea schimba pentru totdeauna cărțile de istorie și ar putea dezvălui un alt trib pierdut de oameni - la fel ca miturile Atlantidei.

Misterioasa construcție este supranumită și „Atlantida Japoniei” - Foto: theancientconnection.com

De fapt, monumentul Yonaguni este adesea numit „Atlantida Japoniei”, însă scepticii continuă să fie neîncrezători în teoria conform căreia această structură a fost construită de fapt de mâna omului.

Deși a fost descoperit încă din 1986, construcția a câștigat recent o largă atenție după ce oamenii de știință s-au certat cu privire la originile sale în cadrul podcastului Joe Rogen Experience, scrie Daily Mail.

Graham Hancock, un autor axat pe civilizațiile pierdute, și arheologul Flint Dibble au dezbătut imaginile monumentului Yonaguni, Dibble refuzând să admită că oricare dintre structurile găsite de scafandri ar fi putut fi realizate de oameni.

Piramida scufundată a fost descoperită în 1986

„Am văzut o mulțime de lucruri naturale nebunești și nu văd nimic aici care să-mi amintească de arhitectura umană”, a afirmat Dibble.

„Pentru mine, Flint, este uimitor că tu vezi asta ca pe un lucru complet natural, dar cred că avem ochi foarte diferiți", a replicat Hancock.

Citește și: VIDEO Nava "Bunul Isus", dispărută acum 500 de ani, a fost găsită în deșert, plină cu aur

Hancock a adăugat că fotografiile de la scufundările din sit arată clar arcuri, megaliți, trepte, terase și ceea ce pare a fi o „față” de stâncă sculptată.

Dacă monumentul Yonaguni a fost într-adevăr construit de o civilizație misterioasă în urmă cu peste 12.000 de ani, acesta s-ar adăuga la lista tot mai lungă de structuri enigmatice care ar fi trebuit să fie imposibil de construit în urmă cu atât de mult timp.

Așa arată reconstrucția digitală a întregului monument - Foto: theancientconnection.com

Cel mai bun exemplu este Göbekli Tepe din Turcia actuală, un sit arheologic din Mesopotamia Superioară, locuit din jurul anului 9500 î.Hr. până la cel puțin 8000 î.Hr.

Cu alte cuvinte, cu peste 5.000 de ani înainte de construirea piramidelor egiptene și cu aproximativ 6.000 de ani înainte de Stonehenge.

Între timp, o altă structură antică din Indonezia ar putea preceda Göbekli Tepe, dar și „Atlantida din Japonia” cu o perioadă uluitoare de timp.

Gunung Padang, redescoperită pentru prima dată de exploratorii olandezi în 1890, este considerată a fi cea mai veche piramidă din lume.

Studiile arată că „megalitul” de 30 de metri, scufundat într-un deal de rocă de lavă, datează de peste 16.000 de ani.

Citește și: VIDEO Un drum din cărămizi galbene, descoperit pe fundul Oceanului Pacific. Unde ar fi putut duce?

În 2023, oamenii de știință au declarat că structura promite să răstoarne ideea convențională cu privire la cât de „primitive” erau de fapt societățile de vânători-culegători - dezvăluind adevăratele „capacități inginerești ale civilizațiilor antice”.

Potrivit Dr. Masaaki Kimura, cazul Atlantidei din Japonia este încă deschis dezbaterii. Kimura este omul de știință care a testat vârsta gresiei, descoperind că rocile datează de peste 10 000 de ani.

În acest moment al istoriei, structura s-ar fi aflat încă pe uscat, înainte ca topirea straturilor masive de gheață să provoace creșterea nivelului global al mărilor la sfârșitul ultimei ere glaciare.

Studiile arată că la apogeul Epocii glaciare, în urmă cu aproximativ 20 000 de ani, nivelul mării era cu aproximativ 120 de metri mai scăzut decât în prezent.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te