Ce este „Atlantida Crimeei” din Marea Neagră? Acum 2.000 de ani făcea parte din Regatul Bosforului

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 06.02.2025 - 07:36
Ce este „Atlantida Crimeei” din Marea Neagră - Foto: ancientpages.com
Ce este „Atlantida Crimeei” din Marea Neagră - Foto: ancientpages.com
Ce este „Atlantida Crimeei” din Marea Neagră
Ce este „Atlantida Crimeei” din Marea Neagră
Ce este „Atlantida Crimeei” din Marea Neagră
Ce este „Atlantida Crimeei” din Marea Neagră

„Atlantida Crimeei” din Marea Neagră făcea parte, acum 2.000 de ani, din Regatul Bosforului, fiind o așezare înfloritoare. Dar destinul orașului a fost curmat brusc, după ce acesta s-a scufundat în apele mării.

SHARE

Ce este „Atlantida Crimeei” din Marea Neagră? Orașul antic Akra a fost cândva un loc frumos din estul Crimeei, ce a aparținut de Regatul Bosforului, renumit pentru arhitectura sa remarcabilă.

Apoi, gloria și prosperitatea lui s-au sfârșit brusc, orașul scufundându-se brusc, acum aproximativ 2.000 de ani, în apele Mării Negre.

Ce este „Atlantida Crimeei” din Marea Neagră? Acum 2.000 de ani făcea parte din Regatul Bosforului

Istorici antici precum Strabon și Ptolemeu au menționat existența orașului. Akra făcea parte din Regatul Bosforului, un stat antic de pe coasta de nord a Mării Negre, fondat în jurul anului 480 î.Hr. printr-o alianță a orașelor-stat grecești existente.

Capitala regatului era Panticapaeum, astăzi Kerci, fiind condus de dinastia Archaeanactidă și apoi de dinastia Spartocidă, care a durat peste 300 de ani.

Orașul subacvatic, cunoscut drept „Atlantida Crimeei”, a fost descoperit întâmplător în 1981, când un licean care se plimba pe plajă a găsit 150 de monede antice în nisip.

Citește și: Atlantida, descoperită de cercetători. Unde ar fi scufundată insula? „E exact cum spune legenda”

Această descoperire a determinat cercetătorii să lanseze o expediție pentru a afla ce comori antice se aflau sub apă.

De atunci, o echipă de arheologi subacvatici din Ucraina și Rusia a descoperit ziduri de apărare groase, două turnuri, rămășițe de case antice bine conservate și alte artefacte antice valoroase, cum ar fi monede, amfore, vârfuri de săgeți și ceramică, conform ancientpages.com.

Akra (punctul roșu) făcea parte din Regatul Bosforului ce se găsea pe coasta de nord a Mării Negre - Foto: ancientpages.com

Unul dintre turnurile descoperite este încă în stare foarte bună. Având în vedere că turnurile au supraviețuit sub apă mai mult de 2.000 de ani, acest lucru arată clar că oamenii antici din Akra aveau cunoștințe sofisticate de arhitectură. Turnul a servit probabil ca parte a clădirilor de apărare ale orașului.

În 2011, cercetătorii au găsit, de asemenea, rămășițe ale epavei unei nave din lemn la o distanță de câțiva kilometri de Akra, pe o adâncime de 4 metri. Lungimea observată a navei era de aproximativ 30 de metri; carena sa era acoperită cu plăci de alamă.

Citește și: Enigma orașului antic din Marea Neagră, despre care cercetătorii susțin că ar fi Atlantida

În 2017, arheologii de la Institutul de Cultură Materială din Sankt Petersburg au pornit într-o nouă expediție de explorare și cartografiere a vechiului oraș subacvatic.

„Sarcina noastră este să realizăm planul topografic al orașului. Avem câteva puncte de reper în apropierea liniei de coastă, dar restul este „terra incognita” (n.r. - „pământ necunoscut”). Am adus cu noi sonare cu care să lucrăm în apele adânci”, declara, la acea vreme, Serghei Solovyov, șeful expediției, citat de tass.com.

Arheologii subacvatici au descoperit numeroase ruine și obiecte aparținând orașului antic scufundat acum 2.000 de ani - Foto: ancientpages.com.

Arheologii subacvatici au descoperit și mai multe ruine ale orașului antic, ziduri de apărare, case, fragmente de clădiri rezidențiale și un turn misterios.

Oamenii de știință spun, însă, că mai au mult de explorat și încă nu au reușit să ajungă la multe dintre ruinele subacvatice ale vechiului Akra.

Citește și: VIDEO Nava "Bunul Isus", dispărută acum 500 de ani, a fost găsită în deșert, plină cu aur

Totuși, din mai 2013, orașul subacvatic antic Akra a devenit o atracție turistică, dar permisiunile de a-l vizita au fost extrem de limitate. Apoi, Crimeea a fost ocupată, anul următor, de Rusia, fiind dezlipită de la Ucraina.

Iar în februarie 2022, Kremlinul a declanșat războiu contra vecinilor săi, conflict ce continuă și la ora actuală, și care a pus capăt, deocamdată, oricărei tentative turistice de vizitare a orașului.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te