VIDEO Un drum din cărămizi galbene, descoperit pe fundul Oceanului Pacific. Unde ar fi putut duce?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 04.11.2024 - 19:35

Un drum din cărămizi galbene, descoperit pe fundul Oceanului Pacific. La o adâncime de aproximativ o mie de metri, este ceva neobișnuit pentru oamenii de știință să găsească așa ceva, iar experții au încercat să afle despre ce este vorba, de fapt.

SHARE

Un drum din cărămizi galbene, descoperit pe fundul Oceanului Pacific. O expediție științifică pe o creastă aflată la mare adâncime în Oceanul Pacific, chiar la nord de Insulele Hawaii, a dezvăluit o descoperire surpriză, în 2022: un vechi lac uscat, pavat cu ceea ce pare a fi un drum din cărămidă galbenă.

Un drum din cărămizi galbene, descoperit pe fundul Oceanului Pacific. Unde ar fi putut duce?

Scena stranie a fost surprinsă de nava de explorare Nautilus, în timp ce supraveghea creasta Liliʻuokalani din cadrul Papahānaumokuākea Marine National Monument (PMNM).

PMNM este una dintre cele mai mari zone de conservare marină din lume, mai mare decât toate parcurile naționale din Statele Unite la un loc, iar oamenii de știință au explorat doar aproximativ 3% din fundul său marin.

Cercetătorii de la Ocean Exploration Trust forțează frontierele acestei sălbăticii necunoscute, care se află la peste 3 000 de metri sub valuri, iar partea cea mai bună este că oricine poate urmări explorarea.

Citește și: Atlantida, descoperită de cercetători. Unde ar fi scufundată insula? „E exact cum spune legenda”

O casetă cu imagini din expediție, publicată pe YouTube în aprilie 2022, a surprins momentul în care cercetătorii care operează vehiculul de mare adâncime au dat peste drumul din cărămizi galbene, scrie sciencealert.com.

Unul dintre ei chiar vorbește despre varianta ca drumul respectiv să ducă spre faimosul continent dispărut, Atlantida.

Drumul din cărămizi galbene de pe fundul Oceanului Pacific - Foto: captură YouTube

„Este drumul spre Atlantida”, se aude exclamând un cercetător la radio. „Drumul de cărămidă galbenă?”, întreabă o altă voce. „Este bizar”, adaugă un alt membru al echipei „Vă bateți joc de mine? Este o nebunie”, concluzionează un altul.

În ciuda faptului că se află sub aproximativ o mie de metri de ocean, fundul lacului descoperit de cercetători pe vârful muntelui submarin Nootka pare surprinzător de uscat.

La radio, echipa notează că solul arată aproape ca o „crustă coaptă” care ar putea fi decojită.

Citește și: Enigma orașului antic din Marea Neagră, despre care cercetătorii susțin că ar fi Atlantida

Într-o secțiune minusculă, roca vulcanică s-a fracturat într-un mod care seamănă izbitor cu cărămizile. 

„Fracturile unice de 90 de grade sunt probabil legate de stresul de încălzire și răcire cauzat de erupțiile multiple de la această margine coaptă”, se mai arată în videoclipul de pe YouTube.

La prima vedere, efectul este ușor de confundat cu o cale către o lume nouă minunată. Și, într-un fel, nu este cu totul greșit.

Urmarea drumului de cărămidă este un semn că ne îndreptăm în direcția cea bună și am putea afla în curând mult mai multe despre geologia ascunsă a Pământului.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te