Alexandru Bocăneț moare la 33 de ani, acasă, la Toma Caragiu. Prinși de cutremur, găsiți după 6 zile

DE Alex Darvari | Actualizat: 11.02.2023 - 18:49
Toma și Bocăneț - Foto: Arhiva
Alexandru Bocăneț (stânga) - Foto: Agerpres

Alexandru Bocăneț a revoluționat industria TV a divertismentului. A murit în apartamentul lui Toma Caragiu care s-a părbușit la cutremurul din 1977. Venise să îl anunțe că primul lor film va avea, în curând, prima proiecție.

SHARE

Jurnalistul Aristide Buhoiu scria, în cartea ''4 martie 1977. Secunde tragice, zile eroice. Din cronica unui cutremur'', apărută în seria ''Reporter XX'', în 1977, la Editura Junimea, Iaşi, referindu-se la zilele care au urmat după 4 martie 1977: ''Am sperat ceasuri la rând că totul nu e decât o farsă, că maşina lui Alexandru Bocăneţ e parcată întâmplător în faţa blocului în care locuieşte Toma Caragiu, că azi sau mâine îl voi vedea urcându-se la volan şi, cu nonşalanţa-i ştiută, îmi va face cu mâna. Dar Bocăneţ a plecat pe drumul fără întoarcere. (...)

Citește și: Toma Caragiu, găsit la 6 zile de la cutremur alături de un un bun prieten „îmbrățișați de disperare”

Alexandru Bocăneţ a dominat cu emisiunile şi spectacolele sale ecranele televizoarelor tocmai pentru că era un dăruit al profesiei sale, un veşnic îndrăgostit, un nebun sublim. (...) Îl revăd la pupitrul de regie al televiziunii. Cum să nu-mi amintesc acele savuroase emisiuni 'Profil pe 625 de linii', cu tripleta Anda Călugăreanu, Dan Tufaru, Florian Pittiş? Cum să nu-mi amintesc de maratoanele sale reunite sub titlul 'Gala lunilor', de transmisiile sale unice de la festivalurile Mamaia? (...) În zilele când a plecat atât de grăbit dintre noi Bocăneţ era în febrila aşteptare a unei premiere.

Căci de-abia terminase primul său film pentru marele ecran, o savuroasă comedie muzicală, în care - ce bizară coincidenţă! - rolul principal îl juca Toma Caragiu!... Filmul se numeşte „Gloria nu cântă” şi trebuia să aibă premiera la sfârşitul lunii martie. Regizorul Alexandru Bocăneţ nu va fi însă prezent la premiera filmului său''. Nici Toma Caragiu.

Citește și: Marin Moraru ar fi avut 86 ani. A copilărit cu Dinică în Giulești și a iubit o singură dată în viață

A revoluționat divertismentul de televiziune, transformându-l într-un spectacol. Creațiile sale, care sunt vizionate și în prezent, cuprindeau umor de bună calitate, muzică scrisă de mari compozitori special pentru emisiunile respective, mari artiști care și-au pus talentul în slujba spectacolului.

Ion Caramitru spune cum au fost găsiți Toma Caragiu și Bocăneț


„Mi-am dat seama că era în casă, iar blocul lui ştiam că se prăbuşise. Am fugit acolo. Toma stătea la etajul 2, iar blocul se prăbuşise până la nivelul etajului 3. Acolo am găsit câinele lui, un câine frumos, care era în casă, dar Toma nu era. Pe masă se aflau 4 pahare de whisky şi apă minerală, deci au fost patru persoane. Uşa spre casa scărilor era blocată. Am pus urechea acolo şi am auzit gemete. Am strigat dupa el, dar nu am primit niciun răspuns. A durat 6 zile si 6 nopti până a fost dezgropat”, își amintește actorul.

„De acolo au fost scoase, se pare, 120 de cadavre. Toma a fost găsit căzut pe spate. Îmi aduc aminte că l-am văzut, cu ochelarii căzuţi pe lângă el, ochelari la care ținea foarte mult, primiți de la Liviu Ciulei. Peste el, îmbrăţişaţi de altfel, era regizorul care venise în vizită la el, Alexandru Bocăneţ, da… Probabil s-au luat în braţe în disperare şi au murit aşa, împreună. Dacă Bocăneţ avea chipul întreg, Toma era desfigurat complet, avea chipul schimonosit”, a mai povestit Ion Caramitru.

Cel mai talentat

Regizorul Alexandru Bocăneţ s-a născut la 15 februarie 1944, în Bucureşti. A absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografie în 1968.

A început să lucreze în Radioteleviziune din timpul studenţiei. La început a fost atras de regia de montaj, de tăierea cadrelor, de multiplicarea acestora şi suprapunerea lor, revoluţionând cu aceste tehnici divertismentul de televiziune.

Show-urile create de el erau unice la acea vreme, nu doar prin inventivitatea cu care se ''juca'' atât cu imaginile, cât şi cu planurile şi unghiurile de filmare, cât şi prin colaborarea cu cei mai talentaţi artişti. Emisiunile regizate de ''Andu'', cum îi spuneau apropiaţii, erau un adevărat spectacol. Umorul textelor era de calitate, muzica era scrisă de cei mai apreciaţi compozitori ai momentului.

A inventat seria de emisiuni de divertisment ''Profil pe 625 de linii'' în care a reunit trei nume mari - Anda Călugăreanu, Florian Pittiş şi Dan Tufaru - împreună cu care a realizat zeci de show-uri de televiziune. Apoi a realizat ''Gala Lunilor'' - o emisiune la care a colaborat cu actori ca Florin Piersic, Carmen Stănescu, Stela Popescu, cu cântăreţi ca Aura Urziceanu, Mihaela Mihai, Margareta Pâslaru, Marina Voica, Doina Badea, Aurelian Andreescu, Angela Similea, Corina Chiriac, Stela Enache, dar şi cu orchestra condusă de Sile Dinicu şi cu corpul de balet condus de Cornel Patrichi. Scenografia şi costumele spectacolelor erau semnate de Doina Levintza, care i-a fost prietenă şi apoi i-a devenit soţie, potrivit site-ului TVR.

Doi dintre colegii de televiziune şi colaboratorii lui Alexandru Bocăneţ au fost realizatorul de emisiuni Ovidiu Dumitru (la ''Profil pe 625 de linii'') şi coregraful Cornel Patrichi (cei doi au realizat emisiuni de divertisment din 1968 până în 1977, inclusiv celebra emisiune ''Gala Lunilor'').

''Un orfelin iubea o orfelină'' (1976) şi ''Gloria nu cântă'' (1977) sunt cele două filme pe care maestrul a apucat să le ducă la bun sfârşit, potrivit site-ului cinemagia.ro. A mai realizat pentru televiziune spectacolele ''În noaptea asta toată lumea e a mea'' (1974), ''Vreau să spun!''(1974), ''Bună seara, Domnule Wilde!'' (1976).

După 11 ani de muncă neîntreruptă în televiziune şi sute de emisiuni care îi poartă amprenta inconfundabilă, cutremurul din 4 martie 1977 i-a curmat brusc viaţa, la vârsta de 33 de ani. Se afla în vizită la bunul său prieten, regretatul actor Toma Caragiu, când s-a produs cutremurul. Au murit amândoi striviţi sub dărâmături în timp ce ieşeau din apartamentul actorului, moment în care scările blocului s-au prăbuşit.

Despre ultimul său film

Comedia muzicală "Gloria nu cântă", regizată de Alexandru Bocăneţ după un scenariu semnat de Dumitru Solomon, avându-l într-unul dintre rolurile principale pe Toma Caragiu, a avut premiera în 1977, la scurt timp după tragica dispariţie a regizorului şi a uriaşului actor în cutremurul devastator din 4 martie.

Filmările la această peliculă au avut loc pe parcursul anului 1976 şi au beneficiat de o distribuţie de top - Toma Caragiu, Octavian Cotescu, Margareta Pogonat, Horaţiu Mălăele, Margareta Pâslaru, Rodica Mandache, Jean Constantin, Constantin Diplan, Mihai Pălădescu, Ştefan Mihăilescu - Brăila, Ileana Stana Ionescu, Jean-Lorin Florescu, Costantin Fugaşin, tinerii (atunci) Tora Vasilescu şi Horaţiu Mălăele, balerinul Cornel Patrichi, potrivit site-ului cinemagia.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te