Fabuloasa viață a Mihaelei Mihai: Urmărită și declarată moartă de Securitate. Soțul o otrăvea

DE Alex Darvari | Actualizat: 31.05.2023 - 13:34
Mihaela Mihai - Foto: Arhiva

Mihaela Mihai este interpreta uneia dintre cele mai frumoase melodii din muzica românească: „De-ai fi tu salcie la mal”. Artista a urmat școala și liceul de muzică, fiind apoi absolventă a Conservatorului Național de Muzică din București. Are 76 de ani.

SHARE

Artista are o poveste de viață impresionantă.

A fost orfană de mică.

„Tatăl meu a murit când eu aveam 3 ani şi mama mea s-a recăsătorit. Așa s-a născut Doru Stănculescu, care îmi este frate de mamă, şi pe care îl ştie toată lumea ca unul din cei mai importanţi folkişti. El este şi un foarte bun arhitect. Pentru mine, Doru este fratele meu, pur şi simplu. Ce-i aia frate vitreg? Poţi fi frate bun, din aceiaşi părinţi, şi să nu te înţelegi. Noi ne-am iubit întotdeauna profund, ca fraţi buni, chiar dacă ne-am păruit când eram mici... Îl iubesc, îl admir şi îl respect pe Doru”, a spus Mihaela. Doru Stănculescu avea să moară în 2021.

Prima oară s-a căsătorit la vârsta de 18 ani, cu Mihai Stihi, nepotul lui Mihail Sadoveanu. „M-am măritat cu Mihai, care este singurul nepot descendent masculin al lui Mihail Sadoveanu.

Sadoveanu a avut numai fete şi mama lui Mihai era una din fetele lui. Părinţii mei au făcut presiuni să ne căsătorim. Plecasem într-o vacanţă, iar el a venit după mine. Părinţii au aflat şi au spus: «E în joc onoarea familiei». Mihai le-a spus: «Oricum o iubesc şi vreau să mă însor cu ea, dar doream să termine liceul. Clasa a XI-a am făcut-o fiind deja măritată în secret»”, declara artista pentru Jurnal de colecție.

Al doilea soț îi punea droguri în cafea

În anul 1975, se stabilește la Paris, acolo unde se căsătorește cu francezul Maxime Dufour, patronul a două companii de comunicare și publicitate. Cu acesta are o fiică, Isabelle-Marie. Acesta era de o gelozie patologică și, spune artista, au trăit 10 ani de coșmar.

Mariajul cu francezul Maxime Dufour a fost marcat de gelozia exagerată a acestuia. Artista își amintește că perioada petrecută alături de fostul soț ar fi putut să îi fie fatală. „După ceva vreme s-a revelat că era de o gelozie patologică. Nici măcar ”Bună ziua” nu puteam să dau unui bărbat. Ieșeam împreună într-un restaurant, ne așezam la masă, se uita tot timpul la mine și după cinci minute îmi spunea:

„Te-am văzut, ți-ai făcut semne cu ăla”. Tremura tot timpul de teamă să nu mă piardă, a fost o violență psihologică monstruoasă care a durat ani de zile. Se umplea mai repede paharul dacă nu o aveam deja pe Isabelle. Am suportat pentru ea, când ea a avut 8 ani nu am mai putut”, a povestit cântăreața într-un interviu mai vechi acordat la televiziune.

Acuzațiile Mihaelei Mihai împotriva fostului soț sunt grave. „La un moment dat mi-am dat seama și că insista atât să facă el cafeaua dimineața pentru că mă droga cu ea. Cinci ani m-a drogat, ca să poată să mă facă să depind de el. Asta mi-a spus medicul la care m-am dus și mi-a făcut toate analizele. Nu este o părere de-a mea. Pur și simplu am tăiat tot și am zis: Eu plec. Patru ani m-a hărțuit cu detectivi privați, cu înregistrările conversațiilor mele telefonice, plătea polițiștii din cartier”, a dezvăluit Mihaela Mihai, potrivit presei din România.

După divorțul de francez, urmează al treilea mariaj, cu Dumitru Ciaușu, ambasadorul României la Paris. După separarea de acesta revine în România, în anul 2000.

Problemele din România

În anii 70, era deja consacrată și „abonată” la festivaluri precum Mamaia sau Cerbul de Aur. Este invitată să cânte la Paris. 

„Primeam câte trei-patru saci poştali pe săptămână, plini cu scrisori din Germania. Mai veneau şi din alte ţări, de prin Siberia, de la Moscova, de la Vladivostok… Pe vremea aceea, în Uniunea Sovietică se scria la şcoală cu o cerneală violetă şi cu peniţa, pe foi de caiet desenate cu inimi şi floricele, şi admiratorul îmi trimitea poza lui. Poezii scrise în ruseşte sau în nemţeşte, din care eu nu înţelegeam nimic. Dar cele mai multe scrisori le primeam din România”, își amintește ea.

Când, într-o ședință, cere mai mulți bani pentru artiști, este interzisă la radio și pe tv. 

Împinsă să „fugă” în Occident 

„După povestea cu protestul meu de la Ministerul Culturii, la următorul turneu în Occident am fost împinsă să nu mă mai întorc. Am plecat pentru o lună în Germania de Vest şi apoi am plecat la Paris, unde mai fusesem, de unde mă întorsesem deja cu un contract, pe care ai noştri l-au plimbat prin sertare, şi între timp eu l-am pierdut. Acum, după trei ani, m-am întors la Paris. Am obţinut alt contract la altă casă de discuri, mult mai mare, pe o durată dublă decât primul, adică de şase ani.

M-am dus cu el la Ambasada României şi am cerut să vorbesc cu ataşatul cultural, i-am înmânat contractul original şi l-am rugat să-l trimită la Bucureşti. Am aşteptat un an. La fiecare trei luni, consulul Ambasadei României mă suna şi mă invita la o cafea, să-mi prelungească viza de ieşire din ţară. Am şi acum paşaportul românesc de atunci, unde a trebuit să lipească o bucată de hârtie albă ca să aibă unde să-mi pună în continuare ştampilele de viză de ieşire din ţară.”

Citește și: A jucat cu Pintea și Iuliu Moldovan. La 35 de ani a plecat în munți alegând „smerenia și iertarea”

„După un an, la un moment dat, m-a sunat din nou şi când am intrat mi-a spus: «-Doamnă, mi-e mie ruşine. A venit răspunsul de la Bucureşti şi e negativ. Eu am văzut câtă bună credinţă aţi avut şi cât de corectă aţi fost cu autorităţile române, n-aţi cerut azil politic, n-aţi fugit, aţi venit la noi să vă prelungim viza de ieşire din ţară. Nu e corect ce au făcut cu dvs.». Din momentul acela am ştiut că nu mă mai pot întoarce. Între timp începusem să primesc zvonuri din ţară care spuneau că am fost arestată şi executată pentru trafic de droguri, pentru spionaj şi trafic de valută.”

Citește și: Destinul actriței după care lumea întorcea capul. Așteptată 30 ani, marea iubire moare în accident

Mihaela Mihai rămâne în Franța (credea ea, definitiv). Se întoarce în România după 1989, dar nu se regăsește în atmosfera acelor ani. Pleacă, din nou, în Franța unde se căsătorește din nou. Mariajul e un eșec, iar, în 2000, revine definitiv în țară.

A avut tentative pentru depunerea candidaturii ca independent la primele alegeri pentru Parlamentul European din noiembrie 2007, precum și în 2009, fără a reuși însă strângerea celor 100.000 de semnături necesare.

Vrea să își vadă Dosarul de la Securitate

„Stie cineva să-mi spună cine a ascuns Dosarul meu de URMĂRIT de la Securitate ?
L-am solicitat la CNSAS de 3 ORI, în scris, în ultimii 20 de ani și, de fiecare dată, mi s-a răspuns altceva:
- că nu există
- că este doar la Pașapoarte
- că Securitatea nu a predat la CNSAS toate Dosarele
- că sunt pusă pe o misterioasă Listă Neagră a tuturor intelectualilor și personalităților care au trăit cândva, ÎNAINTE, în străinătate.
Oare ACUM, toți cei 4.000.000 de români care trăiesc în străinătate sunt tot pe o Listă Neagră?
Vreau să-mi fie respectat dreptul LEGAL de a consulta, în cursul vieții mele, dosarul meu de URMĂRIT de la Securitate. Întregul Dosar”, a fost apelul Mihaelei Mihai pe FB.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te