Mărul negru, denumit și ca „Diamantul negru”, este un fruct rar din familia merelor Huaniu, care este cultivat în regiunea tibetană Nyingchi, la peste 3.000 de metri altitudine.
Mărul „negru”, soiul care crește la peste 3.500 m, în Tibet
În ciuda a ceea ce sugerează numele, mărul are mai degrabă o nuanță violet, cu pulpă albă în interior.
Culoarea sa unică se datorează altitudinii mari în care crește, a regiunii de peste 3.500 m, din Tibet. Principalul factor care determină culoarea acestor fructe este temperatura care fluctuează puternic între zi și noapte, merele fiind expuse la o mulțime de ultraviolete.
Mulți fermieri sunt reticenți în a cultiva fructele, deoarece merii „Diamantul Negru” ajung la maturitate doar după 8 ani, iar sezonul de producție este scurt (aproximativ 2 luni).
Citește și: Satul din Transilvania, cu peisaje ca din basme, unde localnicii se temeau de uriași. Cum se apărau
Acest soi de mere nu are nevoie de fertilizare, este rezistent la frig și are o protecție naturală împotriva paraziților și a insectelor.
Dar așteptarea merită. Merele Black Diamond sunt mult mai dulci decât v-ați aștepta. Aceste mere au niveluri mai ridicate de zaharuri organice, cum ar fi glucoza.
Un fruct ar putea costa cât 12 litri de lapte
Mediul pentru cultivarea merelor Black Diamond este dur. Din cauza climei muntoase, a celor șapte până la opt ani necesari pentru ca merii Black Diamond să se maturizeze și a faptului că cresc într-o fereastră de timp foarte limitată, merele negre sunt disponibile doar aproximativ două luni în fiecare an, prețul unui singur măr poate ajunge între 7 și 20 de euro în supermarket-uri.
Citește și: Enigma satului din Apuseni unde Soarele răsare de două ori. A impresionat întreaga Europă
Astfel, un litru de lapte Napolact se vinde într-un lanț de magazine cu 7,70 lei litrul, iar dacă un singur fruct ar costa 20 de euro, ar însemna că cu banii de pe un singur măr am putea cumpăra 12 litri de lapte.