O distrug după plecarea ei în SUA. Margareta Pâslaru, acuzată de orbirea fiicei și moartea soțului

DE Alex Darvari | Actualizat: 06.06.2023 - 22:32
Margareta Pâslaru luptă cu „sinuciderea soțului” - Foto: Facebook / Studiourile Buftea
Margareta Pâslaru luptă cu „sinuciderea soțului” - Foto: Facebook / Studiourile Buftea

Margareta Pâslaru a fost una din cele mai de succes artiste, cu nu mai puțin de 66 de discuri lansate. După plecarea în SUA, în 1983 unde și-a urmat soțul, Margareta Pâslaru avea să fie denigrată în cele mai oribile moduri.

SHARE

Margareta Pâslaru avea să cunoască un uriaș succes în România, fiind căutată de 60 de compozitori care i-au încredințat piesele. A scos 66 de discuri, doar Gică Petrescu fiind mai prolific. Compune muzică pentru desenele animate ca „Mihaela” și apare în nenumărate filme, alături de mari nume ale scenei, precum Ștefan Iordache ori Amza Pellea.

S-a născut în 1943 și a fost un copil-minune. 

La vârsta de 4 ani şi jumătate are prima ei apariţie în public, în rolul copilului din „Madame Butterfly” de Puccini, pe scena Operei Naţionale. Debutează la 15 ani, iar peste un deceniu va vinde discul „Chemarea mării” în 26.000 de exemplare, un record.

Artiştii anilor ’60 au spart tiparele

„Din ce s-a scris în presă şi din spusele admiratorilor, vocea mea a fost cea care le-a atras atenţia la radio, televiziunea fiind la începuturi în 1960. Cântam piesa compusă special pentru mine „Chemarea mării”, a regretatului George Grigoriu. Urmând iniţiativa acestuia, 52 de compozitori mi-au încredinţat lucrările lor în anii următori, ceea ce mi-a oferit şansa de a-mi diversifica repertoriul. Se lucra cu pasiune, se muncea serios.

Faptul că mi-am început cariera în 1959-1960 îmi dă şi acum un sentiment de mândrie. Stilul armonic inovator care a pătruns şi la noi, acea originalitate melodică s-a răspândit pe plan mondial, influenţând generaţiile următoare de pretutindeni. Artiştii anilor ’60 au spart tiparele!”, a spus pentru Libertateapentrufemei.ro

 În duet cu Marina Voica, lansează versiunea românească a piesei „Pe aripa vântului”, devenită, la rându-i, un mare şlagăr.

Margareta Pâslaru, denigrată de Securitate

Ea și-a făcut un bilanț al carierei pentru Revista Avantaje:

„În 1962, Liviu Ciulei m-a adus în teatru, am cunoscut-o pe Maria Tănase, am jucat cu Toma Caragiu, cu Rodica Tapalagă în distribuția piesei „Opera de trei parale' de B. Brecht, la Teatrul „L.S. Bulandra'. Cu Tudor Mărăscu am lucrat și la televiziune, și la Teatrul „Ion Vasilescu'.

Melodii de H. Mălineanu, Edmond Deda, Radu Șerban, Horia Moculescu, Temistocle Popa, înregistram cu Aurora Andronache pentru emisiuni semnate de Ovidiu Dumitru, Alexandru Bocăneț, Dumitru Moroșanu, Tudor Vornicu, Titus Munteanu. M-au acompaniat trupele Rolf Albricht, Bebe Fugaru – Sincron, Savoy, Radu Goldiș, Romanticii – Mircea Drăgan.

La Studiourile Buftea am fost invitată de Andrei Călărașu, de Francisc Munteanu, de Lucian Bratu. I-am avut ca parteneri pe Emerich Schafferer, Ion Dichiseanu, Ștefan Iordache, Marin Moraru. Doamna Elisabeta Bostan mi-a încredințat trei roluri în filmele „Veronica'. Cu domnul Laurențiu Damian am produs albumul caritabil „Stelele filmului cântă', în beneficiul UCIN.

La Teatrul „Tănase', jucam cu Mircea Crișan, prezentând apoi împreună Festivalul Național Mamaia. Am cântat cu grupul Cantabile și cu Titus Andrei, continuând colaborarea în emisiunile sale radiofonice până în prezent. Vară de vară jucam cu Stela Popescu, cu Ștefan Bănică, cu Alexandru Arșinel, în regia lui Bițu Fălticineanu”, a spus artista.

Recunoaștere internațională

În 1968 primeşte Discul de Aur, iar în anul următor primeşte, la Cannes, Trofeul M.I.D.E.M., având onoarea de a se afla pe aceeaşi scenă cu artişti consacraţi precum Ginette Reno, James Last, Patty Pravo, Joan Manuel Serrat, Amália Rodrigues, Dalida, Adriano Celentano, Mireille Mathieu sau Udo Jurgens.

Citește și: Fabuloasa viață a Mihaelei Mihai: Urmărită și declarată moartă de Securitate. Soțul o otrăvea

Îm 1971 va juca în pelicula de mare succes Veronica, regia Elisabeta Bostan, cu Margareta Pâslaru, Lulu Mihăescu, Florian Pittiș, Dem Rădulescu, Vasilica Tastaman, Angela Moldovan.

În 1983, în plină glorie își urmează soțul în SUA. Securitatea a acceptat cu greu plecarea unui adevărat star al României și a lansat o serie de teorii denigratoare la adresa solistei.

Citește și: Adorată de copii, Lizuca dispare după ce joacă în „Dumbrava minunată”.Ce mesaj transmite după 30 ani

Securitatea avea această apucătură de a-i șterge din memoria publicului pe cei fugiți în străinătate. Altă „metodă” era denigrarea acestora. Una dintre mizeriile lansate de Securitate a fost aceea că fata Margaretei a orbit după ce artista i-a cerut să facă o operație estetică. Securitatea lansase zvonul că Margareta voia ca fiica ei să îi moștenească ochii. O altă minciună a fost că soțul Margaretei s-ar fi sincuis prin spânzurare.

Margareta Pâslaru avea să se lupte cu „sinuciderea soțului” și „orbirea fiicei”.  

Evident, erau minciuni. Fata este bine în SUA, iar artista a revenit în România, alături de soț, după 1989.

„Fiica mea, Ana-Maria, revine în Bucureşti cu drag şi, de fiecare dată, ne plimbăm în parcul Ateneului Român, în parcul Herăstrău şi în Cişmigiu, pe unde se juca în copilărie”, a spus Margareta într-un interviu.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te