Jean Costantin: Nu a avut copii, dar le-a creat un teatru. Tragedia celor 3 surori, cu același nume

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 06.11.2022 - 19:28

Cu toții îl cunosc pe faimosul actor Jean Constantin, însă puțini îi știu povestea de viață. Ei bine, regretatul actor nu avea studii, dar avea un talent cât pentru 100. A fost considerat, timp de mai mulți ani, geniul teatrului de comedie.

SHARE

Lui Jean Constantin i s-a spus, timp de mai mulți ani, maestrul comediei, însă mulți îl știu drept „Ismail mâncam, cu polonicul dădeam”. Indiferent de cum l-a considerat lumea, actorul a rămas în memoria noastră drept unul dintre cei mai îndrăgiţi actori români de comedie. Datorită celebrității a avut roluri în filme, dar și la teatru.

S-a născut în anul 1927 la Techirghiol, în Constanța și a avut opt frați, el fiind cel mai mic dintre toți băieții. Mama lui Jean Constantin era o grecoaică care a venit în anul 1880 cu părinții de la Salonic și care avea o voce frumoasă, fiind și atrasă de partea artistică. Tatăl lui, Dumitru Jean, era conductor arhitect și, de asemenea, avea un simț al umorului cu adevărat deosebit, glumele lui fiind la ordinea zilei în casa lui.

La vârsta fragedă de 16 ani Jean Constantin a luat decizia de a renunța la școală şi de a se angaja. El își dorea mult să lucreze în port, deoarece credea că așa va putea să se îmbarce pe vas, însă a ajuns să lucreze pe șantier. Pe șantier a muncit din greu, ca hamal, dar tot în acest loc a pus și prima cărămidă în cariera sa.

Citește și: VIDEO Simion, conspiraționist: S-au făcut presiuni să nu ajung în SUA. Amenințare la adresa Newsweek

„Adevărul este că mie, fiind cel mai mic și mai răsfățat dintre frați, nu mi-a plăcut deloc cartea. De-aia, deși tata voia să mă facă arhitect, auzi la el, m-am făcut artist. Înarmaţi doar cu naivitatea şi cu visele celor 16 ani, mai mulţi colegi de liceu ne-am înrolat cu entuziasm în Brigada a 3-a Constanţa, ce urma să plece pe şantierul Bumbeşti-Livezeni”, a declarat Jean Constantin în urmă cu mulți ani.

Coleg cu Ilarion Ciobanu

Jean Constantin a fost coleg cu Ilarion Ciobanu şi împreună au atras repede atenţia publicului. Cei doi au început să facă tot felul de spectacole, iar reacţiile publicului arătau că ei erau cu adevărat făcuţi pentru scenă. În anul 1952, actorul a fost luat în armată şi a ajuns tocmai la Turnu Severin, la grăniceri. După doi ani a scăpat din armată și a ajuns la București pentru un festival de amatori, iar acest festival i-a arătat clar ce are de făcut în viață.

Succesul pe scenă i-a adus promovarea la locul de muncă lui Jean Constantin, însă nu acesta era ţelul lui în viață. Acesta își dorea să intre pe scenă şi acolo să rămână. A fost mai întâi la Casa de Cultură, apoi a dat un concurs la Teatrul de Stat din Constanţa şi secţia de estradă Fantasio a devenit rapid a doua lui casă, deoarece acolo petrecea cel mai mult timp. A avut colaborări, de asemenea, şi cu Teatrul Constantin Tănase, cu Teatrul Naţional Bucureşti, a jucat în peste 50 de filme, dar Fantasio şi oraşul Constanţa au rămas mereu constantele din viaţa lui.

„M-am născut la malul Mării Negre şi de fiecare dată când am plutit pe alte mări, tot la ea mă gândeam. Pentru că marea mea are un anumit ecou, un zumzet şi un urlet ale ei. Este o fiinţă care înseamnă pentru mine totul – viaţă, existenţă, aer”, a mărturisit de mult actorul.

În anul 1970 Jean Constantin a avut un nou statut, acela de celebritate naţională. Apariţia în celebra serie B(rigada) D(iverse), alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Puiu Călinescu şi Iurie Darie l-a dus pe actor în galeria marilor actori ai țării noastre, iar intrarea în pielea turcului Ismail, în „Toate pânzele sus”, i-au adus o imagine care avea să rămână pentru totdeauna în mentalul colectiv. Actorul a devenit un obişnuit al filmelor lui Sergiu Nicolaescu, ultimele pelicule în care a jucat fiind regizate tot de el, Supravieţuitorul şi Poker.

Celebrul actor a fost căsătorit de trei ori de-a lungul vieţii sale și a vorbit mereu cu drag de cele cu care a împărţit câte o bucată de viaţă, în special de soția lui Nina, cea care i-a fost alături până la finalul vieții. Actorul nu a avut copii, dar „i-a iubit foarte mult; i-a plăcut să-i facă să râdă, să-i vadă cum se joacă; pentru ei a înfiinţat un teatru de păpuşi în Constanţa. Avea dexteritatea necesară unui actor-păpuşar, despre care mărturisea: <<Mânuiesc păpuşile nemaipomenit. Nu se poate mai mare bucurie decât să auzi o sală întreagă de copii râzând. M-am străduit să distrez lumea. Mă simt bine când râde toată sala. Publicul care reacţionează la replică, în sală, acela e publicul în care cred…>>”, a scris Ziarul Metropolis.

Blestemul celor trei Anastasii

Dincolo de controversa propriului nume, poate și mai important este faptul că Jean Constantin a avut trei surori numite Anastasia.

Prima dintre ele a decedat în 1929, urmând ca, în 1931, să se nască o a doua fata care avea să poarte același nume, ca omagiu adus celei dintâi.

În mod absolut tragic, după doi ani sfârșea și a doua Anastasie, născută în 1936, urmând ca o a treia fetiță să poarte acest nume.

Și pentru că blestemul bate de mai multe ori la poartă, și a aceasta avea să moară de tânără, în anul 1972.

L-a privit ca pe fiul său pe cântăreţul Ionuţ Galani, băiatul unuia dintre cei mai buni prieteni ai lui. Tot prietenul său a fost cel care l-a găsit fără suflare, în casă, şi cel care a moştenit unul dintre cele mai dragi lucruri ale lui Jean Constantin, adică barca sa.

Citește și: VIDEO Amenințare de explozie la centrala nucleară Zaporojie cât de zece ori dezastrul de la Cernobîl

În anii 2009 şi 2010 Jean Constantin a fost internat în spital de mai multe ori din cauza problemelor cardiace. El a fost găsit fără suflare pe data de 26 mai 2010, în apartamentul său din Constanţa şi, mai apoi, înmormântat în Cimitirul Central al oraşului pe care l-a iubit din toată inima.

Copilul său de suflet a avut o soartă similară

Artistul de muzică grecească Ionuț Galani, „copilul de suflet" al lui Jean Constantin, a trecut momente cumplite după ce soţia a pierdut trei sarcini. Atunci a simțit că totul în jurul său se prăbușește și cu greu și-a găsit puterea de a mai lupta.

A suferit o depresie gravă, dar datorită credinţei, a familiei, a prietenilor şi a medicilor astăzi este un bărbat fericit şi recunoscător. Ionuț Galani a povestit, pe larg, cum a reușit să depășească această perioadă neagră din viața lui, dar și cine i-a fost alături.

"Am avut o stare depresivă mai grea. Am ieşit din starea asta cu ajutorul familiei, prietenilor şi cu ajutorul Lui Dumnezeu şi al meu. Simţi că trebuie să mergi la biserică mai mult în perioada aia. Se trece peste perioada aceea. Mergi la medic, discuţi, te descarci, plângi. Soţia mea a fost cea mai puternică", a spus Ionuţ Galani la "Acces Direct".

Filme cu Jean Constantin

Poker (2010) 

Supraviețuitorul (2008) 

Trupa de show (2008)

Vine poliția! (2008) - Florică

Roming (2007)

Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii (2006)

Meseriașii (2006)

Păcală se întoarce (2006)

Sexy Harem Ada-Kaleh (2001)

Punctul zero (1996)

A doua cădere a Constantinopolului / A doua cadere a Constantinopolului (1994)

Atac în bibliotecă (1992)

Unde se duc mustele iarna? / (1991)

Miss Litoral (1990)

Chirița în Iași (1987)

În fiecare zi mi-e dor de tine (1987)

Toate pînzele sus! - Întâlnire în Atlantic (1987)

Toate pînzele sus! - Misterele mărilor (1987)

Cucoana Chirița (1986)

Toate pînzele sus! - Secretul epavei (1986)

Colierul de turcoaze (1985)

Masca de argint (1985)

Secretul lui Nemesis (1985)

Secretul lui Bachus (1984)

Sosesc păsările călătoare (1984)

Misterele Bucureștilor (1983)

Totul pentru fotbal (1982)

Am o idee (1981)

Capcana mercenarilor (1981)

Duelul (1981)

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.