Mâncăruri pentru care gurmanzii străbat lumea. Arome locale care îți iau mințile

DE Meghan Gunn | Actualizat: 23.04.2022 - 16:00
Plov - Uzbekistan
Smørrebrød - Danemarca
Dim Sum - Hong Kong
Tacos Al Pastor - Mexico
Jambalaya - New Orleans
Tajina - Maroc
Pain au chocolat - Franța
Thali - India
Laksa Sarawak - Malaezia
Falafel - Israel
Kelewele - Ghana
Ceviche - Peru

Adesea, acea mâncare este gătită din necesitate, prin combinarea aromelor locale și a ingredientelor economice, și transformată în ceva care rezistă testului timpului. O incursiune plină de arome.

SHARE

„Mâncarea bună este, foarte adesea, chiar de cele mai multe ori, mâncare simplă”, a spus Anthony Bourdain.

Următoarele feluri de mâncare au cel mai bun gust atunci când sunt folosite ingrediente autentice și, prin urmare, experimentate în locurile de origine.

De la reconfortantul laksa din Borneo, până la paradisul veganilor din Israel sau până la un local accesibil cu stele Michelin din Hong Kong, iată câteva dintre felurile de mâncare pentru care merită să călătoriți. 

Smørrebrød - Danemarca

Cu rădăcini în Evul Mediu, aceste sandvișuri fără capac au constituit prânzul în Danemarca, o lungă perioadă de timp.

Pâinea locală de secară este acoperită cu mezeluri, brânză și diverse produse tartinabile.

Recent, felul de mâncare a cunoscut o renaștere printre bucătarii nostalgici de la restaurantele elegante din toată țara, atrăgând mulțimile de gurmanzi către acest vechi favorit local.

Dim Sum - Hong Kong

Unele dintre cele mai accesibile alimente cu stele Michelin din lume se află într-o gară modestă;

Tim Ho Wan este cunoscută pentru că servește chiftele de porc la grătar și prăjituri de napi prăjite, pe tot parcursul zilei.

Hong Kong este plin de ceainării și restaurante care servesc dim sum care atrag gurmanzi din întreaga lume.

Tacos Al Pastor - Mexico

Cea mai bună îmbinare a culturilor, acest fel de mâncare combină carnea marinată de porc prăjită din Orientul Mijlociu cu taco tradițional din Mexic.

Considerați a fi legați de imigranții libanezi care au venit în Mexic în anii 1930, tacos al pastor sunt acum preferați la standurile cu mâncare din toată țara.

Îi veți găsi adesea cu topping de ananas, ceapă tocată și un strop de coriandru.

Jambalaya - New Orleans

Un produs de bază bayou, jambalaya are influențe de origine spaniolă, franceză, africană, nativă americană și caraibiană, la fel ca orașul Louisiana însuși.

Gastronomii călătoresc pentru preparatul cald și sățios, făcut din orez, cârnați și legume, precum și pentru istoria care îl însoțește.

Ceviche - Peru

În timp ce țările din America de Sud contestă locul de naștere al ceviche-ului, litoralul peruan este un loc ideal pentru a încerca îndrăgitul fel de pește, despre care se crede că este de origine antică incașă.

Preparat cu suc de limetă și condimentat cu ají (ardei iute), este cel mai bine servit cu vedere la ocean.

Tajina - Maroc

Numită după oala de lut în care este gătită, această tocană fiartă încet are o poveste lungă și plină de istorie în Africa de Nord.

Deși este cunoscută pentru condimentele sale parfumate și ierburile proaspete, tajina poate fi preparată în mai multe moduri, de la versiuni de legume cu năut și cușcuș, la miel combinat cu curmale și miere.

Kelewele - Ghana

În toată țara, aceste felii de pătlagină picante și prăjite sunt consumate în mod obișnuit ca gustare sau folosite ca garnitură pentru tocănițele de pește.

Crocante la exterior și calde și moi la interior, sunt adesea acoperite cu ceapă, ghimbir, cuișoare și pudră de chili, ceea ce face din ele un delicios super-aliment.

Pain au chocolat - Franța

Savurarea unui produs de patiserie proaspăt cu un espresso la o patiserie este un motiv suficient pentru gurmanzi să facă o călătorie în Franța.

Pâinea cu ciocolată este preferata consumatorilor - un foietaj cu bețișoare de ciocolată sau ganaș copt în mijloc, servit cald pentru un mic dejun delicios care se topește în gură.

Falafel - Israel

Țara cu cel mai mare procent de vegani pe cap de locuitor, Israelul este un punct fierbinte pentru opțiuni delicioase pe bază de legume.

Aceste bile de năut prăjite reprezintă una dintre cele mai populare „mâncăruri fast-food” din țară și puteți mânca unele dintre cele mai crocante pe care le-ați gustat vreodată într-o pită caldă de casă, pe orice stradă.

Se poate consuma cu garnitură de hummus și tabouleh.

Plov - Uzbekistan

Un fel de mâncare de orez stratificat cu legume și miel sau vită, plov este făcut pentru petreceri.

Este un produs de bază la nunți și alte sărbători, iar bucătarii folosesc cazane pentru a găti suficient pentru o mie de oameni.

Fiind servit în Asia Centrală, uzbecii îl conideră un fel de mâncare național cu identitate și legături cu comunitatea.

Thali - India

Cuvânt hindi pentru farfurie, thali este o tradiție alimentară în multe regiuni ale Indiei, fiecare zonă folosind propriile feluri de mâncare native pentru a crea un platou cu arome locale.

În jurul farfuriei principale de servire sunt câteva boluri mici, rotunde, numite katoris, care conțin porții de mâncare, cum ar fi orez și legume, chutney și dal.

Laksa Sarawak - Malaezia

Această supă aromată combină o cremă pe bază de pui sau creveți cu opastă groasă de laksa de lemongrass, ardei iute și o multitudine de condimente, plus tăiței vermicelli, omletă mărunțită, creveți și pui.

Felul de mâncare este cel mai bine completat cu limetă și sambal proaspăt pentru un plus de savoare.

În timp ce această versiune este originară din Malaezia, din  Borneo, iubitorii de laksa pot face un tur culinar încercând diferite versiuni în toată țara.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te