Legenda „Îngerilor Negri”, care a băgat spaima în oameni. Copiii nu aveau voie pe stradă noaptea

DE Alin Crișan | Actualizat: 24.08.2023 - 21:15
Legenda „Îngerilor Negri” care a băgat spaima în oameni - Foto: Colaj/Imagine cu caracter ilustrativ

Legenda „Îngerilor Negri” din Baia Mare a speriat mai multe generații de copii, în anii 80-90. Povestea a început cu mai multe crime teribile care au avut loc în 1980, cazuri neelucidate nici în zilele noastre.

SHARE

Una dintre cele mai cunoscute legende urbane ale băimărenilor este legată de „Îngerii Negri“. Timp de câţiva ani, orice caz ciudat din municipiu era pus pe seama acestor oameni, care, după spusele băimărenilor, erau specializaţi în răpiri şi crime.

Legenda „Îngerilor Negri”, care a băgat spaima în oameni

Aceste crime oribile au fost puse pe seama unei organizații secrete, intitulată „Îngerii Negri”. Se spune că era, de fapt, o „brigadă a morții” formată din indivizi îmbrăcați în negru, care se ascundeau pe sub poduri și în canalizarea orașului și care răpeau și ucideau copii. 

Citește și: Legenda casei călăului din Moldova care înspăimântă vecinii și trecătorii: „Noaptea se aud urlete”

Aproape toți localnicii trecuți de 30 de ani cunosc legenda „Îngerilor Negri”.

„Şi-acum îmi aduc aminte cum tremuram de frică atunci când cineva zicea o poveste despre ei. Nici măcar nu aveam curaj să mai ies din casă când se lăsa seara. Chiar şi mama îmi zicea că dacă nu o să fiu cuminte, mă lasă afară să mă ia Îngerii Negri. Erau spaima tuturor copiilor. Chiar şi la şcoală ţin minte cum povesteam cu colegii despre ei. Unii spuneau că i-au văzut, alţii că au auzit cum umblau noaptea pe blocuri“, îşi aminteşte Tania Purcaru, o băimăreancă de 35 de ani.

Chiar dacă acum este conştient că totul era doar o poveste, un tânăr băimărean spune că trăia cu frica seară de seară.

„Din câte îmi aduc eu aminte se zicea că dormeau sub podul de la Săsar. Alţii spuneau că se antrenează sus pe spital, iar alţii povesteau că stăteau pe lângă cimitirul de pe Dealul Florilor. Erau câteva zone pe care le ocoleam de fiecare dată. Ce pot să vă spun cu siguranţă este că de fiecare dată când făceam vreo prostie nu dormeam foarte bine seara. Aveam vreo 9 ani şi, ca orice copil, am fugit de acasă pentru că aşa făceau toţi copiii.

M-au căutat ai mei câteva ore bune şi, după ce m-au găsit, m-au dus acasă, m-au certat şi m-au trimis în cameră. Când încercam să adorm am auzit nişte mişcări pe bloc, zgomote puternice şi eram convins că îngerii negri veniseră să mă ia. Ei, de atunci, vreo două luni, cred că am fost cel mai bun copil din oraş“, povesteşte Adrian Mihuţ. 

Citește și: Misterele Botoşaniului, unde se găsesc morminte de uriași și „zeitățile” de la Cucuteni. Ce ascunde

Legenda a fost foarte răspândită, mai ales în anii Revoluției. Atunci au început să apară grafitti pe zidurile din Baia Mare, cu însemnele organizației.

Unii băimăreni cred că ucigașii se antrenau seara pe acoperișul Spitalului Județean de Urgență Baia Mare, iar noaptea plecau în căutarea de noi victime. Legenda spune că indivizii intrau peste familii în casă, ucideau și prăduiau.

Oameni sau ființe supranaturale?

 Alții spun că „îngerii negri” erau ființe supranaturale. Mulți dintre cei care au fost copii în acea perioadă aveau prieteni care se jurau că au văzut un bărbat îmbrăcat în negru dispărând ca o umbră.

Oamenii cred că „Îngerii Negri” răpeau copii pentru a-i transforma în adepți.

Citește și: Enigmele ținutului din România unde o piatră se mișcă noaptea. Aici e și „aeroport de OZN-uri”

Cert este că legenda devenise o modalitate prin care părinții își speriau copiii, spunându-le că din cauza „îngerilor negri” nu au voie să stea afară până noaptea târziu. 

Nu există nicio atestare oficială care să demonstreze că o astfel de organizație a existat vreodată.

La fel ca în cazul celebrei „ambulanțe negre” care „fura copii în București”, „îngerii negri” reprezintă o legendă urbană, transmisă din generație în generație. Ea revine în actualitate atunci când are loc câte o tragedie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te