Last minute: O noapte de cazare la 2* în Mamaia, de 3 ori mai scumpă decât una în Dubai la 4*

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 15.07.2022 - 13:55
Plajă în Mamaia / Foto: Inquam Photos / Costin Dinca
O noapte de cazare la 2* în Mamaia, de 3 ori mai scumpă decât una în Dubai la 4*. / Foto: captură booking.com
O noapte de cazare la 2* în Mamaia, de 3 ori mai scumpă decât una în Dubai la 4*. / Foto: captură booking.com

Dacă v-ați hotărât să plecați în weekend la plajă, este bine de știut că o noapte de cazare la un hotel de 2* în Mamaia poate costa și de trei ori mai mult decât o noapte de cazare la 4* în Dubai. Problema este că astăzi nu mai sunt zboruri către Dubai.

SHARE

În urma unei simulări pe booking.com pentru o noapte de cazare în intervalul vineri, 15 iulie – sâmbătă, 16 iulie, în Mamaia vă puteți caza la Hotel Ovidiu 2* contra sumei de 98 de euro/cameră/2 persoane.

Citește și: HoReCa poate respira ușurată. Impozitul de 1% pe cifra de afaceri, în vigoare de la 1 ianuarie 2023

În același timp, în Dubai, Hotelul Pearl Swiss 4* oferă o cameră „King superioară” pentru doar 34 de euro/cameră/2 persoane. La Landmark Summit Hotel 4* e ceva mai scump, 35 de euro/ cameră/2 persoane.

Citește și: Hotelierii de pe Litoral se plâng că nu au clienți: Românii „rup granițele”, „evadează din România”

Altfel, actorii din turism de pe litoralul românesc se plâng că anul acesta nu prea au clienți. 

Mamaia a pierdut aproximativ 20 de procente din turiştii care se cazau în staţiune în 2019, în timp ce Eforie Nord conduce, în acest sezon, topul staţiunilor preferate, fiind principala opţiune de vacanţă mai ales a familiilor cu copii datorită unităţilor de cazare în regim all inclusive din staţiune, arată o analiză comparativă a evoluţiei rezervărilor în staţiunile autohtone de la Marea Neagră realizată de Litoralulromanesc.ro.

”Staţiunile din sudul litoralului atrag un număr mai mare de turişti în acest sezon estival comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019, an de referinţă în turismul autohton. O analiză comparativă a evoluţiei rezervărilor în staţiunile autohtone de la Marea Neagră realizată de Litoralulromanesc.ro, cel mai mare turoperator pe acest segment de vacanţe, arată că cea mai mare creştere a volumului (număr de turişti) în 2022 faţă de perioada de dinaintea pandemiei se înregistrează în unităţile de cazare din zona Neptun-Olimp. În schimb, Mamaia pierde aproximativ 20 de procente din turiştii care se cazau în staţiune în 2019”, arată compania.

Datele centralizate evidenţiază faptul că Eforie Nord a luat locul staţiunii Mamaia în clasamentul zonelor preferate de români pentru vacanţa la Marea Neagră. Astfel, cu o creştere de 30% a numărului de turişti în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2019, Eforie Nord conduce, în acest sezon, topul staţiunilor preferate, fiind principala opţiune de vacanţă mai ales a familiilor cu copii datorită unităţilor de cazare în regim all inclusive din staţiune.

“Privit în ansamblu, litoralul autohton rămâne o destinaţie căutată de români; de pildă, noi, ca turoperator, suntem cu 40% peste vânzările din 2019 şi cu 20% peste cele din 2021. Dar fenomenul la care asistăm este, în esenţă, o <<deplasare a plăcilor tectonice>> pentru că în vreme ce la Mamaia se cazează mai puţini turişti, creşte numărul celor care aleg sudul litoralului, Eforie Nord fiind staţiunea cea mai solicitată”, subliniază Ionuţ Nedea, CEO Litoralulromanesc.ro.

De ce s-a răsturnat situația pe Litoral

Reprezentantul turoperatorului, prin intermediul căruia merg la mare anual peste 200.000 de turişti, detaliază motivele care au condus la această răsturnare de situaţie.

“În primul rând, proiectul de lărgire a plajelor în Mamaia a fost gestionat de autorităţi exclusiv ca un proiect de mediu, nu şi unul în avantajul turiştilor. Partea bună este că anul acesta, spre deosebire de vara trecută, operatorii de plaje au intervenit astfel că nisipul e mai fin, intrarea în apă e mai lină, există şezlonguri şi umbreluţe. În al doilea rând, măsurile autorităţilor locale, cum e taxa de parcare, descurajează turiştii. Noi am avut oferte de cazare cu 100 de lei pe noapte, aproape cât costă o zi de parcare la Mamaia. Totuşi, turiştii trebuie să ştie că multe hoteluri au parcări proprii, iar în majoritatea cazurilor, numărul locurilor este suficient pentru cei cazaţi acolo”, menţionează Ionuţ Nedea.

Potrivit analizei, în sudul litoralului, zona Neptun-Olimp înregistrează cel mai mare plus ca volum de turişti, cu o creştere de 35% faţă de perioada pre-pandemică. De asemenea, staţiunea Saturn e pe creştere, cu aproximativ 30 de procente mai mult în raport cu 2019, în vreme ce Venus înregistrează un avans de 12%.

În schimb, Jupiter este singura staţiune din sudul litoralului pe minus, cu o scădere de aproximativ 13 procente faţă de 2019. Explicaţia, afirmă Ionuţ Nedea, stă în politica tarifară practicată de unii hotelieri în acest an.

“Observăm că hoteluri care erau foarte solicitate în alţi ani înregistrează acum un grad de ocupare mai mic pentru că au crescut preţurile pentru a-şi acoperi toate costurile generate de inflaţie. Pe de altă parte, sunt şi hotelieri care au scumpit moderat pachetele turistice, preferând să-şi sacrifice profitul de anul acesta şi să menţină operaţional business-ul, iar aceste proprietăţi sunt pe creştere”, spune el.

În partea de nord a litoralului, zona Mamaia Nord înregistrează o creştere de 30% a numărului de turişti faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019, în principal datorită apariţiei în peisaj a unor hoteluri noi, datele raportate referindu-se strict la unităţile de cazare clasificate, nu şi la apartamentele oferite spre închiriere de particulari.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te