2.000.000 români o admiră în „Ciuleandra”. La 27 de ani „își pierde capul” în Paris. Renunță la film

DE Alex Darvari | Actualizat: 14.04.2023 - 19:28
Anca Szönyi în Ciuleandra - Foto: Facebook / Studiourile Buftea
Anca Szönyi în Ciuleandra - Foto: Facebook / Anca Szonyi

Anca Szönyi a jucat un rol de vis în „Ciuleandra”. O carieră de excepție se oprește după ce Anca se îndrăgostește de un român care o duce la Paris. Iubirea nu durează mult, dar actrița renunță la scenă.

SHARE

După rolul din „Ciuleandra”, Anca va mai apărea meteoric în film pentru ca, ulterior, în numele iubirii, să renunțe la scenă.

Anca Szönyi a avut rolul principal din „Ciuleandra” care i-a fost încredințat de Sergiu Nicolaescu la vârsta de 25 de ani. După doi ani pleacă din România. Are apariții sporadice în câteva pelicule pentru ca, la 34 de ani, să renunțe complet la cinema.

Filmul Ciuleandra a fost vizionat de 2.450.273 de spectatori la cinematografele din România, după cum atestă o situație a numărului de spectatori înregistrat de filmele românești de la data premierei și până la data de 31.12.2007.

Ciuleandra a fost propunerea României la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 1986, dar nu a fost nominalizat în competiție. Filmul a reprezentat România la Festivalul de la Karlovy-Vary din 1986.

Anca Szönyi Thomas s-a născut în 1960 și mai e este cunoscută și ca Anca Nicola sau Anca S. Thomas în lumea cinematografiei. Este o actriță română care s-a remarcat prin rolul său din filmul „Ciuleandra” (1985) regizat de Sergiu Nicolaescu, în care a avut rolul principal (Mădălina Faranga), alături de actorul Ion Rițiu (Puiu Faranga). 

 Pentru rolul din pelicula respectivă a dat concurs cu alte 100 de fete. Este sora Julietei Szönyi, actriță cu un destin asemănător. Julieta are o ascensiune fulminantă pentru ca la 40 de ani să renunțe la film.

La doi ani după realizarea filmului Ciuleandra, se mută în Franța.

A dat probe să joace alături de Bruce Willis

Apoi, printr-un concurs de circumstanțe, a plecat la Paris pentru un posibil contract temporar de lucru. Nimeni nu bănuia că Anca Thomas, Anca Szonyi la acea vreme, nu se va mai întoarce. 

Nici măcar ea. Ce ar fi putut-o reține acolo, când acasă avea familia, prietenii, simpatia regimului și o carieră în plină ascensiune? „În perioada aceea am trăit o poveste de dragoste cu un român din Paris, fapt care m-a făcut să prelungesc șederea mea acolo.

Relația a fost un eșec, lucru care s-a dovedit a fi, în final, ideal atât pentru el, cât și pentru mine. Am intrat apoi în vria voiajelor. Tot ce-mi doream era să călătoresc. În niciun caz nu mă hotărâsem să rămân definitiv. De altfel, eu n-am cerut niciodată azil politic. Pur și simplu s-a întâmplat să îmi tot prelungesc șederea pentru că apăreau alte și alte priorități până când am rămas de tot. Așa a fost să fie.“

Într-o zi a oprit-o cineva pe stradă și a întrebat-o dacă este manechin. Nu era și nici nu prea mai avea de gând să stea prin Paris. Totuși a răspuns invitației de a se duce la un casting. De-acolo s-au legat câteva contracte mici de film și publicitate pe care le-a onorat cu succes.

„Pe aceeași filieră am câștigat un casting la Los Angeles. Urma să fiu partenera lui Bruce Willis, iar filmările aveau loc în Italia. De necrezut. Ajunsă la Roma, cazată într-un faimos hotel, cu două zile înainte de începerea filmărilor, echipa de producție a realizat că nu aveam nicidecum dreptul oficial-legal de a lucra pentru Statele Unite! Contractul a fost reziliat. Am crezut că înnebunesc de revoltă, supărare, decepție… În cele din urmă rolul meu a fost interpretat de Andie McDowell, potrivit tabu

S-a stabilit în Franța în 1987 și s-a căsătorit în 1993 cu politicianul și omul de afaceri francez Jean-Pierre Thomas⁠. Au o fată cu numele Diane-Emmanuelle (n. 1996). Continuă să fie prezentă în lumea artei și culturii și timp de câțiva ani este implicată și în acțiuni de ajutor și promovare pentru România. A participat la diverse acțiuni caritabile în Franța și a fost consilier artistic în galerii de artă din Paris. 

Este activă pe rețelele sociale. Într-o ultimă postare a scris: „M-am bucurat să vizitez excepțional de interesanta expoziție MH Maxy . O filă importantă din Arta și Istoria românească. De asemeni câteva imagini din cealaltă minunată expoziție temporară care ar trebui văzută până luni ultima zi”.

Pe 3 februarie l-a întâlnit pe Rebengiuc

„L-am cunoscut pe domnul Victor Rebengiuc cu ani în urmă când puștoaică avusesem un mic rol întrun film regizat de Dan Pița și în care Rebengiuc ne lăsase cu gura căscată cu magistrala sa interpretare în rolul lui Tănase Scatiu.
Pe scenă îl admirasem ultima dată în Regele moare- FORMIDABIL.
Ieri seară la Bulandra m-am delectat cu interpretarea sa în “ Tatăl@ de Florian Zeller. Atât de just și de nuanțat .
IMPRESIONANT, EXCEPȚIONAL ca întotdeauna!”

Filmografie


1976: Tănase Scatiu - Mary
1977: Buzduganul cu trei peceți - Maria, fiica lui István Jósika
1979: Blauvogel
1980: Burebista
1983: Viraj periculos
1983: Misterele Bucureștilor
1985: Ciuleandra - Mădălina Faranga[4][5]
1989: Layla - Layla
1991: C'est quoi ce petit boulot? - L'hôtesse radio
1991: Le Passage
1994: Începutul adevărului (Oglinda)

Citește și: Era atât de frumoasă încât unii regizori o evitau. La 40 ani renunță la actorie și pleacă din țară

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te