Ingredientul din bucătărie care acționează pe ten ca acidul hialuronic. Îl poți folosi și la plante

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 05.04.2024 - 16:33
Ingredientul din bucătărie care acționează pe ten ca acidul hialuronic. Îl poți folosi și la plante - Foto: Profimedia / imagine rol ilustrativ

Ingredientul din bucătărie care acționează pe ten ca acidul hialuronic. Îl poți folosi și la plante. Iată ce trebuie să faci înainte să-l folosești pe ten.

SHARE

Ingredientul din bucătărie care acționează pe ten ca acidul hialuronic. Îl poți folosi și la plante. Iată ce trebuie să faci înainte să-l folosești pe ten.

Citește și: Ingredientul care te scapă de arsurile la stomac. Îl ai în casă și costă doar 6 lei

Ingredientul din bucătărie care îți ajută tenul

Dacă încă nu ți-ai dat seama, astăzi vom vorbi despre zațul de cafea, ingredientul care are beneficii și după ce îți oferă cea mai delicioasă băutură a dimineții. 

Rolul antioxidanților este de a proteja pielea de efectele nocive ale radicalilor liberi, iar cafeaua este bogată în aceștia. În plus, antioxidanții luptă și împotriva procesului de îmbătrânire a pielii. Specialiștii susțin că efectele cafelei asupra pielii sunt similar cu cele ale acidului hialuronic, deoarece stimulează producția de colagen și de elastină și redau fermitatea și suplețea pielii.

Citește și: Alimentul care te ajută să slăbești și îți curăță intestinele. Îl ai în bucătărie și costă 7 lei

De asemenea, cafeaua poate ajuta la menținerea hidratării pielii prin reducerea pierderilor de apă transepidermice, adică evaporarea apei din țesuturile superficiale ale pielii.

Toate aceste calități nu provin doar din boabele prăjite de cafea. Așadar, s-a constatat că extractul de cafea are proprietăți antifungice și antimicrobiene, pe lângă conținutul bogat de antioxidanți. 

Este important de reținut că extractul de zaț de cafea este mult mai potent față de zațul propriu-zis, așadar este recomandat să optezi și pentru produse cosmetice care conțin acest ingredient. Cu toate acestea, zațul poate avea beneficii pentru piele, lăsând-o mai fermă, curățând cu blândețe celulele moarte și remediind aspectul de călcâie crăpate și coate dure. 

Dar pe lângă beneficiile pe care le lasă tenului, zațul de cafea oferă beneficii și plantelor din casa noastră. Iată cum.

Beneficiile zațului de cafea pentru plante

Zațul de cafea este o sursă de azot pentru plante, producând o creștere verde și sănătoasă și tulpini puternice. Cafeaua conține, de asemenea, calciu și magneziu - ambele fiind benefice pentru sănătatea plantelor.

Pentru a folosi cafeaua ca îngrășământ pentru plante, va trebui să o diluați. Ar trebui să arate ca un ceai slab. Dacă urmăriți să obțineți aproximativ 1/4 de cafea și 3/4 de apă, sau chiar un amestec de jumătate și jumătate, în soluția dvs. (în funcție de cât de tare vă preparați cafeaua), acest lucru este aproximativ corect, dar nu trebuie să fiți pretențios în această privință.

Citește și: Specialiștii spulberă miturile despre Intermittent fasting. Care este regula de aur

Poți folosi îngrășământul din cafea pe ghivecele tale, pe plantele de apartament și în grădina de legume. Însă cafeaua și zațul de cafea sunt acide, există unele plante care iubesc un sol alcalin si nu se vor descurca bine cu adaosul de cafea, cum ar fi crinul de vale, lavanda și caprifoiul.  

O bună regulă generală este să hrăniți și să udați plantele o dată pe săptămână cu o soluție slabă de cafea. Acestea vor aprecia nutrienții suplimentari, precum și apa.

De exemplu trandafirii sunt flori delicate care au nevoie de îngrășăminte din când în când. Puteți folosi zațul de cafea ca îngrășământ pentru trandafirii dvs., dar folosiți-l cu moderație, deoarece poate arde florile dacă este folosit în exces din cauza conținutului ridicat de azot.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te