Piersic, la 87 de ani. A jucat în 55 de filme, se „îndrăgostea de toate partenerele”. Marile pasiuni

DE Alex Darvari | Actualizat: 27.01.2023 - 12:11
Piersic, alături de actrița Carmen maria Strujac - Foto: Arhiva, Facebook

Florin Piersic împlinește, azi, vârsta de 87 de ani și continuă să joace în piese de teatru. Actorul a avut succes atât în film dar și în viața sentimentală având m ai multe căsnicii dar și multe admiratoare.

SHARE

Florin Piersic, unul dintre cei mai iubiţi actori români, s-a născut la 27 ianuarie 1936, la Cluj. A absolvit Liceul de băieţi nr. 3 din Cluj (fostul Seminar Pedagogic), apoi Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, promoţia 1957, fiind coleg de generaţie cu artişti precum Leopoldina Bălănuţă, Ioana Bulcă, Ica Matache, Lucia Mara, Dumitru Furdui, Cosma Braşoveanu şi alţii, conform istoriafilmuluiromanesc.ro

Spectacolul său de absolvire a fost "Peer Gynt" de Henrik Ibsen, iar doi ani mai târziu a debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, obţinând rolul principal în "Discipolul diavolului" de George Bernard Shaw. Au urmat roluri în piesele "Tragedia optimistă" de Vsevolod Vişnevski, "Oameni şi şoareci" de John Steinbeck sau "Orfeu în Infern" de Tennessee Williams, care i-au scos în evidenţă talentul şi naturaleţea, scrie site-ul Teatrului Naţional Bucureşti.

Pe parcursul bogatei sale cariere, a interpretat zeci de roluri pe scena Naţionalului bucureştean, în piese ca "Act veneţian" de Camil Petrescu, "Zbor deasupra unui cuib de cuci" de Dale Wasserman, "Gaiţele" de Alexandru Kiriţescu, "Idiotul" după F.M. Dostoievski , "Logodnicele aterizează la Paris" de Marc Camoletti, "Cartea lui Ioviţă" de Paul Everac şi multe altele.

A fost foarte iubit

Prima lui soție, Tatiana Iekel, este și cea care i-a dăruit primul său copil, pe Florin Piersic Jr. Cei doi s-au căsătorit în anul 1958, după doi ani de relație.

Citește și:  Încercările Angelei Similea: Al treilea soț era alcoolic și o umilea. Iubire secretă: Florin Piersic


Din păcate, căsnicia s-a destrămat în anul 1974, iar motivul ar fi fost tocmai infidelitatea actorului, care s-ar fi îndrăgostit de toate partenerele cu care a jucat, potrivit Tatianei.

Citește și: FOTO Angela Similea a albit când fiul ei a părăsit România. Nepotul său luptă în armata SUA

Într-un  interviu acordat la un post Tv, Tatiana Iekel mărturisea: „Nu a fost iubirea vieții mele. N-aș putea să spun asta. Iubirea vieții mele a început când aveam 13 ani și eram elevă la Iași. El a fost cea mai mare iubire a vieții mele și ne-am despărțit din cauza lui Florin.

Este un om care ar fi trebuit să fie liber toată viaţa… Era un crai veşnic curtat… Se îndrăgostea de toate partenerele cu care juca, iar la un moment dat s-a îndrăgostit atât de tare de una dintre partenerele lui şi i-am spus că e mai bine să ne despărţim...”


Anna Szeles

Când filma pentru pelicula "Elixirul tinereţii" (1963), l-a cunoscut pe actorul Florin Piersic. Cei doi s-au îndrăgostit şi s-au căsătorit abia după opt ani, din mariajul lor rezultând un fiu, Daniel.

După zece ani de căsnicie, cei doi au divorţat, dar relaţia lor a mai durat cinci ani, deşi Anna Szeles locuia şi juca la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, iar Florin Piersic locuia şi juca la Teatrul Naţional din Bucureşti. După decesul părinţilor, Anna Szeles a emigrat în Ungaria, în 1989, împreună cu fiul ei, Daniel. Actriţa şi-a continuat cariera artistică în Ungaria, unde a jucat în lungmetraje şi în filme pentru televiziune.

”L-am cunoscut pe Florin Piersic în timpul filmărilor la «Vârsta dragostei» La probele pentru filmări, de fapt. El n-a jucat până la urmă. Nu a luat rolul, ci un alt actor.

Dar atunci nu ne-am băgat în seamă. Au trecut câțiva ani până ce am filmat împreună de-adevăratelea. Apoi, după ce ne-am căsătorit, căsnicia noastră a fost foarte ciudată: eu, aici, fiind la Teatrul Maghiar din Cluj, iar el la București.

Noi n-am locuit împreună ca soții, ci ca amanții. Venea din când în când. De altfel, nici nu m-a chemat la București. Glumesc! M-a chemat. Și el, și părinții lui. Dar eu n-am vrut să las teatrul de aici.

Gabriela Werner este numele celei care i-a fost amantă lui Piersic timp de nouă ani, în timpul căsniciei pe care actorul a avut-o cu Anna Szeles. Fostă actriță, Gabriela Werner trăiește în prezent în Israel, țară în care s-a stabilit, urmându-și soțul.

În ciuda diferenței de 17 ani dintre ei, Gabriela Werner i-a devenit amantă lui Piersic în 1974 și a durat până în 1983, când actrița și-a cunoscut actualul soț.

”Relația mea de dragoste cu Florin Piersic a durat din 1974, când eram studentă la IATC, și până în anul 1983, când l-am cunoscut pe tatăl copiilor mei, omul de afaceri Marcel Werner. 

Am fost 9 ani împreuna și da, pot spune că am fost foarte îndrăgostiți unul de altul, fără să fim într-o relație secretă, din contră pot spune, eram împreuna foarte pe față, dar încercând să nu lovim sentimentele altora.

Dar viața bate filmul și am pornit pe un alt făgaș, fără a mă căsători cu el, din păcate...”, a declarat fosta iubita a lui Florin Piersic, arată 3dot.ro

Iubire interzisă cu Angela Similea


Angela Similea a fost una dintre marile iubiri ale actorului, deși el a confirmat zvonurile abia în urmă cu câțiva ani. Ambii erau căsătoriți atunci când s-au îndrăgostit unul de celălalt. „Cu Angela am fost într-un amor nebun. Luni întregi am plecat cu ea în deplasari și era imposibil să nu avem ceva, mai ales că Similea era foarte frumoasă și dorită de toţi. La început ne șicanam, apoi am început să ne apropiem din ce în ce mai mult, ne mai și pipăiam, pâna ne-am cuplat de tot. A fost o „lipitură' în toata regula, o poveste de dragoste frumoasă, de care, acum, îmi aduc aminte cu plăcere”, a declarat, acum mai mulți ani, Florin Piersic.

Anna Torok, ultima iubire

În 1986, Florin a întâlnit-o pe Anna Torok, care i-a devenit soție și îi este alături și în ziua de astăzi. Cei doi s-au cunoscut în avion și timp de 7 ani au făcut naveta București-Cluj pentru a fi unul cu celălalt.

Un răsfățat al cinematografului

Florin Piersic are o bogată activitate în filmul românesc, jucând în peste 55 de pelicule. Debutul în film s-a produs cu "Ciulinii Bărăganului", în 1957, interpretând rolul lui Tănase, potrivit site-ului https://www.imdb.com/. Şi-a evidenţiat talentul în "Neamul Şoimăreştilor" (1965), regizat de Mircea Drăgan, apoi în filmul care l-a făcut cunoscut - "De-aş fi... Harap Alb" (1965), regizat de Ion Popescu-Gopo.

Din bogata sa filmografie amintim: "Celebrul 702" (1961), "Tunelul" (1966), "Şapte băieţi şi o ştrengăriţă" (1967), "Columna" (1968), "Mihai Viteazul" (1971), "Aventuri la Marea Neagră" (1972), "Explozia" (1973), "Fraţii Jderi" (1974), "Un August în flăcări" (1974), "Ştefan cel Mare - Vaslui 1475" (1975), "Elixirul tinereţii" (1975), "Pintea" (1976), "Cuibul salamandrelor" (1976), "Eu, tu şi... Ovidiu" (1978), "Regăsire" (1977), "O lebădă iarna" (1983), "Rămăşagul" (1985), "În fiecare zi mi-e dor de tine" (1988), "Fix alert" (2004), "Eminescu versus Eminem" (2005) - în ultimele două filme amintite jucând împreună cu fiul său Florin Piersic jr., care semnează regia şi scenariul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te