Drama Cristinei Stamate: Operată în sufragerie, pierde copilul. Măritată cu forța, e înșelată de soț

DE Alex Darvari | Actualizat: 10.02.2023 - 18:11
Cristina Stamate - Foto: Teatrul revistă Tănase

Cristina Stamate deborda de energie și stârnea hohote de râs atunci când apărea pe scenă sau pe ecran. În viața ei a cunoscut multe drame, iar viața sentimentală a fost una plină de dezamăgiri.

SHARE

Actriţa Cristina Stamate, deşi ar fi vrut sa devină un avocat de renume, a ales calea scenei devenind un simbol al comediei, al bunei dispoziţii fiind cunoscută mai ales de pe scena Teatrului de Revistă "Constantin Tănase" din Bucureşti.

S-a născut la 8 februarie 1946, la Bucureşti. A urmat Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa regizorului Alexandru Finţi şi, mai apoi, a Sandei Manu.

Citește și: „Edith Piaf a României” moare la cutremur alături de familie. Obiectul după care a fost identificată

Actrița și-a început tinerețea cu o căsătorie mai degrabă de conveniență. „Mama zicea că de ce nu mă mărit, că-i era frica să nu mă batjocorească vreunul, soacra-mea şi-a dat seama că aş fi tare potrivită pentru băiatul ei şi-mi tot spunea: Da’ voi nu vă luati, mamă?

S-a măritat la 19 ani. A regretat.

 „Am realizat că sunt însărcinată foarte târziu, pentru că nu ştiam nici măcar care este data de la care trebuie să socoteşti. Aveam examenul de diplomă. Aveam planuri de viitor. Nu aveam nici un sentiment că acolo e cineva, e om, nu e om… Nici nu mă întrebam nimic, pentru că era ceva care mă încurca foarte tare. Am început să caut cu disperare un medic. Asta era o incursiune aproape demnă de James Bond, pentru că rezultatul putea fi pedepsirea amândurora. Am găsit un medic a cărui specializare erau operaţiile pe creier. Şi operaţia, ca să zic aşa, s-a întâmplat pe masa din sufragerie, acasă la mama mea.

Citește și: Toma Caragiu, găsit la 6 zile de la cutremur alături de un un bun prieten „îmbrățișați de disperare”

Când s-a sfârşit intervenţia, după ce am fost uşor ameţită de o injecţie, i-a spus mamei mele: „Coană mare, vino încoace să-ţi iei nepotul!”. Atunci nu am luat în seamă foarte tare. Scăpasem de ceea ce mă încurca, dar mi-au rămas în minte cuvintele că primul meu copil era băiat”, povestea Cristina Stamate, potrivit oxologia.ro.

Peste ani, actrița a reiterat regretul de a nu avea copii

„Meseria te trădează în egală măsură cu o iubire, te poate trăda și sigur că iubirea publicului este extraordinară, e importantă, caldă, te poleiește, dar nu se compară cu ceea se înseamnă cu o făptură căreia tu i-ai dat viață, pe care tu o ajuți să crească și să strălucească (…) Regret pentru că am avut stupiditatea, deci prostia, mi-o taxez grav, că nu am făcut copil, dorindu-mi foarte tare această meserie, să exist în această meserie, și am amânat tot timpul bucuria unui copil pentru un turneu în străinătate, pentru o nouă premieră, pentru un nou proiect”, a precizat Cristina Stamate, la un post tv.

Infidelitatea soțului

Cristina Stamate a fost căsătorită cu actorul Dan Ivănescu, timp de 11 ani. Actrița spune că acesta i-a fost infidel și o vreme l-a iertat. 

„Eram îmbrăcată într-un costum de clovn, foarte discret, de altfel, în toate culorile. Mi-am pus pardesiul pe deasupra, pentru că aşa cerea anotimpul şi m-am dus acasă. Nu pusese lanţul la uşă, aşa că am deschis foarte simplu cu cheile mele. I-am văzut în aceeaşi încăpere şi am spus "bună seara".

 Că nu au făcut infarct pe moment, este fix treaba lor. Pe atunci fumam, am deschis şifonierul şi mi-am luat un pachet de ţigări, de parcă de asta venisem eu acasă, nu că mă stârnise femeia aia. Apoi am plecat înapoi la teatru să joc. Numai eu ştiu cum am jucat actul II. O vreme am trecut peste infidelitate, pentru că am zis că după 11 ani te mai saturi de persoana de lângă tine, dar apoi am pus punct. Scuzele nu ar fi mers la mine. Nu sunt genul".

După divorț a refuzat să se mai căsătorească

„Nu din dezamăgire nu m-am mai căsătorit. Ci fiindcă m-am obişnuit cu binele. Când eşti aşa independent şi activ că mine, nu simţi singurătatea. Că-ţi mobilezi viaţă cu lucruri frumoase, lucruri pentru care arzi, care te pasionează. Singurătatea devine ca un drog, e o formă de bucurie. Când ai independenţa financiară, când ai o meserie care-ţi place, care te preocupă, în care ai succes, când ai prieteni, te obişnuieşti cu modelul „cand vreau lume, ieşiri, le am, când nu, lăsaţi-mă în pace”, spunea actriţa pentru Formula As.

„Sunt conștientă că există o plată pentru toate lucrurile ăstea. Am trecut peste foarte multe alte lucruri – pierderea părinților mei, pierderea fratelui meu – și am jucat teatru. Am jucat teatru, nu în sensul că m-am prefăcut, ci că mi-am lăsat hainele de doliu acasă și m-am dus și am pus paietele și penele în cap la teatru”, a declarat actrița într-un alt interviu.

O relație specială cu mama

“Mama mea a fost orfană și și-a dorit copiilor ei să nu le lipsească absolut nimic și să aibă toate lucrurile pe care ea doar le-a visat și le-a dorit și nu le-a avut. Când a murit mama mea am avut senzația că s-a dărâmat zidul de care mă sprijineam. Până atunci am știut că pot să mă bat cu toată lumea, că nu mă poate învinge nimeni pentru că mă sprijinea de ea”, potrivit revistatango.ro

După absolvirea Institutului, în anul 1967, a fost repartizată la Teatrul de stat din Arad, unde a debutat în spectacolele de revistă, bucurându-se de un succes remarcabil. A revenit, însă, la Bucureşti, la Teatrul de Revistă Constantin Tănase, unde a jucat în foarte multe spectacole, printre care: "Vivat Revista", "Hohote în Herăstrău", "Comedie pe Titanic", "Revista Revistelor", "Vara nu-i ca iarna", "Arca lui Nae şi Vasile", "Bufonii regelui", "Dai un ban, dar face", "Idolii femeilor", "Nimic despre papagali", "Poftă bună lui Tănase", "Te aştept diseară pe Lipscani", "Ura... şi la gară" , "O seara la revistă", "Scandal in paradis".

De asemenea, a jucat şi la Teatrul Naţional de Televiziune şi la Teatrul Naţional Radiofonic, iar pe marele ecran, în "Secretul lui Bachus", un film de comedie din 1984, în regia lui Geo Saizescu, potrivit surselor amintite.

În 2015 a suferit o operaţie pe cord deschis, dar la numai două luni după intervenţie a revenit pe scena Teatrului de Revistă "Constantin Tănase"', în spectacolul "Vivat Revista", în regia lui Cezar Ghioca. 

A murit la scurt timp după Stela

Cristina Stamate a murit luni dimineață, 27 noiembrie, pe patul unui spital de la Floreasca, acolo unde era internată de câteva zile. Avea 71 de ani, iar în ultii ani suferea de probleme grave la inimă. Cristina Stamate s-a stins la numai o zi după înmormântarea celei care i-a fost colegă și foarte bună prietenă, Stela Popescu. 

„Am învăţat că ne naştem, trăim şi murim singuri. Pentru asta m-am educat să nu jelesc niciodată dacă sunt singură, să nu mă apese singurătatea. Am învăţat că nu trebuie să disper în nicio secundă a vieţii mele, să nu cred că drumurile se închid pentru totdeauna”, spunea ea la Digi24

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te