Doi pensionari, soț și soție, au ales sinuciderea asistată. Povestea tristă din spatele deciziei

DE Florentina Enache | Actualizat: 09.09.2024 - 11:24
Doi pensionari, soț și soție, au ales sinuciderea asistată. Povestea tristă din spatele deciziei - Foto: metro.co.uk
Doi pensionari, soț și soție, au ales sinuciderea asistată. Povestea tristă din spatele deciziei - Foto: metro.co.uk
Capsula Sarco, pentru suicid asistat - Foto: metro.co.uk
Capsula Sarco, pentru suicid asistat - Foto: metro.co.uk

Doi pensionari, soț și soție, au ales sinuciderea asistată. Un diagnostic al soției a dus la decizia cuplului de a recurge la suicidul asistat împreună, în Elveția.

SHARE

Doi pensionari din Regatul Unit au decis să recurgă la sinuciderea asistată, decât să fie „prinși în capcana de infirmitate și durere” a sistemului de sănătate britanic.

Peter Scott, fost inginer, în vârstă de 86 de ani, a declarat că nu se poate gândi la viața fără soția sa Christine, în vârstă de 80 de ani.

Doi pensionari, soț și soție, au ales sinuciderea asistată. Povestea tristă din spatele deciziei

Soția lui Peter a fost diagnosticată cu demență vasculară, iar cei doi au optat să moară împreună, conform unui articol al Metro.co.uk.

„Șansele de a obține un tratament prompt de la Serviciul Național Medical din Regatul Unit pentru afecțiunile vârstei înaintate par destul de reduse, astfel încât sfârșești prin a suferi de infirmitate și durere”, a spus Peter în timpul unui interviu la domiciliul lor din satul Mellis, Suffolk.

Citește și: O femeie al cărei soț nu mai avea mult de trăit a murit de „inimă rea”, înaintea lui

„Nu vreau să fiu îngrijit, să zac în pat și să fiu incontinent - nu numesc asta o viață. În cele din urmă, guvernul intervine pentru a-ți lua economiile și casa pentru a plăti tratamentele”, a mai spus Peter.

El a adăugat: „Am avut o viață lungă, fericită, sănătoasă și împlinită, dar iată-ne ajunși la bătrânețe și asta nu te face să te simți bine. Ideea de a urmări degradarea lentă a abilităților mintale ale lui Chris în paralel cu propriul meu declin fizic este îngrozitoare pentru mine”.

Citește și: Dieta pentru longevitate a unei femei de 106 ani. Ce alimente nu mănâncă și cum abordează viața?

„Evident, aș avea grijă de ea până la punctul în care nu aș mai putea, dar ea a îngrijit destule persoane cu demență în timpul carierei sale de asistentă medicală pentru a fi hotărâtă că dorește să aibă control asupra vieții sale. Moartea asistată îi oferă această oportunitate și nu aș vrea să trăiesc fără ea”, a mai declarat soțul.

„Înțelegem că este posibil ca alte persoane să nu împărtășească sentimentele noastre și le respectăm poziția. Ceea ce ne dorim este dreptul de a alege. Mi se pare profund deprimant că nu putem face acest lucru aici, în Regatul Unit”, a mai spus Peter.

În schimb, ei trebuie să călătorească în Elveția, unde suicidul asistat este legal din 1942.

Pensionari și o metodă controversată de sinucidere asistată

Ei intenționează să se înscrie în programul The Last Resort, care oferă o metodă nouă de sinucidere asistată, atât de controversată încât este interzisă într-o regiune elvețiană.

Creată de australianul Philip Nitschke - supranumit „Doctorul Morții” - metoda Sarco, care presupune ca pacientul să intre într-o capsulă, ar trebui să funcționeze în 10 minute, prin înlocuirea rapidă a oxigenului cu azot.

Site-ul web al companiei sale, Exit International, descrie conceptul ca fiind „o moarte pașnică, chiar euforică”, cu oprirea respirației pacientului după ce acesta își pierde cunoștința.

Citește și: Descoperirea macabră făcută de un bărbat cu detectorul de metale în curtea sa. Locuința e din 1890

Dar când azotul a fost folosit pentru a executa un prizonier în SUA pentru prima dată în acest an, moartea nu a părut pașnică, potrivit unui martor.

Preotul Jeff Hood a descris-o ca fiind cel mai rău lucru pe care l-a văzut vreodată, care a durat 22 de minute în total.

Criticii numesc Sarco o „cameră de gazare glorificată”, care, potrivit unei analize a Institutului de Tehnologie din Massachusetts (MIT), ar putea provoca o moarte dureroasă în caz de funcționare defectuoasă.

Citește și: Regizorul francez Jean-Luc Godard a murit la 91 de ani. A recurs la sinucidere asistată

Deși un avocat angajat de Exit International a susținut că nu există niciun conflict cu legislația elvețiană, metoda Sarco a fost descrisă ca fiind „incorectă sau cel puțin înșelătoare” de ziarul Neue Zürcher Zeitung în 2021.

Capsula Sarco, pentru suicid asistat - Foto: metro.co.uk

Apoi, la începutul acestui an, în iulie, procurorii au amenințat cu cinci ani de închisoare pe oricine folosește capsula Sarco pentru a asista un deces în regiunea elvețiană Schaffhausen.

Dr. Nitschke spera ca prima utilizare a Sarco să aibă loc mai târziu în acea lună, deși mai devreme își propusese 2022.

Capsula, cu o cameră încorporată pentru a înregistra imagini pentru un medic legist, este gata de utilizare, o versiune pentru două persoane fiind de asemenea pregătită pentru lansare.

Citește și: În Italia a fost aprobată prima sinucidere asistată. Un bărbat de 43 de ani își dorește să moară

Dr. Nitschke a declarat pentru The Mail on Sunday: „Capsula pentru două persoane funcționează exact la fel ca cea pentru o singură persoană, dar există un singur buton, astfel încât vor decide între ei cine îl va apăsa. Apoi se vor putea ține în brațe și unul dintre ei va apăsa butonul”.

Pensionarii Peter și Christine își planifică deja ultimele zile

Peter și Christine, bunici a șase copii, își planifică deja ultimele zile.

„Mi-ar plăcea să mă plimb cu Peter în Alpii elvețieni, pe malul unui râu”, a spus Christine.

„Aș mânca un pește la ultima mea cină și m-aș bucura de o sticlă excelentă de Merlot. Mi-aș face un playlist care să includă Wild Cat Blues și The Young Ones de Cliff Richard. Am găsit o poezie numită Miss Me But Let Me Go, care rezumă exact ceea ce simt”.

Când vor muri, ar dori să fie incinerați, iar cenușa lor să fie împrăștiată în cimitirul bisericii locale.

Citește și: Ai plăti 1.000.000 lei pentru o șansă la înviere? Ce firmă îți conservă trupul după moarte?

Deși i-au încurajat să se mute într-un azil de bătrâni, copiii soților Scotts au acceptat cu reticență să respecte dorința părinților lor.

„Medicamentele pot încetini demența vasculară, dar nu o pot opri. În momentul în care am crezut că mă pierd, am spus: <<Asta e, Peter, nu vreau să merg mai departe>>”, a declarat Christine.

Peter a adăugat: „I-am spus: «Tu ia decizia și eu voi fi cu tine». Moartea nu reprezintă nicio problemă pentru mine”.

„O să o îmbrățișez și o să-i spun: <<Sper să ne vedem mai târziu>>”, a spus Peter.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te