În prima parte a istoriei Chinei ca stat comunist, Uniunea Sovietică a fost adesea numită „Sulian dage”, sau fratele mai mare sovietic.
China se baza pe Uniunea Sovietică pentru arme, finanțare și sprijin politic, conform unui articol The Economist.
În multe privințe, rolurile s-au inversat acum. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, este așteptat să se întâlnească cu omologul său chinez, Xi Jinping, luna aceasta la Beijing. China a fost acuzată că sprijină mașina de război a lui Putin.
Citește și: China vrea să intervină masiv în alegerile de anul acesta
Naționaliștii chinezi sunt mulțumiți de noua dinamică a puterii. În ultimele luni, au apărut pe internet videoclipuri care pun la încercare aerul de superioritate al rușilor și continuă tradiția de a folosi străinii pentru a promova China.
Tinerele rusoaice „vor” să se mărite cu bărbați chinezi
Videoclipurile prezintă tinere rusoaice frumoase care își exprimă admirația pentru China și dorința de a se căsători cu bărbați chinezi.
Citește și: China pregătește arme biologice pentru exterminarea dușmanilor. Spionii strâng informații genetice
Femeile, cu nume precum Natasha și Sofia, vorbesc fluent mandarină.
Ele se plâng că bărbații ruși sunt bețivi și leneși, în timp ce laudă societatea și tehnologia chineză. Pentru un soț chinez, frumoasele (majoritatea blonde) spun că ar fi încântate să gătească, să spele rufe și să aibă copii.
Pentru bărbații chinezi, ar putea suna prea frumos pentru a fi adevărat, și este.
Femeile din videoclipuri, visul oricărui burlac chinez
Videoclipurile sunt deepfakes, produse cu instrumente de inteligență artificială din ce în ce mai ieftine.
Ele sunt relativ ușor de realizat folosind mostre scurte de imagini reale. Cu ajutorul unor programe de dublaj și de editare video, producătorii pot transforma orice femeie în visul unui burlac chinez.
Citește și: FOTO China face manevre militare periculoase și provocatoare în jurul Taiwanului
Olga Loiek, o ucraineancă care studiază în America, a fost șocată să își vadă chipul într-un videoclip, în care apărea vorbind în chineză cu Kremlinul pe fundal. Ea a găsit zeci de conturi care îi foloseau chipul.
Videoclipurile, postate pe rețelele de socializare, au atras sute de mii de vizualizări. Unele sunt folosite pentru a vinde produse sau pur și simplu pentru a ridica în slăvi China.
Citește și: Problema Disney în China. „Corectitudinea politică” a prăbușit audiența producțiilor americane
Recent, acestea au intrat sub control oficial. Luna trecută, principalul organism de reglementare a spațiului cibernetic din China a anunțat schimbări legislative care, printre altele, impun etichetarea explicită a falsurilor generate de AI.
Citește și: China cere Uniunii Europene să îşi clarifice poziţia faţă de Beijing
În ultimele săptămâni, videoclipurile au devenit mai greu de găsit. Dar mândria naționaliștilor cu privire la noul statut dobândit de China ca frate mai mare al Rusiei este profundă. Iar rusoaicele deepfake le atrăgeau atenția bărbaților chinezi.