De ce e periculos să conduci în nopțile cu Lună plină? Ce se întâmplă pe stradă?

DE Florentina Enache | Actualizat: 17.10.2024 - 11:52
De ce e periculos să conduci în nopțile cu Lună plină? Ce se întâmplă pe stradă? - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
De ce e periculos să conduci în nopțile cu Lună plină? Ce se întâmplă pe stradă? - Foto: Freepik (rol ilustrativ)

De ce e periculos să conduci în nopțile cu Lună plină? Ce se întâmplă pe stradă? Cercetătorii au descoperit o legătură ciudată între nopțile cu Lună plină și rata accidentelor.

SHARE

Un studiu recent sugerează că riscul coliziunilor dintre animale sălbatice și vehicule crește semnificativ în nopțile cu Lună plină pe cer.

Cercetătorii de la Universitatea Texas A&M au analizat îndeaproape rapoartele privind coliziunile nocturne dintre animale sălbatice și vehicule în acest stat pe parcursul a 112 cicluri lunare, între ianuarie 2011 și ianuarie 2020.

„Am comparat nopțile foarte întunecate fără lumina Lunii pline cu nopțile foarte întunecate cu Lună plină pe cer”, a declarat Kentaro Iio, autorul studiului și fost student la Universitatea Texas A&M . 

Cercetătorii au descoperit o creștere de 46% a coliziunilor dintre animalele sălbatice și vehicule în nopțile cu lună plină, comparativ cu nopțile cu Lună nouă. Interesant este faptul că această creștere a accidentelor nu a fost identificată la coliziunile care nu implicau animale.

Citește și: De ce urlă lupii la Lună? Sunetul scos de ei poate fi auzit până la o distanță de 16 kilometri

Acest tipar a condus echipa la concluzia că strălucirea mai puternică a Lunii pline este „puternic asociată” cu un risc crescut de coliziuni între animale sălbatice și vehicule.

Efectul a fost cel mai evident în zonele rurale, unde animalele sălbatice sunt în număr mai mare, și în zonele unde nu este lumină stradală.

Studiile anterioare au constatat o tendință similară între ciclurile lunare și accidentele rutiere în care sunt implicate animale în alte părți ale lumii, inclusiv în Slovenia, Lituania și Canada, scrie IflScience

Care este explicația?

Întrebarea este: dacă această tendință există, care e explicația? S-ar putea presupune că iluminarea suplimentară produsă de Luna plină ar oferi șoferilor o mai bună imagine a riscurilor potențiale de pe șosea, reducând astfel șansele de coliziune. 

Studiul analizează pur și simplu statisticile și nu încearcă să explice corelația dintre accidentele auto și Lunile pline, deși cercetătorii se gândesc dacă ar putea avea legătură cu creșterea activității animalelor.

Citește și: Stelele de pe cer sunt pe cale de dispariție. De ce lasă în urmă o strălucire care durează zile

„În mod colectiv, constatările fac aluzie la o posibilă idee conform căreia nivelurile de activitate ale unor animale sălbatice sunt mai ridicate în nopțile cu Lună plină decât în cele mai întunecate, deoarece poate animalele pot vedea mai mult din mediul lor sub o Lună plină. Cu toate acestea, ne abținem de la o explicație oficială, deoarece autorii nu sunt specializați în ecologia animalelor”, scriu autorii studiului.

„În cele din urmă, această ipoteză ar trebui să fie investigată în continuare de profesioniștii din domeniul vieții sălbatice, iar constatările atrag atenția asupra necesității unei colaborări între profesioniștii din domeniul transporturilor și ecologii animalelor”, concluzionează aceștia.

Citește și: Ar putea să facă să pălească stelele, anul viitor. O nouă cometă trece pe lângă Soare

O oportunitate de a aprofunda acest fenomen s-ar putea ivi la sfârșitul acestei săptămâni. Timp de trei zile începând de joi, 17 octombrie, cerul nopții va fi luminat de o Lună plină cunoscută sub numele de „Luna vânătorului”. Aceasta va fi cu 15 % mai strălucitoare și cu 30 % mai mare decât lunile pline obișnuite, astfel încât ne putem întreba dacă va avea un impact asupra coliziunilor dintre animalele sălbatice și mașini.

Studiul este publicat în revista Transportation Research Part D: Transport and Environment.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te