Aceste dispariții au fost semnalate pentru prima dată în 2019 de proiectul VASCO (Vanishing and Appearing Sources during a Century of Observations), care a comparat imagini din 1949 realizate de Observatorul Naval al SUA cu imagini mai recente din sondajul Pan-STARRS, realizate între 2010 și 2014, scrie iflscience.com.
Echipa proiectului a identificat inițial aproximativ 150.000 de surse de lumină care au dispărut, reducând apoi numărul la 23.667 după o verificare cu alte seturi de date.
În loc să folosească un software pentru compararea imaginilor, din cauza diferențelor mari între instrumentele folosite, echipa a analizat manual imaginile pentru a elimina erorile tehnice, ajungând la circa 100 de surse reale de lumină care au dispărut.
Stelele de pe cer sunt pe cale de dispariție. De ce lasă în urmă o strălucire care durează zile
Stelele pot fie să se estompeze treptat, ca în cazul lui Betelgeuse, fie să explodeze, lăsând în urmă o strălucire care durează ore sau zile. Totuși, ele nu dispar pur și simplu din peisaj.
O posibilă explicație ar putea fi lentilele gravitaționale, unde obiectele extrem de masive distorsionează spațiul-timp și măresc obiectele îndepărtate. Alte fenomene temporare, cum ar fi exploziile de raze gamma sau asteroizii în mișcare, ar putea explica și ele aceste dispariții.
Citește și: Spectacolul Perseidelor își atinge apogeul. Când pot fi văzute cele mai multe stele căzătoare?
De ce au dispărut?
O altă teorie sugerează că unele stele nu explodează, prăbușindu-se direct într-o gaură neagră. Deși rar, un studiu recent vine în sprijinul acestei ipoteze.
Cercetătorii au analizat un sistem stelar binar, VFTS 243, aflat la marginea Căii Lactee. Acesta conține o stea de tip O și o gaură neagră care orbitează una în jurul celeilalte. Echipa a găsit dovezi că gaura neagră s-ar fi format prin colaps total, fără nicio explozie de supernovă, ceea ce ar putea explica dispariția unor stele mari.
„Dacă cineva ar observa o stea care trece printr-un colaps complet, ar părea că aceasta se stinge brusc și dispare de pe cer”, a explicat Alejandro Vigna-Gómez, coautor al studiului. „Astronomii au observat astfel de dispariții recente, iar analiza noastră aduce mai multe indicii către o explicație plauzibilă.”
Citește și: Spectacol pe cer, pe 13-14 august. Curentul Perseidelor, la nivel maxim. Află intervalul orar