Ar putea să facă să pălească stelele, anul viitor. O nouă cometă trece pe lângă Soare

DE Alexandru Pop | Actualizat: 04.03.2023 - 19:51
Ar putea să facă să pălească stelele, anul viitor. O nouă cometă trece pe lângă Soare - Foto: Flickr/Martin Heigan

Cometa recent descoperită C/2023 A3 se apropie de Soare, pentru prima dată în 80.000 de ani, și ar putea fi la fel de strălucitoare ca o stea. Totul s-ar putea întâmpla în toamna anului 2024. Cometa poate fi la fel de strălucitoare ca o stea, pe cerul nopţii.

SHARE

Cometa, cunoscută sub numele de C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), a fost observată pentru prima dată de proiectul telescopului ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) din Africa de Sud, pe 22 februarie, conform Minor Planet Center (se deschide în nou fila).

Ar putea să facă să pălească stelele

Astronomii de la Purple Mountain Observatory din China au descoperit și ei, independent, cometa, pe 9 ianuarie, așa că ambele observatoare sunt citate în numele complet al cometei.

Skywatchers din întreaga lume l-au observat de atunci în imagini noi și vechi, cea mai timpurie detectare fiind găsită în imaginile realizate de o cameră cu câmp larg, pe un telescop de la Observatorul Palomar, din California, pe 12 decembrie 2022.

Citeşte şi: VIDEO O cometă ce apare o dată la 50.000 de ani, vizibilă din Munții Bucegi

În prezent, C/2023 A3 se află între Saturn și Jupiter, conform EarthSky (se deschide într-o filă nouă). Călătorește cu o viteză de 180.610 mph (290.664 km/h) și este probabil să se apropie cea mai apropiată de Pământ pe 13 octombrie 2024.

Astronomii estimează că cometa orbitează în jurul Soarelui doar o dată la 80.660 de ani. În această călătorie, cometa își va apropia cea mai apropiată de soare – cunoscută sub numele de periheliu – pe 28 septembrie 2024, potrivit EarthSky.

Citeşte şi: VIDEO Cometa Verde, mesagerul Universului, vine după 50.000 de ani: Liderii războaielor vor muri

Toate acestea depind, desigur, de faptul că cometa rămâne într-o singură bucată. Cometele sunt bile de gheață, rocă și praf legate lejer și adesea se despart atunci când se apropie de soare și încep să se încălzească.

Dacă cometa atârnă împreună, ea poate deveni vizibilă la telescoapele de amatori în iunie 2024, potrivit EarthSky, înainte de a trece între Pământ și Soare în drum spre periheliu.

În Ophiucus

La periheliu, cometa va fi jos, pe orizontul estic, și poate să nu fie vizibilă pentru mulți privitori de pe Pământ; pe măsură ce trece pe lângă Pământ în călătoria sa de ieșire în sistemul solar, va apărea mai sus pe cer.

Observatorii cerului vor avea probabil cele mai bune vederi la sfârșitul lunii octombrie, pe măsură ce cometa se deplasează prin Serpens Caput (partea de vest a constelației Serpens) și în constelația Ophiuchus pe cerul serii.

După cum este privită de pe Pământ, cometa poate fi la fel de luminoasă ca cele mai strălucitoare stele de pe cer în timpul viitorului său zbor, potrivit EarthSky.

Aceasta este mai strălucitoare decât cometa verde C/2022 E3 care tocmai a trecut pe lângă Pământ în ianuarie. Acea cometă avea o luminozitate de aproximativ +4,6 magnitudine, vizibilă doar cu ochiul liber.

Foarte luminoasă

Noua cometă poate avea o luminozitate de magnitudine 0,7, potențial atingând un vârf la magnitudinea -5, similar cu Venus la cea mai strălucitoare (se deschide într-o filă nouă). (Numerele mai mici înseamnă luminozitate mai mare pe scara magnitudinii stelare.)

Nu se cunosc încă multe despre C/2023 A3, inclusiv despre dimensiunea acestuia. Fără mai multe date, astronomii încă dezbat șansele de supraviețuire ale cometei.

Într-un lanț de mesaje pentru astronomi (se deschide într-o filă nouă), cercetătorul postdoctoral de la Universitatea din Pennsylvania Qicheng Zhang (se deschide într-o filă nouă) a rezumat situația, numind C/2023 A3 cea mai promițătoare cometă din ultimii ani pentru a oferi vederi cu ochiul liber, dar avertizând că aceste speranţe ar putea fi năruite.

„Supraviețuirea lui C/2023 A3, deși promițătoare, nu este garantată în acest moment”, a scris Zhang.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te