Cum să arunci mai puțină mâncare la gunoi. Metode simple de a economisi bani și de a reduce risipa

DE Florentina Enache | Actualizat: 13.02.2025 - 19:18
Cum să arunci mai puțină mâncare la gunoi. Metode simple de a economisi bani și de a reduce risipa - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Cum să arunci mai puțină mâncare la gunoi. Metode simple de a economisi bani și de a reduce risipa - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Cum să arunci mai puțină mâncare la gunoi. Metode simple de a economisi bani și de a reduce risipa - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Cum să arunci mai puțină mâncare la gunoi. Metode simple de a economisi bani și de a reduce risipa - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Cum să arunci mai puțină mâncare la gunoi. Metode simple de a economisi bani și de a reduce risipa alimentară. Poți începe chiar de azi.

SHARE

În România, se aruncă anual peste 2,5 milioane de tone de alimente. O bună parte din mâncarea uitată cu zilele în frigider ajunge la gunoi, iar risipa alimentară are multiple efecte negative, inclusiv asupra buzunarului nostru.

Iată câteva metode de a nu mai arunca mâncarea și de a economisi bani, conform The Guardian.

Faceți inventarul

În primul rând, trebuie să știți ce aveți la îndemână. Faceți un inventar minuțios al cămării și întocmiți o listă de produse, notând datele lor de expirare.

Citește și: Ce pensie trebuie să ai, ca să primești bani pe cardul de alimente și mâncare gratuită? Când se dau?

Aranjați articolele astfel încât cele cu termenul de valabilitate cel mai scurt să fie în față.

Păstrarea unui inventar bun prezintă numeroase avantaje, nu în ultimul rând evitarea achizițiilor în dublu exemplar, dar poate, de asemenea, alimenta noi idei de mese bazate pe ingredientele disponibile, minimizând risipa și maximizând economiile.

Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Sunt și aplicații de telefon care vă pot ajuta în acest sens. Sau puteți folosi hârtia și pixul.

Faceți notițe în bucătărie pentru a scrie ce trebuie consumat mai întâi sau ce trebuie înlocuit și folosiți acest lucru pentru a vă planifica lista de cumpărături.

Datele de expirare

Înțelegerea diferenței dintre mențiunile „A se consuma pana la…”  și „a se consuma de preferință înainte de….” poate duce la economii semnificative. 

Nu cădeți în capcana de a arunca alimente perfect utilizabile doar pentru că vi se pare că sunt expirate.

Data de „a se consuma până la…” pe alimente este despre siguranță – alimentele pot fi consumate până la această dată, dar nu după, chiar dacă arată și miros bine.

„A se consuma de preferință înainte de…” se referă la calitate – Produsele alimentare pot fi consumate în siguranță după depășirea datei corespunzătoare mențiunii „A se consuma de preferință înainte de”, cu condiția ca instrucțiunile de depozitare să fie respectate și ca ambalajul să nu fie deteriorat, dar gustul și textura lor ar putea începe să se altereze, scrie InfoCons.

Citește și: Cel mai important lucru de reținut când pui murături. Ingredientul salvator e cel mai ieftin

Producătorii au considerat că este posibil ca produsul să nu mai fie în cea mai bună stare după această dată, dar ar putea fi încă sigur pentru consum.

Depozitarea corespunzătoare

Familiarizați-vă cu tehnicile de depozitare adecvate, deoarece acestea pot reduce semnificativ deteriorarea și risipa.

Este important să depozitați produsele perisabile în frigider, dar nu uitați că unele fructe, cum ar fi bananele și roșiile, rezistă mai mult la temperatura camerei.

Scoateți toate alimentele din plastic înainte de a le depozita pentru a evita condensul și mucegaiul. 

Familiarizați-vă cu fructele și legumele care au un conținut ridicat de etilenă, un gaz eliberat în timpul procesului de coacere care încurajează coacerea a tot ce se află în apropiere. Acestea includ merele, bananele, avocado, roșiile și perele.

Păstrați cerealele și leguminoasele precum lintea și năutul în recipiente etanșe pentru a le proteja de dăunători și umiditate. Umiditatea excesivă duce la deteriorare.

Nu vă supraîncărcați raftul cu condimente. Păstrați condimentele într-un loc răcoros și întunecos pentru a prelungi durata de valabilitate.

Citește și: Alimentul din cămară mâncat cu cartofi prăjiți care te ajută la slăbit. Beneficiile din borcan

Folosiți resturile de mâncare

Unele dintre cele mai interesante cine sunt create atunci când „nu e nimic în casă”.

Simplul fapt de a ști ce să faci cu câteva cutii de năut, un borcan de roșii sau alte alimente rămase înseamnă că, și atunci când frigiderul este aproape gol, o masă delicioasă poate fi preparată în câteva minute.

Majoritatea legumelor pot fi folosite pentru a face o supă atunci când sunt combinate cu câteva ingrediente de bază din cămară, cum ar fi ceapa.

Cumpărarea în vrac

Cumpărarea în vrac poate fi o modalitate inteligentă de a economisi bani, în special pentru produsele neperisabile.

Concentrați-vă pe produsele care au un termen de valabilitate lung, cum ar fi cerealele, leguminoasele, conservele și condimentele. 

Asigurați-vă că dispuneți de un spațiu de depozitare adecvat pentru a păstra produsele vrac proaspete și ferite de dăunători. 

Conservarea

Este o idee bună să învățați elementele de bază ale conservării fructelor și legumelor.

Acest lucru vă permite să vă bucurați de produsele de sezon pe tot parcursul anului, economisind în același timp bani.

Puteți mura castraveți, ardei, gogoșari sau puteți pune la borcan mere, cireșe, vișine, pere sau alte fructe.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te