Cum au cucerit micii românești țara incașilor. O româncă face ravagii cu ei, în Peru

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 23.05.2024 - 17:18
Cum au cucerit micii românești țara incașilor - Foto: Facebook/Sous - cu rol ilustrativ
romanca si sotul
oferta localului din peru

Cum au cucerit micii românești țara incașilor. E greu să reziști mirosului de mititei sfârâind cu „spirit de răspundere” pe un grătar încins. Deja ne vine în minte gustul lor și, aproape instinctiv, salivăm de poftă, chiar la dietă fiind. Acest lucru l-au descoperit și peruanii.

SHARE

Cum au cucerit micii românești țara incașilor. La 20.000 de kilometri de țară, o româncă i-a cucerit pe urmașii mărețului imperiu Inca odată cu deschiderea, în Lima, capitala Peru, a unui local ce îmbină tradițiile gastronomice ale celor două țări.

Cum au cucerit micii românești țara incașilor. O româncă face ravagii cu ei, în Peru

Iubirea și mâncarea nu cunosc frontiere. Acestea ar fi „ingredientele” poveștii Smarandei Cojocaru, o româncă stabilită în Peru de peste 20 de ani.

Ea și partenerul său de viață, peruanul Luis Antonio Deza împărtășesc nu doar dragostea unuia pentru celălalt, ci și pentru gastronomia celor două țări, România și Peru,

Astfel, ei au inițiat în Lima, capitala țării unde cândva a fost centrul Imperiului Inca, un start-up culinar revoluționar numit „Manos Rumanas” („Mâini Românești”).

Citește și: Unde au fost inventați mititeii românești? Cine i-a botezat așa? Rețetă de mici de la 1872

Proiectul include, de asemenea, contribuția Paulei Rotundu, o altă româncă stabilită în Peru, care coordonează evenimentele culinare ale afacerii, menționează publicația trome.com, citată de jurnaldeemigrant.ro.

Relația lor se bazează pe pasiunea pe care o simt, respectul pentru faptul că provin din culturi diferite, dar mai ales pe dragostea lor pentru mâncare bună.

Cuplul a decis să deschidă restaurantul „Manos Rumanas”, unde vând mâncare tradițională peruană, dar și preparate care combină mâncarea românească cu ingrediente peruviane pentru a oferi un gust special și unic.

Din variatul și deliciosul meniu pregătit de cei doi nu lipsesc micii românești, din carne de vită sau de porc, foarte apreciați de localnici.

Românca Smaranda Cojocaru și soțul ei peruan, Luis Antonio - Foto: trome.com

Este drept, românca s-a adaptat gusturilor urmașilor incașilor, astfel că Smaranda le servește clienților micii alături de cartofi însoțiți de sosuri peruviane tradiționale, „huancaína” sau „ocopa arequipeña”, chiar dacă, în mod tradiționa, se folosește muștarul.

„Viața m-a adus în Peru acum mai mult de 20 de ani. Mă simt o peruviană veritabilă. Mâncarea lor, amabilitatea oamenilor m-au cucerit.

Am învățat câteva cuvinte în quechua (grup de limbi indigene vorbite de populațiile din Anzii centrali, predominant în Peru – n.r.), pentru orice eventualitate și când cineva mă întreabă de unde sunt spun că sunt „cajacha” (localnică -n.r.)”, a declarat românca, potrivit sursei citate. 

Dar nu singurul caz în care mititeii inventați în crâșma „La Iordache” din strada Covaci a Centrului Vechi bucureștean, ajung să încânte papilele gustative ale locuitorilor unei țări foarte îndepărtate.

Citește și: Cum au cucerit micii românești America? Cu ce se mândrea, în 1894, un compatriot din San Francisco?

Andra Grosu, o româncă originară din Iași, este stabilită în Japonia de aproape 20 ani, unde a și deschis un restaurant tradițional românesc, în Gifu City, Katijima, numit „Yashibe”, potrivit stiridiaspora.ro.

Fiică a interpretei de muzică populară Rodica Grosu, Andra deschis primul astfel de local în 2018, iar pe cel de-al doilea în 2023.

Așa arată o parte din preparatele din meniul localului „Manos Rumanas”, aflat în Lima, capitala Peru - Foto: trome.com

Restaurantul Yashibe servește preparate tradiționale românești: sarmale, mici, fasole cu cârnați, salată de boeuf, salată de vinete, icre, cârnați de casă, ciorbe și borșuri cu afumătură.

Tot în Japonia, românul Mihai Căulea, stabilit în Țara Soarelui Răsare” încă de acum 30 de ani, deție restaurantul „La Mihai”, cucerindu-și clienții cu produsele culinare românești.

Din meniul localului nu lipsesc nici micii cu muștar sau sărmăluțele cu mămăligă, dar nici salata de boeuf, ardeiul umplut sau cârnații oltenești.

Citește și: Cum se făceau micii acum peste 100 de ani? Rețeta din 1920, de la „Caru' cu Bere”

„Am venit pentru un contract de muncă și am rămas. Am lucrat ca șef bucătar într-un restaurant cu specific românesc”, a spus Mihai Căulea pentru Andreia și Ionuţ, vloggerii de la canalul de YouTube „HaiHui în doi”.

Despre mâncarea românească, el a declarat că japonezii s-au îndrăgostit de ea: „Mănâncă tot ce e în meniu. Ling farfuria”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te