Casa Miței Biciclista cunoaște o nouă viață. Cine o vede decorată de Crăciun, nu-și poate imagina cum arăta înainte de renovarea ei, în 2022. Acum, a devenit cel mai frumos imobil din București, mai ales împodobită pentru sărbătorile de iarnă, așa cum, probabil, i-ar fi plăcut și faimoasei curtezane care a deținut-o.
Cum arată casa Miței Biciclista de Crăciun? Povestea celui mai frumos imobil din București
Povestea casei Mița Biciclista este legată, firește, de cea a faimoasei sale foste proprietare. Născută în anul 1885 la Diţeşti, în judeţul Prahova, Miţa Biciclista, pe numele ei real Maria Mihăescu s-a dovedit a fi o tânără ambiţioasă, care a avut ambiția de a-și depăși condiția de fiică a unei spălătorese.
Foarte rapid, la 14-15 ani, tinerei i-a fost remarcată frumusețea și, cu consimțământul ei, și-a început cariera de „curtezană”. Dar nu una oarecare, ci cu studii la pension și deosebit de cultă, capabilă de a întreține discuții cu oameni de seamă ai vremii.
Se pare că primul amant i-a fost chiar Regele Leopold al Belgiei, iar printre numele celebre de iubiți au fost și cele ale pictorului Nicolae Grigorescu, poetului și omului politic Octavian Goga şi chiar al Regelui Ferdinand. Despre acesta, bârfele vremii spuneau că i-ar fi făcut cadou chiar casa din apropiere de Piața Amzei.
Citește și: VIDEO 6 ani de la moartea Regelui Mihai. A compus o lucrare pentru pian și a scris o piesă de teatru
De altfel, i se mai spunea și „Mița Cotroceanca”, tocmai datorită presupusei relații cu regalul titular al Palatului de la Cotroceni din perioada interbelică.
„Era o demimondenă, mă rog, hai să-i spunem în mod vulgar, o curvă de mare lux. Lucru rar la vremea aceea, în anii ‘20, făcea ciclism prin Bucureşti pentru a-şi menţine silueta. Făcuse avere şi una din casele ei era cea în care am locuit noi”, povesteşte istoricul Neagu Djuvara, în cartea „Un secol cu Neagu Djuvara”, conform historia.ro.
Era o femeie frumoasă, nu prea înaltă, cam de un metru şaizeci, cu părul blond tuns scurt şi cu ochii verzi-albaştri.
Mult înaintea timpului său din perspectivă feministă, Maria Mihăescu a fost, de altfel, prima femeie care a mers pe bicicletă într-un București uluit de o asemenea îndrăzneală, mai ales că bicicleta era încă o raritate pe străzile orașului.
„Când apărea pe Calea Victoriei, aristocraţii de la Capşa, burghezii de la Oteteleşanu şi boemii de la Kubler abandonau politica şi șvarțul ca să admire superbul exemplar ciclist.
Bicicleta cu ghidon de argint era a unei suple şi elegante fiice a Evei, cu zulufi negri, cu pantaloni de catifea mov strânşi pe picior, cu bluza corai din care fluturau mâneci înflorate, cu ghete înalte şi cu o caschetă de mătase albă, înfăşurată în voal alb, din care răsăreau încrucişate două ace mari a la Madame Butterfly”, o descrie Alexandru Predescu, în „Vremuri vechi bucureştene”, pe seducătoarea femeie.
Citește și: Test de cultură generală. Care a fost Regele „Marii Uniri” de la 1 Decembrie 1918?
Porecla de Mița Biciclista i-a fost dată prin anul 1898, când a fost văzută de ziaristul George Ranetti, plimbându-se cu bicicleta pe Calea Victoriei. Se spunea că acesta era îndrăgostit de ea, dar pentru că îl respingea, acesta a poreclit-o „Miţa Biciclista”.
Casa Mița Biciclista, așa cum arată decorată de Crăciunul acestui an - Foto: antena3.ro
A trăit o perioadă la Paris, iar când s-a întors în ţară a continuat să cocheteze cu acel stil de viaţă şi le vorbea tuturor în franceză.
Era o femeie avută pentru acea avreme. Deţinea o trăsură, o maşină coupe şi servitori din Polonia. Mânca numai la Athenee Palace şi mergea la cel mai scump coafor de pe Calea Victoriei.
Pe la mijlocul anilor '40 s-a căsătorit cu generalul Alexandru Dimitrescu, vremuri în care au început şi problemele financiare.
Deşi a trăit ani la rând în lux, Miţa s-a văzut nevoită în închirieze câteva camere din casa pe care o deţinea, iar ea s-a mutat în mansardă. Cu toate acestea, nu a vrut să renunţe la lux, mai ales când se ştia văzută pe stradă.
A trăit până în 1968, tot mai anonimă, murind la vârsta de 83 de ani. Casa căreia i-a dat, neoficial, numele, a fost proiectată în 1908 de arhitectul N. C. Mihăescu, cu fațade în stil Art Nouveau, bogat ornamentate, cu balcoane și reliefuri cu heruvimi, lei și cupidoni și, până la Mița Biciclista a fost cunoscută de bucureșteni drept „Casa Teodorescu”,
Imobilul se află la intersecția dintre străzile Biserica Amzei și Christian Tell, având adresa pe cea din urmă. Declarată monument de arhitectură în stil baroc, clădirea a fost câştigat în instanţă de urmaşii Miţei care au revândut-o cu mult sub preţul pieţei unor cetăţeni spanioli care s-au întors în Spania. Ceva timp, în ea au locuit mai multe familii fără adăpost.
Citește și: A ajuns „fotograful Unirii” din întâmplare. De ce nu sunt mai multe poze de la 1 Decembrie 1918
Casa a fost renovată, însă, în 2022, numele ei actual complet fiind „La Mița Biciclista Stabiliment Creativ”. E vorba, de fapt, de un loc aparte, ce găzduiește nu doar un bar specializat pe cocktailuri, ci este și gazda unor expoziții, concerte și evenimente culturale de prim rang.
Mița Biciclista, celebra curtezană din Bucureștiul interbelic - Foto: Arhiva
Redeschiderea oficială a fost făcută, prin eforturile ONG-ului „Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate” (ARCEN), cu două Mari Baluri desfășurate pe 18 și 19 noiembrie 2022.
În acest an, casa Mița Biciclista a fost decorată special pentru Ziua Națională a României, apoi a primit ornamentele specifice sărbătorii de Crăciun.
Astfel, conform antena3.ro. faţada clădirii a fost decorată cu ajutorul a 11 lămpi speciale de 2,5 metri înălţime, aproape 50 de cadele gigant, peste 200 de metri de ghirlande de brad, 2.000 de metri de lumină led şi şase brazi cu o înălţime de patru metri.
Cu siguranță, însăși Mița Biciclista ar fi fost fermecată de spectacolul floral de pe exteriorul fostei sale case, ce degajă aerul de lux și sărbătoare, în care fiica de spălătoreasă a trăit toată viața.
Citește și: Regele României care a fost obligat să aleagă între femeia iubită și tron. Călăii le-au decis soarta