VIDEO 6 ani de la moartea Regelui Mihai. A compus o lucrare pentru pian și a scris o piesă de teatru

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 05.12.2023 - 11:09
Regele Mihai a murit acum 6 ani - Foto: Facebook/Familia Regala a Romaniei
regele si regina

Astăzi se împlinesc 6 ani de la moartea Regelui Mihai. Deși se cunosc multe amănunte despre complexa viață a fostului suveran, se știe mai puțin despre faptul că Regele a compus o lucrare pentru pian, în 1941, dar și o piesă de teatru, împreună cu soția sa, Regina Ana.

SHARE

Se împlinesc, astăzi, 6 ani de la moartea Regelui Mihai. A trăit 96 de ani, ducând o viață exemplară, dar plină de dificultăți și a devenit un adevărat reper moral pentru mulți români. Este mai puțin cunoscut că Regele a compus o lucrare pentru pian, dar, împreună cu Regina Ana, care i-a fost soție timp de 68 de ani, a scris și o piesă de teatru.

VIDEO 6 ani de la moartea Regelui Mihai. A compus o lucrare pentru pian și a scris o piesă de teatru

Regele Mihai a trecut la cele veșnice la 5 decembrie 2017, la reședința sa din Elveția, din cauza unei leucemii.

A fost înmormântat în noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală din Curtea de Argeș, alături de cea care i-a fost soție timp de 68 de ani, Regina Ana, care decedase cu un an mai devreme.

Viața Regelui este plină de evenimente de importanță majoră pentru istoria României, dar și de amănunte biografice dintre care unele sunt mai puțin cunoscute.

Citește și: 97 de ani de când Regele Mihai a fost detronat de către tatăl său, Carol al II-lea

Astfel, deși era cunoscută pasiunea fostului monarh pentru muzică, el însuși cântând la pian, se știe mult mai puțin faptul că el a compus o piesă pentru pian numită „Elegie”, în 1941, dar nu a spus nimănui despre ea, pentru multă vreme, potrivit cărții „Muzica Regelui”, scrisă de Principele Consort Radu al României.

După căsătoria cu Ana de Bourbon-Parma, din Atena, la 10 iunie 1948, fostul suveran, care fusese silit de comuniști să abdice la 30 decembrie 1947, i-a intepretat piesa la pian. 

Praful s-a așternut peste partitura care a rămas uitată undeva în Castelul Foişor, de unde a fost recuperată mulți ani mai târziu şi dusă la Arhivele Naţionale. 

Piesa „Elegie” a fost interpretată, la 72 de ani de la compunerea ei, de maestrul Dan Grigore, în cadrul unui concert aniversar susţinut în noiembrie 2013. 

De asemenea, Regele Mihai și Regina Ana au fost autorii unei piese de teatru, în anii ’60,, când locuiau în Versoix,  Elveția.

Amănuntul apare în volumul autobiografic al Reginei Ana, „Un război, un exil, o viaţă”, apărut în 2006. Din paginile acestuia putem afla cum cuplul regal a activat în cadrul mişcării spirituale „Reînarmarea morală”, dar şi că cei doi au scris împreună o scurtă piesă de teatru, într-un singur act, intitulată „Alegerea”. 

Piesa a fost prezentată, în premieră absolută, pe 18 noiembrie 2022, de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, într-un spectacol regizat de regizat de Alexandru Boureanu și Raluca Păun, conform Mediafax.

Regele Mihai și Regina Ana au fost căsătoriți timp de 68 de ani - Foto: Facebook/Familia Regala a Romaniei

A lucrat ca agent de bursă

Un alt detaliu intereant din viața Regelui Mihai este faptul că, în exil, a lucrat ca agent de bursă timp de 8 ani, între 1957-1965.

Compania aviatică pentru care lucra ca pilot de demonstrații, „Lear”, dăduse faliment și avea nevoie de o altă sursă de venit. I se născuseră deja trei dintre cele cinci fiice, așa că, la sugestia faimosului armator grec Aristotel Onassis şi cu ajutorul Regelui Paul al Greciei, unchiul lui Mihai din partea mamei a devenit agent la Bursa din New York.

Episodul este rememorat chiar de fostul suveran în cartea-interviu semnată de scriitorul Mircea Ciobanu, „Convorbiri cu Mihai I al României”, a cărei primă ediție a apărut în 1992.

Citește și: Ce le-a transmis Regele Charles al III-lea românilor. Discurs emoționant la Palatul Cotroceni

„Formula pe care au găsit-o nu mi-a plăcut, dar n-aveam încotro.(…) Am devenit, la propunerea lor, agent la Bursa din New York. Mi-au propus, şi aici s-au încurcat puţin lucrurile, că după ce voi trece cursurile din New York şi voi avea licenţa, nu va mai fi nevoie să mă ocup de nimic, fac ei tot restul.(…) Am avut doi, trei clienţi vreme de aproape opt ani. Se plăteşte destul de bine, sub formă de comision”, povestea Regele în cartea menționată.

Interesant e şi modul în care Mihai I a ajuns de fapt să se apuce de pilotaj, un domeniu ce-i fusese total străin până la 21 de ani, dar care avea să devină una din marile lui pasiuni, ba chiar şi mijloc de supravieţuire după abdicarea din 30 decembrie 1947 şi plecarea în exil.

Era 1942, când a mers cu un avion să inspecteze frontul din Crimeea, împreună cu mareşalul Antonescu. “Era un vânt în rafale, mi s-a făcut rău. Atunci m-am gândit că e bine să trec în faţă şi, când pilotul m-a văzut alb la faţă, i-a transmis copilotului să se ridice şi să-mi dea locul lui.

M-am aşezat şi pilotul Udriski (n.r. - Traian Udriski, viitorul pilot al Casei Regale şi instructor de zbor al tânărului rege) mi-a spus că pot să iau comanda avionului.

Nu zburasem în viaţa mea, vreau să spun că nu pusesem mâna pe comenzile unui avion. Am făcut câteva manevre şi răul mi-a trecut, bineînţeles, imediat: întreaga atenţie mi se mutase în altă parte”, a povestit Regele Miahi, în volumul realizat de Mircea Ciobanu.

De altfel, acelaşi Traian Udriski şi-a riscat viaţa ducându-i suveranului, în Elveţia, după abdicare, avionul personal, un Beechcraft american, model 18, cumpărat în 1946 de la Ambasada Marii Britanii în România şi sechestrat, după 30 decembrie 1947, de sovietici. Problemele financiare din anii 70 l-au determinat pe Rege să vândă aparatul atât de îndrăgit.

A fost rege de două ori

Născut la 25 octombrie 1921, în castelul Foișor de pe Domeniul Peleș, ca unic fiu al lui Regelui Carol al II-lea și al Reginei-Mamă Elena, Mihai a devenit foarte curând Prinț Moștenitor, în urma renunţării la tron a tatălui său din decembrie 1925.

Apoi, la moartea bunicului său, regele Ferdinand, la 20 iulie 1927, a fost proclamat Rege al României. Fiind minor, a fost instituită o Regenţă din care au făcut parte iniţial Patriarhul Miron Cristea, Gheorghe Buzdugan, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Prinţul Nicolae, unchiul lui Mihai.

 În vara anului 1930, la 8 iunie, tatăl regelui minor, Carol, a revenit în ţară şi şi-a revendicat dreptul la tron, înlăturându- şi propriul fiu pentru a se proclama Rege al României.

 Mihai a redevenit Prinț Moștenitor, în plus, ca o palidă compensație, a primit titulatura - inventată de Nicolae Iorga pentru a suna majestuos - de Mare Voievod de Alba Iulia.

Citește și: Regele României care a fost obligat să aleagă între femeia iubită și tron. Călăii le-au decis soarta

Un deceniu mai târziu, la 6 septembrie 1940, odată cu renunţarea la tron a lui Carol al II-lea, Mihai a devenit pentru a doua oară rege, dar într-o formulă constituţională ciudată, în care şeful guvernului, generalul Antonescu, era, de fapt, nu doar prim-ministru, ci şi conducător al statului.

Regele Mihai și Regina Ana au avut cinci fete: Margareta (n. 1949), Elena (n. 1950), Irina (1953), Sofia (n. 1957) şi Maria (1964), cea dintâi fiind desemnată urmaşa la tron a regelui Mihai și devenind, după moartea regelui din 5 decembrie 2017, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei României. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te