Copiii care au trecut prin divorțul părinților cresc cu probleme de sănătate. Una e mortală

DE Florentina Enache | Actualizat: 24.01.2025 - 07:24
Copiii care au trecut prin divorțul părinților cresc cu probleme de sănătate. Una e mortală - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Copiii care au trecut prin divorțul părinților cresc cu probleme de sănătate. Una e mortală - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Copiii care au trecut prin divorțul părinților cresc cu probleme de sănătate. Una e mortală. Ce spune un nou studiu?

SHARE

Copiii care au părinți divorțați sunt mai predispuși la depresie, neîncredere și stimă de sine scăzută, ceea ce poate duce la probleme la școală și izolare socială, arată cercetările.

Acum, un nou studiu sfâșietor raportează că cei care vin din familii destrămate au șanse cu 60% mai mari de a suferi un accident vascular cerebral la un moment dat în viața lor decât cei care nu au trecut prin această încercare în copilărie.

Copiii care au trecut prin divorțul părinților cresc cu probleme de sănătate. Una e mortală

„Magnitudinea asocierii dintre divorțul părinților și accidentul vascular cerebral a fost comparabilă cu factorii de risc bine stabiliți pentru accidentul vascular cerebral, cum ar fi sexul masculin și diabetul”, a declarat Esme Fuller-Thomson, autor principal al studiului, de la Universitatea din Toronto, conform The New York Post.

Accidentul vascular cerebral are loc atunci când fluxul de sânge către creier este blocat sau un vas de sânge rupt scurge sânge în creier. 

Echipa lui Fuller-Thomson a evaluat datele de la 13.200 de adulți în vârstă de 65 de ani și peste, fără antecedente de abuz în copilărie.

Citește și: Taxa de divorț, în funcție de averea pe care o împarți. A fost redusă la jumătate

Șapte procente din grup au raportat că au avut un accident vascular cerebral și aproape 14% au declarat că părinții lor au divorțat înainte de a ajunge la vârsta adultă.

Autorii studiului au speculat că riscul mai mare de accident vascular cerebral ar putea fi din cauza faptului că stresul cronic perturbă axa hipotalamo-pituitar-suprarenală, care controlează răspunsul organismului la stres.

Aceste dereglări sunt strâns legate de un risc crescut de accident vascular cerebral.

O altă teorie este că cei cu părinți divorțați prezintă un risc crescut de hipertensiune arterială și probleme de somn care persistă la vârsta adultă.

Citește și: Un cuplu s-a căsătorit și a divorțat de 12 ori în 43 de ani. De ce este anchetat de autorități?

Toate acestea cresc probabilitatea de accident vascular cerebral.

Cercetătorii au declarat că au controlat factorii cunoscuți de risc de accident vascular cerebral, cum ar fi diabetul, depresia, dar nu au avut date cheie privind tensiunea arterială a participanților, colesterolul, utilizarea contraceptivelor, vârsta când a avut loc divorțul părinților sau tipurile de accidente vasculare cerebrale pe care le-au suferit.

Aceasta a fost una dintre numeroasele limitări ale cercetării, publicate miercuri în revista PLOS One.

O alta a fost că cel mai tânăr dintre participanți s-a născut în 1957, înainte ca ratele de divorț să crească.

Astfel, nu este clar cum vor fi afectați cei din generațiile tinere, care vin din familii cu părinți divorțați.

Constatările susțin un studiu realizat în 2010 de Fuller-Thomson, care a sugerat că copiii cu părinți divorțați sunt de două ori mai predispuși să sufere un accident vascular cerebral în timpul vieții, comparativ cu alți copii.

Citește și: Cât costă un divorț? Ce acte depui și când îl poți obține? Când te poți recăsători?

Lăsând la o parte accidentele vasculare cerebrale, cercetările anterioare au arătat că cei cu părinți divorțați se confruntă frecvent cu efecte negative asupra sănătății până la vârsta adultă.

Depresia la vârsta adultă, un sistem imunitar slăbit, care îi face mai predispuși la răceli ca adulți, și chiar moartea prematură sunt câteva dintre aceste consecințe potențiale.

Vârsta la care a avut loc divorțul, intensitatea conflictelor de acasă și nivelul de sprijin parental sunt printre factorii care influențează gravitatea acestor efecte pe termen lung.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te