Cine este românul care a inventat dispozitivul care nu trebuia să existe? Drumul spre Lună al omenirii n-ar fi fost posibil fără creația acestui fascinant om de știință, care a gândit anumite lucruri cu mult înainte ca ele să-și găsească o aplicație concretă. Ceea ce a realizat el produce curent chiar și astăzi, după mai bine de 70 de ani, fără a fi conectat la vreo sursă de tensiune.
Cine este românul care a inventat dispozitivul care nu trebuia să existe? A inspirat tehnologia NASA
Nicolae Vasilescu-Karpen e un nume care, probabil, nu mai spune, azi, mare lucru românilor, deși ar fi meritat o recunoaștere largă, inclusiv din partea instituțiilor statului.
Dacă veți vizita Muzeul Tehnic „Dimitrie Leonida” din Parcul Carol I din București ați putea vedea într-o vitrină un dispozitiv pe care doar specialiștii l-ar recunoaște. E vorba de așa-numita pilă Karpen, cunoscută și ca pila K, un fel de „baterie” înainte de apariția bateriilor.
Partea frapantă este că ea încă mai produce curent cu tensiune constantă de 1 volt, astfel că unii dintre experții care au analizat invenţia de-a lungul timpului au afirmat că pila „nu poate exista”, deoarece pune sub semnul întrebării principiul al doilea al termodinamicii.
Inginerul, fizicianul și inventatorul Nicolae Vasilescu-Karpen s-a născut în Craiova, la 22 decembrie 1870. După terminarea liceului, urmează cursurile Şcolii Naţionale de Poduri şi Şosele din Bucureşti pe care o absolvă, în mod strălucit, ca şef de promotie, pe când nici nu împlinise vârsta de 21 de ani, potrivit icr.ro.
După ce a obţinut doctoratul în fizică la Paris, în anul 1904, Nicolae Karpen a fost numit profesor la catedra de electrotehnică a Universităţii din Lille.
Citește și: Ce este „apa vie” descoperită de Henri Coandă? Savantul era convins că poate fi creată formula ei
Dar dorul de țară a fost mai puternic, astfel că, după doar un an, a revenit în țară și și-a continuat cariera ca profesor de electrotehnică la Şcoala de Poduri şi Şosele, publicând un manual de electrotehnică generală şi altul de electricitate.
Ultimul prototip al pilei Karpen se află expus la Muzeul Tehnic din București - Foto: Muzeul Tehnic Doctor Inginer Dimitrie Leonida
Ca inginer, construieşte o staţie de telegrafie la Băneasa şi se ocupă de construcţia unui tunel în Bereşti, lung de 3 kilometri. A fost rector, ministru, dar şi membru al Academiei Române în perioada interbelică.
Ca orice cercetător, Nicolae Vasilescu Karpen a fost atras de limitele cunoscute ale ştiinţei. Făcând experienţe cu pile electrice - precursoarele bateriilor de azi- a construit câteva și a venit cu o propunere îndrăzneaţă: pilele sale generează energie la infinit din mediul ambiant, contrazicând al doilea principiu al termodinamicii, pentru că îşi iau energia de la o singură sursă, conform contributors.ro.
Cine este românul care a inventat dispozitivul care nu trebuia să existe?
În anul 1909, a propus pentru prima oară în lume, printr-o notă adresată Academiei de Ştiinţe din Paris, folosirea curenţilor purtători de înaltă frecvenţă pentru telefonia prin cablu la mare distanţă.
A realizat pilele Karpen, ultimul prototip în 1950, care funcţionează folosind exclusiv căldura mediului ambiant. S-a numărat printre cei care au adus o valoroasă şi incontestabilă contribuţie la realizarea complexelor mijloace tehnice în măsură să asigure transportul omului pe Lună.
Citește și: Cine este românca ce a fost furată de Premiul Nobel? A realizat prima ploaie artificială
După aprecierea profesorului Ionel Solomon, preşedinte al Societăţii Franceze de Fizică - Vasilescu-Karpen „a inventat pila de combustie cu o jumătate de secol înainte ca oamenii să ajungă pe Lună datorita ei”.
Din poziţia de director al Şcolii Naţionale de Poduri şi Şosele, Karpen are și meritul de a fi elaborat - pe baza unui studiu amplu, documentat şi realist - proiectul de transformare a acesteia în Şcoală Politehnică.
Numit rector al noii universităţi, a deţinut această funcţie timp de 20 de ani, până în 1940. În 1948 a fost exclus din Academia Republicii Populare Române, fiind repus în drepturi abia în 1955.A murit în 2 martie 1964, la venerabila vârstă de 94 ani.
În privința pilei sale, după o perioadă în care Nicolae Vasilescu-Karpen a încercat, fără succes, să convingă comunitatea ştiinţifică mondială că a inventat un „perpetuum mobile” în domeniul electric, dispozitivul a ajuns în patrimoniul Muzeului Tehnic „Dimitrie Leonida”, conducerea acestuia preferând să o ţină ascunsă, de teamă că ar putea fi furat.
Citește și: Cine e românca ce a luat Premiul Nobel pentru cel mai mare experiment din istorie? Neștiută în țară
Peste zeci de ani, în 2013, prototipul a fost redescoperit într-un dulap. Surprinzator, pilele încă generau o tensiune electrică.
Prototipul a fost din dulap şi expus publicului, în sălile muzeului, dar, până acum, nu s-a făcut nicio analiză științifică aprofundată - cu mijlocaele de acum - asupra proprietăților sale spectaculoase, ce ar putea revoluționa producerea energiei.