VIDEO Cele mai tari replici spuse de Gogu, Patraulea și Trandafir în B.D. „Ce avem noi aici?”

DE Alex Darvari | Actualizat: 26.05.2023 - 20:11

Filmul Brigada Diverse se difuzeazăși astăzi la televizor făcând audiențe foarte bune. Nu doar prestația impecabilă a actorilor atrage, ci și replicile care au intrat în folclorul românesc.

SHARE

Cei trei principali protagoniști din Brigada Diverse au fost hoții de mărunțișuri: Dem Rădulescu, Jean Constantin și Puiu Călinescu. Replicile lor savuroase sunt și azi spuse între prieteni, la 50 de ani de la lansarea peliculelor.

Foto: Facebook / Studiourile Buftea

Cele mai savuroase replici ar fi:

Trandafire, Patraulea, dormiţi, mă?

Spune cu ce ai greşit, ce-ai pe suflet? Dar mai repede, că aşteaptă şi alţi păcătoşi.

Ăştia sunt şi tâmpiţi, şi păguboşi. Intră de 5 ori pe an la puşcărie şi se au bine cu miliţia.

Balet, asta pretind de la voi, balet!

Cine vă recomandă? Cine să mă recomande? Vocea şi talentul meu!

Ghiozdanele şi la şcolă cu voi! De data asta, pe termen lung!

Domn’e, ce ne facem? Că împotriva dorinţei noastre, mereu dăm de dracu’!

Bine, tovarăşu’, să jefuieşti dumneata sfânta mănăstire, să împumuţi bani de la măicuţe şi s-o întinzi englezeşte?

Dacă era o icoană simplă, însemna 2-3 ani de puşcărie. E o icoană făcătoare de minuni asta, îţi dă 6-7 ani. 7 ani şi ceva.

Domnilor, ştiu să cânt. Am o diplomă de participare!

“Să trăiţi, de când vă aşteptăm! O cafeluţă, o biscuite?”

Ce avem noi aici?

Regizorul filmelor a fost Mircea Drăgan. Filmările au avut loc in 1970 și 1971. Scenariul a fost semnat de Nicolae Țic. Au ieșit trei filme care au avut o lungime de 1 oră și 45 de minute.

Brigada Diverse intră în acțiune

Trebuia să se numească „Brigada mărunțișuri”. Există și o replică edificatoare în acest sens: „Bine, tovarăşi din «Brigada Mărunţişuri», daţi alarma şi puneţi în mişcare atâţia oameni pentru un amărât de purcel!“, a spus personajul interpretat de Iurie Darie. Filmul a vândut 4,6 milioane de bilete în cinema.

Acest film este primul din seria B.D. și prezintă două cazuri rezolvate de Brigada Diverse (prescurtată B.D.) a unei secții de miliție din România comunistă: furtul unui cățel și dispariția unei broșe. În ambele cazuri, rezolvarea acestor mărunțișuri a dus la descoperirea unor infracțiuni de mai mare importanță și anume uciderea șefului unui serviciu comercial de la o întreprindere (unde se petreceau delapidări) și furtul sistematic de mărfuri din Magazinul Universal Victoria. 

Brigada Diverse în alertă! 

Inițial filmul s-a numit „Brigada se afirmă” și s-a lansat în iulie 1971. A vândut un număr și mai mare de bilete: 5,6 mailioane.

Acest film este al doilea din seria B.D. și prezintă două cazuri rezolvate de Brigada Diverse (prescurtată B.D.) a unei secții de miliție din România comunistă: descoperirea și anihilarea unei bande de răufăcători care punea în circulație bani falși, cumpărând tablouri valoroase de la colecționari amatori și revânzându-le apoi la “Consignația”, și destrămarea unei rețele de hoți din locuințe din care făcea parte un grup de femei (Vasilica Tastaman, Carmen-Maria Struja, Lucia Boga) ce se dădeau drept văduve, spre a stârni compasiunea unora creduli și a-i jefui. 

 
A fost privit de critică cu cel mult, îngăduință: .

„Avatarurile celor trei borfaşi simpatici (!?), care pun la încercare perspicacitatea «brigăzii diverse», continuă. Continuă, între o ieşire triumfală din închisoare şi o reîntoarcere (la fel de triumfală) după zăbrele. Între timp, cei trei muşchetari ai matrapazlâcurilor devin complici într-o afacere dubioasă cu nişte falsificatori de bani, şi fac jocul unui straniu «club al tinerelor văduve» care-şi propune (printre obiectivele sale incerte) să speculeze credulitatea celor din jur. Nu putem nega intenţiile satirice ale realizatorilor, dar finalităţile educativ — artistice ale filmului rămân, în continuare, discutabile“, nota Călin Căliman în „Contemporanul“. 

B.D. la munte și la mare

Ar fi trebuit să se cheme „Brigada se agită”. A avut premiera în decembrie 1971 și a fost văzut de aproape 5 miliaone de spectatori în cinematografe. 

Citește și: Joacă într-un singur film și dispare misterios pentru 50 de ani. A fost partenera lui Dem Rădulescu

Acest film este al treilea din seria B.D. și prezintă două cazuri rezolvate Brigada Diverse (prescurtată B.D.) a unei secții de miliție din România comunistă: descoperirea și anihilarea unei bande de traficanți de droguri care transporta materiale stupefiante prin RSR și arestarea unui infractor străin, originar din România, care dorea să organizeze o rețea de furt și export în stil mare de icoane peste graniță.

Trebuiau să mai se facă 8 filme

Aceste trei filme nu ar fi trebuit să fie singurele ale seriei. Au existat scenariu pentru alte 8 filme, dar acestea nu s-au mai filmat.

Citește și: Ce urma să se întâmple cu Gogu, Patraulea și Trandafir în seria 4 din B.D. care a fost interzisă

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te