Pisicile dorm între 12 și 16 ore pe zi, iar un nou studiu sugerează că majoritatea dintre ele preferă să doarmă întinse pe partea stângă.
Este bine cunoscut faptul că pisicile preferă să doarmă în locuri înalte, unde se simt în siguranță, departe de prădătorii de la sol.
Cele mai multe pisici dorm pe partea stângă. Oamenii de știință au descoperit care e motivul
Acest comportament le permite să vadă orice amenințare care se apropie de la distanță. Autorii studiului au concluzionat că pozițiile de somn ale pisicilor – indiferent dacă stau întinse pe partea stângă sau dreaptă – pot avea funcții similare, scrie Science Alert.
Citește și: Cum a ajuns o pisică șefă de gară? A fost numită și președinte interimar al unei companii feroviare
Cele mai multe pisici dorm pe partea stângă. Oamenii de știință au descoperit care e motivul - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
„Asimetriile comportamentale pot avea avantaje, deoarece cele două emisfere ale creierului sunt specializate în sarcini diferite”, spune neuroscientistul comportamental Onur Güntürkün, de la Universitatea Ruhr din Bochum, Germania.
Güntürkün și echipa sa au analizat pozițiile de somn ale pisicilor în 408 videoclipuri YouTube atent selectate, care au relevat o tendință statistic semnificativă spre stânga.
Citește și: Cea mai scumpă pisică din lume costă 125.000 $. Ce rasă este și câți ani poate trăi?
Două treimi dintre pisici au ales să se întindă pe partea stângă, o poziție care le lasă câmpul vizual stâng liber, neobstrucționat de propriul corp.
Câmpul vizual stâng al creierului este conectat la emisfera dreaptă, care este asociată cu percepția spațială, identificarea amenințărilor și coordonarea mișcărilor rapide de fugă.
Citește și: De ce să nu-ți hrănești cu lapte pisica? Ce pericol mortal se ascunde în popularul aliment?
Prin urmare, această poziție de somn poate oferi pisicii un timp de reacție mai rapid atunci când este trezită de un prădător (sau de un om care are nevoie de ea).
„Somnul este una dintre cele mai vulnerabile stări pentru un animal, deoarece vigilența împotriva prădătorilor este drastic redusă, în special în fazele de somn profund”, scriu autorii studiului.