De ce să nu-ți hrănești cu lapte pisica? Ce pericol mortal se ascunde în popularul aliment?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 28.05.2025 - 10:50
De ce să nu-ți hrănești cu lapte pisica - Foto: Freepik (cu rol ilustrativ)
De ce să nu-ți hrănești cu lapte pisica - Foto: Freepik (cu rol ilustrativ)
De ce să nu-ți hrănești cu lapte pisica
De ce să nu-ți hrănești cu lapte pisica

De ce să nu-ți hrănești cu lapte pisica? Deși poate să pară ciudat, un pericol mortal se ascunde în popularul aliment dacă ne vom lăsa blănoasa și simpatica felină de casă să-l consume după înțărcare.

SHARE

De ce să nu-ți hrănești cu lapte pisica? Pe lângă faptul că toarce și lasă smocuri de păr pe covor, micile feline sunt cunoscute și pentru dragostea lor pentru acest aliment. Și nimic nu ne pare mai firesc. Dar experții au dezvăluit motivele pentru care nu ar trebui să îi oferiți niciodată pisicii dumneavoastră un castron cu lapte.

De ce să nu-ți hrănești cu lapte pisica? Ce pericol mortal se ascunde în popularul aliment?

La fel ca toate mamiferele, pisicile își încep viața bând de la mama lor și mieunând constant pentru mai mult.

Cu toate acestea, experții spun că, odată ce au trecut de vârsta micilor pisoi, devenind adulte, laptele este o parte complet inutilă a dietei lor.

Julia Henning, de la școala de științe veterinare și animale din cadrul Universității din Adelaide, a explicat că majoritatea pisicilor sunt de fapt intolerante la lactoză.

După ce au terminat înțărcarea, în jurul vârstei de șase până la 12 săptămâni, pisicile nu mai produc enzima numită lactază - necesară pentru a digera lactoza din lapte - a spus ea.

Citește și: Ce s-a întâmplat cu pisica de pe Titanic ce a anticipat tragedia vaporului? Ținută să prindă șoareci

Dacă li se administrează lapte de vacă, care conține niveluri mult mai ridicate de lactoză decât laptele pisicilor-mamă, ele pot prezenta simptome neplăcute, inclusiv balonare, dureri abdominale, vărsături și diaree.

Pisicile care consumă lapte sau produse lactate în mod regulat sunt expuse unui risc crescut de apariție a acestor complicații de sănătate.

Și ar putea deveni chiar mortală, deoarece diareea cronică poate duce la deshidratare și malnutriție.

Pentru o pisică adultă, laptele de vacă poate ascunde pericole mortale - Foto: Pexels (cu rol ilustrativ)

Studiile anterioare au sugerat că pisicilor le poate plăcea inițial laptele de vacă din cauza nivelului ridicat de proteine și grăsimi din acesta.

Laptele de vacă a fost, de asemenea, asociat cu un efect calmant la companionii noștri felini.

Citește și: Cea mai scumpă pisică din lume costă 125.000 $. Ce rasă este și câți ani poate trăi?

Așadar, este bine să le dăm din când în când un pic de lapte? „Răspunsul scurt este nu”, a declarat Henning pentru The Conversation.

Lactatele nu sunt o parte naturală a dietei pisicilor. Deși poate să le placă gustul, laptele poate provoca disconfort și probleme de sănătate prietenului dumneavoastră blănos, așa că este mai bine să îl evitați complet.

Iar dacă vă gândiți că pisica dvs. este una dintre puținele norocoase care nu are intoleranță la lactoză, mai gândiți-vă o dată.

Pisicile se pricep foarte bine să ascundă disconfortul pentru că, în sălbăticie, a arăta slăbiciune le-ar transforma într-o țintă pentru prădători.

Dacă trebuie neapărat, optați pentru lapte fără lactoză sau lapte formulat special pentru pisici și păstrați-l ca pe un tratament foarte ocazional.

Citește și: Cât costă să-ți clonezi câinele sau pisica de companie? Ce condiții sunt ca procesul să fie posibil?

„Deși nu le va deranja stomacul în același mod ca laptele de vacă obișnuit, nu va oferi pisicii niciun beneficiu nutrițional”, a adăugat ea.

Alternativele la lapte, cum ar fi laptele de ovăz, de soia sau de migdale, sunt, de asemenea, susceptibile de a provoca tulburări digestive, deoarece sunt un adaos neobișnuit la dieta unei pisici.

„Concluzia? Nu-i dați pisicii dumneavoastră lapte. Nu are nevoie de el, probabil că nu îl poate digera și este posibil să îi provoace mai multă durere decât merită”, a mai spus experta Julia Henning.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te