Cel mai scump obiect din lume costă 4,8 miliarde de dolari. E deținut de un magnat din Malayesia

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 10.04.2024 - 18:02
Cel mai scump obiect din lume costă 4,8 miliarde de dolari - Foto: Pexels/JÉSHOOTS - cu rol ilustrativ
Cel mai scump obiect din lume costă 4,8 miliarde de dolari - Foto: Pexels/JÉSHOOTS - cu rol ilustrativ
iaht
iaht
antilia
antilia
vila leopolda
vila leopolda
tablou
tablou

Cel mai scump obiect din lume costă 4,8 miliarde de dolari. E greu de imaginat pe ce anume ar cheltui un om atâția bani, dar realitatea vieții multimiliardarilor e alta decât a oamenilor obișnuiți. Doar constatăm că prețul ar ajunge pentru construcția a 20 de Stadioane Naționale.

SHARE

Cel mai scump obiect din lume costă 4,8 miliarde de dolari. E greu de imaginat de ce ar costa un lucru, la urma urmei, atâția bani. Dar, în universul opulenței și al luxului fără limite, paralel cu cel al oamenilor obișnuiți, totul capătă o altă valoare.

Cel mai scump obiect din lume costă 4,8 miliarde de dolari. E deținut de un magnat din Malayesia

Valoarea unor obiecte ce fac parte din realitatea vieții multimiliardarilor lumii nu mai are legătură de multă vreme cu normalitatea oamenilor obișnuiți. 

De aceea, privim uimiți la multe dintre achizițiile și proprietățile acestora, mai ales după ce le aflăm prețul și ne gândim câte alte lucruri s-ar fi putut face cu acea sumă, de regulă fabuloasă.

Privit dintr-un anumit unghi, cel mai scump obiect făcut de mâna omului rămâne ISS, sau Stația Spațială Internațională.

Această navă spațială modulară orbitează în jurul Pământului din 1998 și servește drept laborator pentru cercetări științifice în domeniul meteorologiei, astrobiologiei, astronomiei și astrofizicii. 

Citește și: Care este cea mai scumpă ciocolată din lume? Costă cât 850 de ciocolate normale

Proiectul este finanțat și gestionat de cinci agenții spațiale de top din America, Japonia, Canada, Europa și Rusia. Adesea supranumit drept cel mai scump lucru din univers, programul ISS are un cost de aproape 150 de miliarde de dolari, împărțit între toți cei cinci proprietari.

Dar nu la aest tip de obiecte ne referim, ci la cele care sunt propritatea unei persoane/familii și sunt folosite în viața lor „obișnuită”.

De aceea, clasamentul acestor lucruri - proprietăți - arată în alt mod, conform currentaffairs.adda247.com. Noi am selectat primele cinci obiecte din acest top.

Iahtul History Supreme - Foto: atlanticyachtandship.com

Top 5 cele mai scumpe obiecte din lume

1) Iahtul History Supreme - 4,8 miliarde de dolari

Deși nu este cel mai mare, iahtul History Supreme este un testament al luxului, având unele dintre cele mai scumpe lucruri și facilități din lume. 

Cu accesorii structurale din aur și platină, precum și cu aliaje de aur în baza, puntea, balustradele, zona de luat masa și ancora, acesta emană opulență.

Achiziționat de un om de afaceri anonim din Malayesia, History Supreme este cel mai scump iaht vândut vreodată, potrivit Luxury Launches.

Daily Mail relatează că realizarea impresionantei ambarcațiuni a durat trei ani și a folosit peste un număr impresionant de 100 de tone de metale prețioase.

Totul - de la baza ambarcațiunii, până la punte, zona de luat masa, balustrade și ancoră - a fost împodobit cu aur și platină.

Citește și: Sfârșitul tragic al celui mai bogat român din istorie. A salvat statul român de la faliment

Prețul exorbitant este, de asemenea, rezultatul luxosului dormitor principal, împodobit în platină, cu un element de perete realizat din piatră meteorică și inclusiv dintr-un os de dinozaur T-Rex autentic, potrivit atlanticyachtandship.com.

Se zvonește că magnatul Robert Kuok. proprietarul Shangri-La Hotels and Resorts, a achiziționat acest superiaht, care valorează de 10 ori mai mult decât „Eclipse”, cel al lui Roman Abramovich - deținătorul anterior al titlului de cel mai scump iaht din lume.

Dacă prețul de achiziție este corect, „cel mai probabil cumpărător este Robert Kuok, cel mai bogat om din Malayesia, cu o avere netă de 12,5 miliarde de dolari”, a relatat Business Insider.

Ca să ne facem doar o idee despre ce înseamnă acest preț, să spunem că el este echuivalentul construirii a încă aproximativ 20 de Stadioane Naționale.

În Mumbay, India, se înalță proprietatea de 2 miliarde de dolari, Antilia - Foto: timesproperty.com

2) Antilia - 2 miliarde de dolari

Dacă ați visat vreodată să locuiți în cea mai scumpă reședință din lume, nu căutați mai departe de Mumbai, India.

Această structură remarcabilă de 27 de etaje se înalță în linia orizontului orașului și oferă caracteristici opulente precum trei heliporturi, nouă lifturi, o sală de teatru și proiecții cinematografice cu 50 de locuri și diverse alte dotări de lux.

Citește și: Care sunt cele mai scumpe diamante din lume? Cu cel mai valoros se pot cumpăra 50 de tancuri Abrams

Proprietarul său este nimeni altul decât cel mai bogat om din India, miliardarul Mukesh Ambani, cu o avere netă impresionantă de 84,2 miliarde de dolari.

3) Vila Leopolda - 506 milioane de dolari

Prestigioasa Villa Leopolda de pe Coasta de Azur se bucură de distincția de a fi a doua cea mai scumpă reședință privată din lume.

Acest edificiu istoric, ridicat inițial în 1902 pentru regele belgian Leopold al II-lea, a avut un trecut divers, funcționând inclusiv ca spital în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În 2008, a cunoscut o schimbare de proprietar, când miliardarul rus Mikhail Prokhorov a achiziționat proprietatea.

4) Tabloul „Salvator Mundi” - 450,3 milioane de dolari

Surprinzător sau nu, pe locul 4 se află o magnifică operă de artă. E drept, una care-i aparține - au spus autentificatorii ei - marelui Leonardo da Vinci. 

În 2017, pictura „Salvator Mundi” a genialului artist și om de știință a ajuns la suma uluitoare de  450,3 milioane de dolari la o licitație organizată de Christie's.

Vânzătorul, oligarhul rus Dmitri Rybolovlev, achiziționase anterior capodopera de la Yves Bouvier, un om de afaceri și dealer de artă elvețian.

Vila Leopolda, o proprietate de 506 milioane de dolari - Foto: therichest.com/Facebook/Pricey Pads

În urma vânzării, Rybolovlev l-a acuzat pe Bouvier de practici frauduloase, susținând că a fost suprataxat cu peste 1 miliard de dolari pentru diverse opere de artă, inclusiv pentru emblematicul „Salvator Mundi”. 

Potrivit Wall Street Journal, cumpărătorul picturii ar fi fost prințul saudit Badr ben Abdallah, care a acționat, însă, în numele puternicului Prinț Moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman.

Tabloul, care a fost autentificat nu cu mulți ani în urmă, are încă are o paternitate artistică destul de controversată.

Citește și: Care au fost cei mai bogați oameni din istorie? Elon Musk și Jeff Bezos nu intră în top 10

Unii experți sunt de părere că ar fi foar realizat de unul dintre elevii genialului da Vinci sub eventuala supraveghere a maestrului.

5) Tabloul „Jucătorii de cărți” - 250 de milioane de dolari

Încă un tablou se afă în acest top 5 al celor mai scumpe obiecte din lume. A spune despre o capodoperă a artei că este un obiect sau un lucru este înjositor, dar neavând de ales, am apelat tot la această formulare.

Capodopera „Salvator Mundi”, realizată de Leonardo da Vinci, este cea mai scumpă pictură din lume - Foto: Profimedia Images

Pe măsură ce piețele financiare s-au confruntat periodic cu o scădere a valorii acțiunilor și a investițiilor, a crescut atractivitatea investițiilor în active tangibile precum arta. 

Astfel, la o licitație din 2011, capodopera „Jucătorii de cărți” a renumitului pictor francez Paul Cezanne a fost adjudecată pentru suma substanțială de 250 de milioane de dolari. Cumpărătorul de data aceasta, a fost nu o persoană ori o companie, ci chiar statul Qatar, din zona Golfului.

Până la apariția „Salvator Mundi”, pictura„Jucătorii de cărți” realizată de Cezanne a fost cea mai scumpă lucrare de artă achiziționată vreodată.

Citește și: Cine a fost miliardarul român care-și transporta trăsura cu trenul? A vrut pardoseală din aur

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te