Care este cea mai scumpă ciocolată din lume? Costă cât 850 de ciocolate normale

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 08.04.2024 - 16:54
Care este cea mai scumpă ciocolată din lume - Foto: Facebook/To'ak
ciocolata
cea mai scumpa ciocolata

Care este cea mai scumpă ciocolată din lume? Costă cât nu mai puțin de 850 de ciocolate normale și este făcută dintr-un tip special de cacao. Nu este la îndemâna tuturor, prin prețul prohibitiv, dar poate fi o experiență și provocare interesante.

SHARE

Care este cea mai scumpă ciocolată din lume? Probabil că nu există mulți oameni care să reziste tentației de a gusta dintr-o ciocolată. Problema este că sunt atâtea tipuri pe lume încât, uneori, nu mai știi ce să alegi. Însă, una dintre opțiuni, cu siguranță nu e la îndemâna tuturor.

Care este cea mai scumpă ciocolată din lume? Costă cât 850 de ciocolate normale

Fabricată cu un tip rar de cacao - Nacional -  recoltată din doar 14 ferme din valea Piedra de Plata din Ecuador, ciocolata To'ak este, fără îndoială, cea mai valoroasă ciocolată din lume.

De la înghețată cu infuzie de trufe la sandvișuri placate cu aur, lumea este plină de dulciuri și bunătăți scumpe.

Dar, în timp ce majoritatea sunt creații efemere, menite să atragă atenția și să-i îmbogățească rapid pe creatorii lor, câteva dintre ele fac mult mai mult.

Compania ecuadoriană de ciocolată To'ak susține că produsele sale se numără printre aceste puține produse, deși judecarea dacă prețul celor mai scumpe oferte ale sale este într-adevăr justificat depinde în cele din urmă de consumator.

Citește și: Lidl și Heidi roagă românii să nu spargă Iepurașii de ciocolată. Ce „bogății” căutau oamenii în ei?

To'ak este cel mai adesea menționată ca fiind „cea mai scumpă ciocolată din lume”, ceea ce este adevărat din punct de vedere tehnic.

Și asta, deoarece batoanele sale mici de ciocolată se pot vinde cu până la 490 de dolari pentru o tabletă de 50 de grame, scrie odditycentral.com.

Asta înseamnă aproape 2.250 de lei pentru o singură asemenea ciocolată.

Dacă luăm prețul unei ciocolate normale, să ziceam Milka cu lapte, pe care o găsim la Auchan cu 5,4 lei, la un gramaj de 100 de grame, rezultă că un To'ak valorează aproape 850 de astfel de ciocolate normale. 

Nu uitați că deliciul ecuadorian are acel preț pentru doar 50 de grame, deci trebuie să înmulțim cu 2 rezultatul primei împărțiri făcute.

Totuși, însăși compania consideră că simpla referire la produsul său pur și simplu ca fiind scump nu spune cu adevărat întreaga poveste a To'ak.

Ciocolata ecuadoriană To'ak poate ajunge la un preț de 490 de dolari pentru 50 de grame - Foto: Facebook/To'ak

„Dacă ar fi după noi, am prefera să fim numiți cea mai valoroasă ciocolată din lume", a scris co-fondatorul To'ak, Jerry Toth, pe blogul companiei.

„Prețul este doar un mijloc pentru un scop. La sfârșitul zilei, ceea ce încercăm cu adevărat să facem este să creăm pentru lume ceva cu totul unic și frumos, ceva care transcende simpla calitate de tabletă de ciocolată scumpă și intră în sfera experienței”, a adăugat acesta. 

Deci, ce o face pe To'ak atât de specială încât să te gândești să cheltuiești sute de dolari pe un mic baton de ciocolată?

Citește și: De ce devine ciocolata tot mai scumpă, dar se vinde la fel de multă?

Ei bine, nu este vorba de un singur lucru, ci mai degrabă de o colecție de factori. În primul rând, compania folosește doar cea mai bună cacao Nacional, un soi străvechi care a fost clasificat ca fiind dispărut în 2009.

Din fericire, oamenii din spatele To'ak au reușit să găsească unele dintre cele mai vechi plantații de cacao din lume în Piedra de Plata Valley, câteva dintre acestea fiind ulterior confirmate prin analize ADN ca fiind 100% de cacao Nacional.

Potrivit site-ului de călătorii, hoteluri și restaurante, Galavante, To'ak plătește cele mai mari tarife din lume cultivatorilor de cacao selectați, iar acest lucru se reflectă și în prețul produsului final. 

Apoi, mai există și procesul de fabricare a ciocolatei. Boabele de cacao sunt selectate manual, pentru a se asigura că doar cele mai bune ajung în etapa de procesare.

Ciocolata To'ak este livrată clienților în cutii artistice din lemn realizate manual - Foto: Facebook/To'ak

În afară de prețul său, compania To'ak a fost pionier în ceea ce privește învechirea ciocolatei, un proces inspirat de învechirea băuturilor spirtoase precum whisky și coniac. 

„Când whisky-ul este depozitat într-un butoi de stejar, acesta extrage acești compuși chimici din lemn și îi atrage în whisky, ceea ce îi conferă aromă și culoare", se explică într-o postare pe blogul To'ak.

Atunci când se învechește ciocolata în butoaie de lemn, se desfășoară un proces similar. Chiar și în formă solidă, ciocolata are un avantaj interesant în extragerea aromei și a gustului din lemn: și anume, uleiurile absorbante care sunt prezente în mod natural în cacao”.

To'ak a experimentat o serie de tehnici de învechire, punând ciocolata în diferite tipuri de butoaie (de coniac, de whisky etc.), precum și în containere din lemn ecuadorian, pentru diferite perioade de timp, ce variază de la câteva luni la opt ani.

De asemenea, compania își amestecă ciocolata cu compuși aromatici speciali, cum ar fi piperul Kampot din Cambodgia, lemnul Palo Santo din Ecuador sau portocala de Galapagos, și experimentează în mod constant noi modalități de a spori aroma ciocolatei sale.

Citește și: De ce este ciocolata cel mai dăruit aliment de Ziua Îndrăgostiților. Totul a început acum 163 de ani

Este demn de remarcat faptul că ambalajul artistic și recipientele din lemn realizate manual în care sunt expediate majoritatea produselor To'ak sunt, de asemenea, incluse în prețul ciocolatei.

Companiei ecuadoriene îi place să spună că vinde o experiență complexă și, judecând după succesul internațional al mărcii, unii oameni nu se supără să plătească sute de dolari pentru asta.

Nu toată lumea este dispusă să plătească între 60 și 490 de dolari pentru un baton de ciocolată, așa că este puțin probabil să găsiți ciocolata To'ak pe rafturile supermarketului dumneavoastră local.

Dar, dacă vi se pare că este ceva ce ați dori să încercați, site-ul oficial To'ak este un bun punct de plecare.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te