Care sunt cele mai scumpe diamante din lume? Cu cel mai valoros se pot cumpăra 50 de tancuri Abrams

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 03.04.2024 - 13:36
Care sunt cele mai scumpe diamante din lume - Foto: colaj Newsweek - cu rol ilustrativ
Care sunt cele mai scumpe diamante din lume - Foto: colaj Newsweek - cu rol ilustrativ
locul 3
locul 3
loc 2
loc 2
loc 1
loc 1

Care sunt cele mai scumpe diamante din lume? Valoarea acestor bijuterii care au ajuns un simbol nu doar al bogăției, ci și al regalității e dificil de stabilit. Mai ales dacă n-au fost vândute niciodată, pentru a se stabili o referință. Dar chiar și estimările întrec imaginația.

SHARE

Care sunt cele mai scumpe diamante din lume? Omenirea a fost mereu captivată de aceste bijuterii extraordinare datorită valorii lor de neegalat și frumuseții lor eterne. Importanța acestor diamante în societate și în istorie nu a făcut decât să contribuie la creșterea prețului lor.

Astfel, doar cu cel mai prețios diamant din istorie s-ar putea cumpăra 50 de tancuri Abrams M1A2 SEPv3, considerat cel mai bun tanc din lume.

Care sunt cele mai scumpe diamante din lume? Cu cel mai valoros se pot cumpăra 50 de tancuri Abrams

Diamantul este unul dintre cele mai căutate materiale naturale create vreodată de om. Cele mai apreciate diamante sunt cele cu o culoare, claritate și dimensiuni excepționale.

Diamantele albastre, roz și roșii sunt cele mai valoroase și mai rare diamante. Cele mai scumpe diamante din lume sunt, în general, inaccesibile pentru o persoană obișnuită, dar asta nu ne împiedică să le admirăm. 

Diamantele au fost considerate în mod tradițional o comoară regală, dar sunt râvnite și de cei mai bogați oameni ai lumii.

Valoarea acestora este uriașă, pentru unele fiind dificil de făcut până și o estimare. Dar, ca termen de comparație, cu cel mai scump dintre ele s-ar putea achiziționa nu mai puțin de 50 de tancuri Abrams M1A2 SEPv3, considerat cel mai bun tanc din lume

Citește și: FOTO Tancuri Abrams de 2.500.000.000$ au ajuns în România în mare secret. Unde au fost văzute?

Adică, aproape tot atâtea câte a luat România, de curând, din Statele Unite. 

Într-un top 10 al acestor diamante, ultimele cinci poziții sunt ocupate, conform luxe.digital, de:

  6) The Regent Diamond - valoare 61 millioane de dolari
  7) The Oppenheimer Blue Diamond - 57.5 millioane dolari
  8) The Graff Lesedi La Rona - 53 millioane dolari
  9) The Winston Pink Legacy - 50.4 millioane dolari
10) The Blue Moon of Josephine Diamond - 48.4 millioane dolari

Primele cinci diamante, mai ales cele de pe „podium” sunt deja, din altă „ligă” a valorii, primele două ajungând  - doar dintr-o estimare succintă - la aproape 1 miliard de dolari împreună.

Citește și: Care au fost cei mai bogați oameni din istorie? Elon Musk și Jeff Bezos nu intră în top 10

Prețul diamantului Hope este estimat la 250 milioane de dolari - Foto: luxe.digital

Top 5 cele mai valoroase diamante din lume

5) The Regent Diamond - 71,2 milioane de dolari

Cunoscut anterior sub numele de Steinmetz Pink, acest excepțional diamant de culoare roz intens este cel mai mare diamant de acest tip și provine din Africa de Sud

A fost nevoie de 2 ani pentru a tăia și a șlefui piatra de la 132,5 carate, cât avea inițial, până la diamantul perfect de tip IIa care este astăzi. 

A fost vândut la o licitație în 2017 către Chow Tai Fook Enterprises din Hong Kong, care l-a redenumit CTF Pink Star.

Acest diamant este incredibil de rar și unic, deoarece combină calități dezirabile precum culoarea, claritatea și dimensiunea.

4) De Beers Centenary Diamond - 100 de millioane de dolari

Diamantul Centenary are cel mai înalt grad de culoare  și o claritate impecabilă, cântărind 273.85 carate. Provine tot din minele din Africa de Sud. 

Diamantul brut a fost dezvăluit cu ocazia sărbătoririi centenarului De Beers - una dintre cele mai mari companii de minerit și extracție a diamantelor din lume - în 1988, ceea ce a condus la numele diamantului.

Se spune că De Beers nu mai este în posesia diamantului. Proprietarul actual este necunoscut publicului.

3) The Hope Diamond - 250 millioane de dolari

Diamantul Hope, denumit uneori „Le Bleu de France” („Albastru francez”) este al treilea cel mai scump diamant din lume.

Diamantul Hope are o nuanță albastru cenușiu închis, spre deosebire de cele două diamante anterioare, din cauza prezenței borului.

Descoperit în anii 1600, în India, el are o istorie plină de nenorociri și tragedii. După ce a fost cumpărat de regele Ludovic al XIV-lea, diamantul a fost furat și a reapărut la suprafață aproape 50 de ani mai târziu.

Citește și: Cine a fost miliardarul român care-și transporta trăsura cu trenul? A vrut pardoseală din aur

Ulterior, așa-zisul „blestem al diamantului Hope” i-a urmărit pe cei care au ajuns să fie asociați cu diamantul. 

Diamantul Hope este acum expus în Muzeul Smithsonian din Washington încî din 1958, fiind donat de Harry Winston, otrivit diamondrensu.com.

Diamantul Cullinan este încastrat în vârful sceptrului suveran cu cruce al monarhilor Marii Britanii - Foto: luxe.digital

2) The Cullinan Diamond - peste 400 millioane de dolari

Magnificul diamant Cullinan este un diamant care face parte din bijuteriile Coroanei britanice.

Costul său estimat la peste 400 de milioane de dolari îl face unul dintre cele mai scumpe diamante din toate timpurile.

În 1905, mina Cullinan din Africa a produs diamantul Cullinan. Greutatea inițială a diamantului a fost de 3.106,75 carate.

Piatra, care a fost dezgropată în urmă cu mai bine de un secol, este în continuare cel mai mare diamant gemă brut găsit vreodată.

De atunci, a fost tăiat în 9 diamante principale (pe lângă alte tăieturi mai mici), care fac parte din bijuteriile Coroanei Regatului Unit.

Cea mai mare dintre cele 9 pietre, Cullinan I, cu 530,2 carate se află în vârful sceptrului suveran cu cruce, care a fost folosit la fiecare încoronare, începând cu cea a regelui Carol al II-lea din 1661. Dimantul mai poată și numele de „Star of Africa” („Steaua Africii”).

Valoarea diamantului Kohinoor este inestimabilă, el făcând parte din bijuteriile ce împodobesc coroana Reginei-Mamă a Marii Britanii - Foto: luxe.digital

1) Kohinoor - peste 500 de milioane de dolari spre inestimabil

Kohinoor  - scris în trecut și Koh-i-Nur, este cel mai scump diamant din lume, având un statut neprețuit datorită strălucirii și unicității sale.

Numele Kohinoor înseamnă „Muntele de lumină” în limba persană. Inițial, s-a spus că diamantul ar fi avut aproximativ 793 de carate.

Acesta a fost redus în dimensiune de-a lungul secolelo,r pentru a-i scoate în evidență strălucirea. Dar, chiar și în acest condiții el atinge o greutate de 105,6 carate.

Istoria sa este lungă și fascinantă; probabil că a fost exploatat din mina Kollur din India cu sute de ani în urmă.

Citește și: Regele Charles al III-lea va purta pe cap, în timpul ceremoniei de încoronare, pe rând, trei coroane

Se pare că a trecut pe la mai mulți proprietari, înainte de a ajunge în posesia reginei Victoria a Marii Britanii și împărăteasă a Indiei. Totuși, mulți cred că Kohinoor a fost furat din India de către britanici.

Se crede că Kohinoor aduce ghinion bărbaților. Doar membrii de sex feminin ai familiei regale au purtat diamantul de când a fost adus în Marea Britanie.

Kohinoor este acum unul dintre numeroasele diamante care alcătuiesc Coroana Reginei-Mamă, lucru ce îl include în colecția de bijuterii ale Coroanei britanice. 

Diamantul Kohinoor este dificil de evaluat, deoarece este o piatră atât de rară, iar costul său real este necunoscut.

Nu a existat niciodată un preț cunoscut al diamantului Kohinoor, deoarece acesta a fost întotdeauna comercializat, furat sau oferit ca un cadou, dar nu vândut, lucru ce i-ar fi stabilit o referință de preț

Dar, ținând cont de estimarea pentru diamantul Cullinan, aflat pe locul 2 în acest top, se poate presupune că valoarea Kohinoor depășește 500 de milioane de dolari.

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te