Care au fost cei mai bogați oameni din istorie? Elon Musk și Jeff Bezos nu intră în top 10

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 02.04.2024 - 16:59
Care au fost cei mai bogați oameni din istorie - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
loc 5
loc 4
loc 3
loc 2
locul 1

Care au fost cei mai bogați oameni din istorie? Pe lângă aceștia, personajele cu averi uriașe de azi, precum Elon Musk sau Jeff Bezos, par mici copii. De altfel, cei doi nici n-ar intra în top 10 al celor mai bogate personaje din toate timpurile.

SHARE

Care au fost cei mai bogați oameni din istorie? Marii bogătași ai prezentului ca Elon Musk, Bill Gates, familia Arnault sau Mark Zuckerberg valorează multe miliarde de dolari, dar bogățiile lor pălesc în comparație cu cele ale afaceriștilor, împăraților și conducătorilor din trecut.

Care au fost cei mai bogați oameni din istorie? Elon Musk și Jeff Bezos nu intră în top 10

În prezent, omul de afaceri francez Bernard Arnault împreună cu familia sa domină topul celor mao bogați oameni din lume, cu o avere estimată la 225,5 miliarde de dolari, așa cum arată clasamentul în timp real al Forbes.

Arnault este președintele consiliului de administrație al conglomeratului francez LVMH, ce deține mărcile de lux Moët, Hennessy, Louis Vuitton împreună cu Christian Dior SA. 

Următorii pe listă sunt mult mai cunoscuții Jeff Bezos, fondatorul și CEO al Amazon, cu 198,9 miliarde de dolari și Elon Musk, șeful Tesla, Space X și X (fostul Twitter), cu 195 de miliarde de dolari.

Imediat după cei de pe podium se află fondatorul Facebook, actuala Meta, Mark Zuckerberg, cu o avere de 172, 3 miliarde de dolari. 

Citește și: Cine a fost miliardarul român care-și transporta trăsura cu trenul? A vrut pardoseală din aur

Dar toată această avuție pălește în comparație cu cea cu care sunt creditate alte personaje din istorie. 

Într-un top 10 a celor mai bogați oameni din istorie, cei pomeniți mai sus nu ar intra în acest clasament.

Astfel pe poziția a zecea îl găsim pe magnatul american, John D. Rockefeller (1839 - 1937), care a avut o avere estimată la 340 de miliarde de dolari, calculată la valoarea de acum a monedei americane, conform scmp.com

Locul 9 este ocupat de un alt legendar afacerist din SUA,  Andrew Carnegie (1835 - 1919), a cărui avere ar fi astăzi de 372 de miliarde de dolari.

Dup cei doi, intrăm deja pe teritoriul unor averi halucinante, datorate și faptului că ersoanele respective au beneficiat, practic, de bogăția țărilor pe care le-au condus.

Astfel, pe locul 8 o găsim pe împărăteasa Ecaterina cea Mare a Rusiei (1729 - 1796) cu o avere estimată azi la - atenție! - 1,5 trilioane de dolari, adică 1,5 mii de miliarde. 

Ea este urmată de Octavian Augustus (63 î.Hr - 14 d.Hr.), primul împărat roman, a cărui bogăție s-ar fi ridicat, în banii de acum, la 4,6 trilioane de dolari și de sângerosul dictator al URSS, Iosif Stalin (1878 - 1953), cu 7,5 trilioane de dolari. 

Citește și: Sfârșitul tragic al celui mai bogat român din istorie. A salvat statul român de la faliment

Iar odată cu cei mai bogați 5 oameni din istorie se intră, din nou, într-o altă categorie, personajul de pe locul 5 având deja o avere estimată la mai mult de dublul celei a lui Stalin.

Împărăteasa Wu a Chinei - Foto: Arhiva

Top 5 cei mai bogați oameni din istorie:

5. Împărăteasa Wu (624 - 705) - avere estimată la 16 trilioane de dolari 

Prima și singura femeie împărat a Chinei a fost inteligentă, pricepută în politică și faimoasă pentru că era nemiloasă când venea vorba de eliminarea adversarilor săi.

A condus țara când economia Chinei reprezenta aproximativ 23% din PIB-ul global, ceea ce ar însemna astăzi aproximativ 16 trilioane de dolari.

În ciuda metodelor sale uneori controversate de exercitare a puterii, ea a sporit totuși bogăția țării prin comerțul cu ceai și mătase pe Drumul Mătăsii și a supravegheat expansiunea Chinei imperiale în Asia Centrală.

Citește și: Cine este cea mai bogată femeie din lume, cu afaceri de 750.000.000 de lei în România?

Unii o consideră - și pe bună dreptate - cea mai bogată femeie din toate timpurile.

 Împăratul Akbar al Imperiului Mogul - Foto: Arhiva

4. Împăratul Akbar I (1542 - 1605) - 21 de trilioane de dolari

Abu'l-Fath Jalal-ud-din Muhammad Akbar, cunoscut sub numele popular de Akbar cel Mare, a fost cel de-al treilea împărat care a condus imperiul Mogul.

Acesta a controlat, la apogeul puterii sale, aproape întreg subcontinentul indian și regiuni întinse ale Afganistanului.

Datorită abilității sale de a extrage bogății de la populație, Money.com susține că a condus un imperiu evaluat la 25% din PIB-ul mondial.

Comparabilă cu bogăția Angliei elisabetane din acea vreme, extravaganța stilului de viață al lui Akbar I o depășea, totuși, cu ușurință, „pe cel al societății europene”, potrivit istoricului economic Angus Maddison.

Împăratul Zhezong al Chinei - Foto: Arhiva

3. Împăratul Zhezong (1048 - 1085) - 30 de trilioane de dolari

Pe numele său, Zhao Yong, l-a schimbat după încoronare în Zhao Xu. A fost cel de-al șaselea împărat al dinastiei Song din China și a condus un imperiu cu o putere economică imensă, care valora între 25 și 30% din PIB-ul mondial la acea vreme, potrivit Money.com.

Istoricii susțin că regatul era cu ani-lumină înaintea guvernelor europene în ceea ce privește colectarea eficientă a taxelor, iar inovațiile tehnologice și forma centralizată de guvernare au contribuit, de asemenea, la bogăția acestuia și, imlicit, a împăratului. 

Ginghis Khan, fondatorul și conducătorul Imperiului Mongol - Foto: Arhiva

2. Ginghis Khan (1162 - 1227) - 120 de trilioane de dolari 

A fost unul dintre cei mai mari cuceritori din toate timpurile: a cucerit o mare parte din Asia, punând temeliile Imperiului Mongol, considerat cel mai întins imperiu terestru din istorie.

Dispunând de o uriașă forță armată, bine organizată și extrem de mobilă, a cucerit vaste teritorii, imperiul său întinzându-se, la un moment dat, din Polonia până în Vietnam.

Citește și: Cine a fost miliardarul care s-a îmbogățit abia la 50 ani? Ce afaceri avea în România?

Se crede că Genghis Khan a fost atât de puternic, iar imperiul său mongol a fost atât de extins, încât ADN-ul său poate fi găsit, în prezent, la aproximativ 16 milioane de oameni, potrivit unui raport științific din 2003. 

 Împăratul Mansa Musa din Mali - Foto: X/@Dr_TheHistories - cu rol ilustrativ

1. Împăratul Mansa Musa (1280 - 1337) - avere estimată: incalculabilă

Probabil că nici n-ați auzit de acest personaj istoric, care a fost cât se poate de real. Mansa Musa a fost conducătorul imperiului Mali, care era extrem de bogat în pământ, sare și aur.

Istoricii estimează că Imperiul Mali a fost la un moment dat cel mai mare producător de aur din lume, ceea ce înseamnă că suveranul său era în posesia unei „bogății de neînțeles”. 

În timp ce Celebrity Net Worth a estimat că averea sa ar fi fost echivalentul a aproximativ 400 de miliarde de dolari, istoricii consideră că este practic imposibil să se ajungă la o concluzie cu privire la dimensiunea reală a acesteia.

Conducătorul african a fost faimos pentru că a făcut cel mai extravagant pelerinaj la Mecca din toate timpurile, BBC relatând că, în 1324, regele a părăsit Mali cu aproximativ 60.000 de oameni, de la oficiali regali până la cămătari și sclavi. 

A parcurs astfel, mutând un întreg oraș după el, un drum de circa 6.500 de kilometri.

A cheltuit atât de mult aur la Cairo în timpul șederii sale de trei luni acolo încât a destabilizat economia locală, afectând prețul aurului în regiune pentru următorii 10 ani.

Citește și: Miliardarul „Facebook”, Mark Zuckerberg, se pregătește de apocalipsă. Ce buncăr își face în Kauai



 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te