Cum a ajuns 1 Martie Ziua Mărțișorului, a complimentelor, a compotului de fructe și cea a porcului?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 29.02.2024 - 06:45
Ziua Complimentelor, pe 1 martie Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

1 Martie este una dintre cele mai așteptate zile din an. Cu toții ne pregătim cu mărțișoare și cadouri pentru cei dragi. Însă mai sunt câteva evenimente de punctat în calendar. Ziua complimentelor, Ziua compotului de fructe și Ziua porcului sunt de asemenea celebrate acum.

SHARE

În fiecare zi avem motiv de distracție. Putem sărbători o zi de naștere sau un eveniment național ori mondial, o idee, o personalitate istorică, religioasă sau culturală, anumite tradiții și tot așa. 

Sunt unele zile în care pur și simplu trebuie să ne amintim să fim mai buni unii cu ceilalți sau să conștientizăm că trebuie luată atitudine față de un comportament nociv, de exemplu.

Ce sărbătorim pe 1 Martie. Zile naționale și internaționale celebrate în această zi

Cea mai cunoscută sărbătoare din 1 Martie este Ziua Mărțișorului. Odată cu el celebrăm sosirea primăverii. Acest şnur din două fire răsucite - unul alb şi celălalt roşu - este oferit în ţările din această parte a Europei în special femeilor, dar în unele regiuni şi bărbaţilor, şi este purtat la mână, la gât ori la rever deoarece, potrivit tradiţiilor, apără de rele şi aduce noroc şi prosperitate tot anul.

Foto: pixabay.com

Citește și: De ce dăm mărțișoare de 1 Martie? Gestul care îi ferește de ghinion pe cei dragi

"Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie (Mărţişorul)" au fost înscrise pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, într-un dosar comun cu Republica Moldova, Republica Macedonia şi Republica Bulgaria, la 6 decembrie 2017, prin votul Comitetului Interguvernamental al UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, reunit în cea de-a XII-a sesiune, pe Insula Jeju din Republica Coreea, în perioada 4-9 decembrie 2017.

Tot acum avem și Ziua complimentelor

Ziua Mondială a Complimentului (#ComplimentDay) este momentul ideal pentru a oferi şi a primi apreciere. Pentru că nimic nu este mai frumos decât să ştii că aduci o schimbare în bine în viaţa altora şi că ceea ce faci contează. Acesta este crezul lui Hans Poortvliet din Ţările de Jos, care a iniţiat această sărbătoare la începutul anilor 2000, potrivit daysoftheyear.com.

Citește și: Capcanele din spatele complimentelor din partea viitorului angajator. „Lingușire, apoi eșec”

În opinia lui Poortvliet, dacă fiecare persoană şi-ar acorda timp pentru a oferi un compliment sincer unui număr de trei persoane, fiecare oraş şi fiecare ţară ar deveni un loc mai bun, iar această zi ar putea fi cea mai fericită zi din an.

Foto: Freepik.com 

Însă, potrivit site-ului worldcomplimentday.info, aprecierile este indicat să fie exprimate verbal sau în scris, nu prin daruri. Astfel, toată lumea îşi permite să ofere astăzi complimente.

Ziua barista

Fondată în 2019 în Statele Unite, Ziua barista (#BaristaDay) îşi doreşte să celebreze activitatea celor care îşi încep munca dis-de-dimineaţă preparând cafeaua pe care se bazează milioane de oameni pentru a-şi începe mai bine ziua.

Prima înregistrare a cuvântului "barista" datează din 1938, potrivit daysoftheyear.com. Acesta provine din limba italiană şi desemnează, în general, activitatea de barman, însă în Statele Unite, acesta este utilizat doar pentru personalul care prepară cafeaua.

Foto: Freepik.com

Ziua porcului

Porcul a fost domesticit în urmă cu multe secole şi are o istorie în preajma omului aproape la fel de îndelungată ca cea a câinelui. Ziua porcului, o sărbătoare înfiinţată în 1972 de două surori - Ellen Stanley, o tânără profesoară din Texas, şi Mary Lynne Rave din Beauftort, Carolina de Nord - este celebrată în şcoli, ferme, grădini zoologice şi comunităţi locale din Statele Unite.

Scopul #PigDay este acela de a arăta apreciere pentru acest animal complex, de "a acorda porcului locul care i se cuvine, deşi în general nerecunoscut, drept unul dintre animalele cele mai inteligente şi domesticite".

Foto: Freepik.com

În această zi nu este încurajat consumul produselor din carne de porc şi se recomandă informarea cu privire la aceste animale care, dacă sunt îngrijite corespunzător, sunt foarte curate, care pot fi dresate, demonstrând în studii capacităţi intelectuale uimitoare şi care au un organism foarte asemănător din punct de vedere anatomic cu cel al omului.

Citește și: O învățătoare l-a umilit pe un elev de clasa a III-a, după ce acesta i-a oferit un mărțișor „urât”

Ziua planificării nunţii

Organizarea unei nunţi este unul dintre cele mai stresante evenimente din viaţa multor cupluri. De aceea, Ziua planificării nunţii (#WeddingPlanningDay), fondată în 2017 de compania americană The Knot, specializată în organizarea acestui tip de evenimente, îşi doreşte să încurajeze cuplurile să înceapă pregătirile cât mai devreme posibil. Pentru că orice căsnicie solidă începe cu... un plan bun.

Ziua compotului de fructe

Deliciu simplu, preparat din fructe fierte în apă cu zahăr şi conservat, compotul aduce un plus de aromă iaurtului grecesc, pâinii prăjite ori cerealelor de la micul dejun, desăvârşeşte orice masă savuroasă şi reprezintă totodată o excelentă gustare.

Citește și: Ce simbolizează firele alb și roșu ale Mărțișorului

Foto: Freepik.com

Potrivit specialiştilor în istoria gastronomiei, compotul şi-ar avea originea în perioada medievală în Europa. În plus, potrivit unor izvoare istorice, acest deliciu era servit în perioada renascentistă la curtea Franţei ca desert după ospeţe. Ulterior, pentru că era ieftin şi uşor de preparat, compotul a devenit din ce în ce mai prezent pe mesele din Europa, scrie Agerpres.

Tot pe 1 martie sărbătorim Ziua protectiei civile, Ziua zero discriminare și cea a planificării vacanțelor solitare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te