Capcanele din spatele complimentelor din partea viitorului angajator. „Lingușire, apoi eșec”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 05.10.2023 - 18:53
Unii angajatori îi atrag pe candidați cu multe complimente Foto: Pexels.com (imagine cu rol ilustrativ)

Atunci când firmele se îngrămădesc cu linguşiri şi promisiuni potenţialilor angajaţi, pot determina angajaţii să eşueze – chiar să se simtă manipulaţi. În unele cazuri, un candidat poate ajunge într-un rol care nu este potrivit după ce se simte presat să accepte o ofertă.

SHARE
Sunt situații în care mulți aplicanți pentru diverse joburi sau ”vânați” de recrutori să fie atrași de promisiuni de carieră foarte avantajoase. Însă sunt multe cazurile în care aceștia devin frustrați, după o perioadă de timp în care văd că ceea ce li s-a spus până au încheiat contractul nu se materializează. 
 
Este la fel ca într-o relație amoroasă când la început totul este atrăgător.

Capcanele din spatele complimentelor din partea viitorului angajator. ”Lingușire, apoi eșec”

Atunci când firmele se îngrămădesc cu linguşiri şi promisiuni potenţialilor angajaţi, pot determina angajaţii să eşueze – chiar să se simtă manipulaţi.
 
Se înregistrează de mai multe ori pe zi: mesaje text, e-mailuri, apeluri telefonice. Ei oferă linguşiri şi complimente, arată clar că tu eşti acela. V-ați cunoscut doar acum câteva zile, dar orele de după au fost un vârtej de atenție și promisiuni.

Există un termen pentru acest tip de comportament: „bombă de dragoste” . În general, este asociat cu întâlnirile, atunci când o persoană adună laude și întinde gesturi mărețe, adesea pentru a manipula un potențial partener care se va  simți rapid îndatorat față de el.

Citește și: Angajatorii ”ocolesc” candidații de peste 40 de ani. ”Nu includeți experiența mai veche de 15 ani”

Comportamentul de tip ”love-bombing” se poate întâmpla și în afara relațiilor romantice.

Unii oameni pot recunoaște un model analog de comportament în lumea muncii: companii care vin uimitor de puternice, caută urgent candidați pentru posturile nou create.

Solicitanții se pot găsi într-un proces de angajare accelerat, în care complimentele iau locul fișelor oficiale ale postului, iar persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă sunt pregătiți cu promisiunea unei situații ideale, scrie cnbc.com.

 Iată ce povestește un candidat pentru un post. ”Anul trecut, un recrutor m-a contactat în legătură cu o poziție pentru care a spus că aș fi potrivit. M-a umplut de laude și mi-a spus despre toate oportunitățile pe care le-aș avea la companie – chiar a spus că sunt „perfectă”. 

Când am avut rezerve în privința rolului și întrebări despre cultura corporativă, ea a fost disprețuitoare, revenind doar la cât de mult mă doreau managerii în stâlp cât mai curând posibil. Am primit chiar și o ofertă de muncă înainte de a-mi exprima interesul de a lucra la organizație”.

Samorn Selim, un antrenor de carieră din  San Francisco, este de acord că procesul poate fi comparat cu etapele incipiente ale unei relații – mai ales pe o piață a forței de muncă strânsă, în care angajații au încă puterea, iar companiile luptă pentru talent. Este treaba recrutorului, spune ea, să ofere companiilor cât mai multe opțiuni posibil – iar când candidații sunt rari, ei ar putea fi nevoiți să lupte pentru acești solicitanți de locuri de muncă.

Selim adaugă că, chiar și în această perioadă de disponibilizări în masă, candidații foarte specializați continuă să aibă o mulțime de opțiuni și se uită la lucruri dincolo de pachetele de salariu, cum ar fi cultura companiei. Recrutorii vor face tot posibilul pentru a prezenta roluri deschise în cea mai favorabilă lumină și pentru a-i face pe candidați să se simtă speciali, cu scopul de a-i muta mai departe în acest proces.

Această abordare, deși în general nu este rău intenționată, poate avea totuși efecte dăunătoare. Presiunea și lingușirea pot determina angajații să eșueze: fie să rămână pregătiți pentru roluri care nu se materializează niciodată; sau ajungând la locuri de muncă în care promisiunile nu se potrivesc cu realitatea culturii de zi cu zi a biroului.

Compania prezentată în cea mai pozitivă lumină

Unele companii îi presează pe recrutori să vină puternic, chiar necruțător pozitiv. Această etapă incipientă este ca primele întâlniri cu un potențial partener, spune Selim – recrutorii și companiile doresc să se arate drept „cel mai bun sine” și să treacă peste orice potențiale dezavantaje. 

Cu alte cuvinte, mulți recrutori încearcă pur și simplu să reprezinte organizațiile în cea mai pozitivă lumină, pentru a atrage lucrătorii pe o piață competitivă. La urma urmei, natura locurilor de muncă lor este să aducă oameni noi în companie și să facă acest lucru cât mai eficient posibil.

Citește și: Cum poți câștiga 2.500 $ uitându-te la seriale pe Netflix. Un singur lucru trebuie să faci

Comportamentul nu este neapărat calculat sau nefast, totuși. 

Sally Hunter, director general cu sediul în Marea Britanie la firma globală de achiziție de talente Cielo, este de acord că mulți recrutori ar putea nici măcar să nu realizeze că manifestă un comportament de bombardament amoros. „Recrutorii sunt oameni de vânzări naturali și optimiști, așa că aceste comportamente provin dintr-un loc bine intenționat și se așteaptă ca candidatul să-și asigure rolul și să se bucure de acest rol”, spune ea.

Dar ea avertizează că ar putea exista și alte motive. „Dacă recrutorii beneficiază de un salariu de bază scăzut și trăiesc din comisioane, acest lucru poate genera un comportament de bombă amoroasă pentru a avea șansa maximă de a ocupa acest rol”. În acest caz, un recrutor care a fost angajat să ocupe posturi de către o terță parte ar putea să promită exagerat și să nu ofere în propriul beneficiu, spune ea.

Linguşire, apoi eşec

Oricare ar fi motivația companiei, există efecte secundare pentru candidații la post care pot avea repercusiuni. În unele cazuri, un candidat poate ajunge într-un rol care nu este potrivit după ce se simte presat să accepte o ofertă.

Keirsten Greggs, în vârstă de 46 de ani, spune că a fost supravândută pe o poziție la firma din Washington, DC. Procesul de angajare a fost rapid: după ce recrutorul i-a spus lui Greggs despre „reputația ei uimitoare” – în mod ironic, ea era ea însăși în domeniul achiziției de talente – Greggs spune că i s-a oferit „practic postul imediat”. În plus, i s-au promis și o serie de avantaje, inclusiv capacitatea de a lucra de la distanță.

Dar după ce procesul de angajare s-a încheiat, lucrurile s-au schimbat.

În prima ei zi, conducerea i-a cerut lui Greggs să intre în birou. Când a sosit, nimeni nu era acolo să o întâmpine, să o pună la punct sau să o prezinte echipei. Când a luat legătura cu un manager, promisiunea de a lucra de acasă s-a deteriorat – i s-a spus că nu este politica companiei. Ea a fost, de asemenea, șocată de cultură: împreună cu comportamentul deranjant de birou, cum ar fi blasfemia excesivă, ea spune că a fost martoră și a unui comportament necorespunzător în privința screening-ului unui candidat cu dizabilități. Ea a plecat după opt zile. 

Citește și: A vândut saci de gunoi pentru a-și permite adidași. Acum e miliardar în dolari

O altă problemă, spune Selim, este că unii candidați s-ar putea găsi extrem de încântați de un rol care le este aproape promis – și ajung să ajungă fără o ofertă în cele din urmă. Acest lucru se poate datora faptului că, pe o piață de angajare dificilă, unii recrutori pot veni puternici pentru a menține candidații pe linie ca potențiali angajări, astfel încât companiile să aibă cât mai multe opțiuni posibil.

Selim spune că a văzut acest scenariu desfășurându-se, explicând că un recrutor ar putea să nu promită în mod activ sau să nu ofere unui candidat un sentiment fals de securitate pentru a-l manipula – ei încearcă doar să vândă poziția cât mai multor oameni posibil și să ofere opțiunile companiei. Dar chiar dacă îi spun candidatului că este unul dintre cei mai buni pentru post, asta nu înseamnă întotdeauna că compania va extinde o ofertă.

Acest lucru poate fi problematic nu numai pentru moral, ci și lasă un lucrător într-o poziție financiară precară, mai ales dacă a refuzat un alt loc de muncă pentru că se așteaptă ca compania de love-bombing să aibă un rol.

Semnele roșii

Desigur, este imposibil să schimbi modul în care un recrutor abordează un solicitant de locuri de muncă. Dar știind că acest comportament de bombardament amoros există – și poate avea repercusiuni – poate ajuta lucrătorii să evite problemele. 

Selim subliniază că cei care candidează ar trebui să caute semnale roșii. 

Nu este neobișnuit ca recrutorii să spună candidaților că au o experiență excelentă și să informeze un lucrător că echipa consideră foarte bine la ei – de fapt, este important că cei care caută un loc de muncă se simt apreciați. Dar candidații ar trebui să fie atenți la orice lucru care se simte ca o „promisiune excesivă” sau lipsă de transparență pe măsură ce trec prin procesul de interviu, ceea ce poate semnala o problemă.

Citește și: Și-a urmat pasiunea și acum câștigă 115.000 $. ”M-au învățat că banii nu cresc în copaci”

”La mine, deși m-a flatat compania care m-a bombardat dragostea, nu am luat postul. Experiența mi-a stat ca un nod în stomac tot timpul și nu m-am putut decide să accept oferta, îngrijorat că mi se vinde o poziție care nu se va concretiza și nu prea se potrivea setului meu de abilități. Simt că am ocolit o situație care avea potențialul de a se întoarce înapoi. 

Mă bucur că m-am bazat pe instinctul meu – la urma urmei, instinctele pot fi și ele neprețuite”, a spus persoana care era în căutarea jobului. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te