Care români trec mai repede peste mahmureală? O activitate zilnică, remediul dovedit științific

DE Florentina Enache | Actualizat: 21.10.2024 - 12:38
Care români trec mai repede peste mahmureală? O activitate zilnică, remediul dovedit științific - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Care români trec mai repede peste mahmureală? O activitate zilnică, remediul dovedit științific - Foto: Freepik (rol ilustrativ)

Care români trec mai repede peste mahmureală? O activitate zilnică, remediul dovedit științific. Studiul, publicat în revista Addictive Behaviours, a implicat 1.676 de studenți care au avut cel puțin o dimineață de mahmureală în ultimele trei luni.

SHARE

O cercetare recentă sugerează că exercițiile fizice regulate pot fi cheia ameliorării simptomelor de mahmureală.

Studiul, publicat în revista Addictive Behaviours, a implicat 1.676 de studenți care au avut cel puțin o dimineață de mahmureală în ultimele trei luni.

Toți participanții au făcut cel puțin 30 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână.

Aceștia au completat chestionare online în care și-au evaluat obiceiurile de consum de alcool, nivelurile de activitate fizică și frecvența și severitatea simptomelor mahmurelii, conform Science Alert.

Nivelurile de activitate au fost punctate prin calcularea intensității activității în raport cu numărul de ore.

Citește și: Chiar ne face consumul de alcool mai sinceri? Cât de adevărată este expresia „In vino veritas”?

Rezultatele au indicat o asociere semnificativă între activitatea fizică și simptomele mahmurelii.

Nu este surprinzător faptul că persoanele care au consumat mai mult alcool s-au confruntat cu mahmureli mai frecvente și cu o severitate mai mare, dar aceste asocieri au fost reduse în cazul persoanelor care s-au angajat în activități fizice viguroase (cum ar fi alergarea) - ceea ce sugerează că nivelurile mai ridicate de exerciții fizice pot reduce severitatea simptomelor mahmurelii.

Deși studiul a stabilit doar o corelație între exercițiile fizice și reducerea severității mahmurelii, mai multe mecanisme pot ajuta la explicarea de ce activitatea fizică ar putea atenua simptomele mahmurelii.

Răspunsul la durere

Mahmureala provoacă adesea dureri fizice, cum ar fi dureri de cap și dureri musculare, din cauza mai multor factori.

Alcoolul duce la deshidratare, care afectează modul în care funcționează vasele de sânge și reduce nivelul de lichid din jurul creierului. Acest lucru poate declanșa dureri de cap.

Citește și: De ce nu e bine să mănânci paste și popcorn înainte de a bea alcool? Cum să previi mahmureala

Alcoolul promovează, de asemenea, inflamația în organism, ducând la eliberarea de molecule ale sistemului imunitar numite citokine, care pot provoca dureri musculare. În plus, alcoolul perturbă somnul, ceea ce poate crește sensibilitatea la durere a doua zi.

Unele studii au observat, de asemenea, că concentrația de alcool pe care o aveți în sânge după o noapte de băut este, de asemenea, legată de simptomele comune ale mahmurelii, cum ar fi durerea.

Dar exercițiile fizice declanșează eliberarea de endorfine - hormoni produși de creier care servesc drept analgezice naturale. Exercițiile fizice regulate pot chiar crește nivelul inițial de endorfine. Acest lucru ar putea duce potențial la o percepție mai scăzută a durerii și a disconfortului în timpul unei mahmureli.

Somn de mai bună calitate

Mahmurelile tind să fie însoțite de un somn de proastă calitate. Alcoolul reduce somnul REM, care este partea din ciclul de somn care ajută creierul să se odihnească și să se recupereze.

Consumul de alcool vă poate face, de asemenea, să vă treziți mai des pe parcursul nopții, deoarece alcoolul face ca organismul să piardă lichide - ceea ce vă face să trebuiască să mergeți la baie mai des.

Dar exercițiile fizice regulate sunt legate de modele de somn mai bune, ajutând la reglarea ritmului circadian.

Citește și: Ce s-a întâmplat în creierul unui bărbat după ce a consumat alcool și a făcut un RMN

În general, activitatea fizică poate îmbunătăți durata și calitatea somnului și poate reduce numărul de treziri în timpul nopții.

Acest lucru vă poate ajuta, la rândul său, să obțineți un somn mai bun după ce ați băut - ceea ce ar putea îmbunătăți recuperarea generală după o mahmureală.

Sportul îmbunătățește metabolismul

Activitatea fizică regulată contribuie la o mai bună sănătate metabolică, ceea ce poate facilita procesarea eficientă a alcoolului.

În timp ce ficatul metabolizează în principal alcoolul, având o rată metabolică bună poate ajuta la eliminarea alcoolului și a subproduselor sale din sistem mai eficient.

Exercițiile fizice îmbunătățesc, de asemenea, circulația, ceea ce poate contribui și la eliminarea acetaldehidei. Aceasta este o substanță chimică toxică eliberată de alcool atunci când organismul îl metabolizează. Acetaldehida contribuie semnificativ la simptomele mahmurelii.

Sportul reduce inflamația

Alcoolul declanșează un răspuns inflamator (mecanismul de apărare al organismului care acționează împotriva agenților patogeni și substanțelor dăunătoare) care poate exacerba simptomele mahmurelii.

Citește și: Cine bea alcool e predispus să facă 6 tipuri de cancer. Beneficiile vinului roșu sunt un mit

Acesta eliberează substanțe chimice numite citokine care promovează inflamația, care ajută la combaterea infecțiilor sau a rănilor. Cu toate acestea, în cazul mahmurelii, această inflamație poate agrava simptome precum durerile de cap, durerile musculare, oboseala și sensibilitatea la lumină și sunet.

Răspunsul imunitar sporit al organismului amplifică aceste neplăceri, făcând ca mahmureala să se simtă mai intens.

Dar exercițiile fizice au proprietăți antiinflamatorii bine documentate, deoarece stimulează producția de citokine antiinflamatorii. Acest lucru înseamnă că persoanele care fac mișcare în mod regulat ar putea experimenta mai puțin disconfort legat de inflamație în timpul mahmurelii.

Leacul mahmurelii?

Este important să clarificăm faptul că, deși exercițiile fizice ar putea face mahmureala mai suportabilă, acestea nu reprezintă un leac. Cel mai eficient mod de a preveni mahmureala este să beți cu moderație - sau să evitați băutura cu totul.

Dar, pentru cei care aleg să se răsfețe, integrarea unei activități fizice regulate în stilul de viață ar putea face mahmureala mai puțin debilitantă.

Cu toate acestea, există câteva lucruri care nu sunt foarte clare din studiu. De exemplu, nu este clar cât de repede înainte de o noapte de băutură ar trebui să faceți exerciții fizice pentru a vedea beneficiile asupra severității mahmurelii.

Acest lucru face dificil de spus dacă persoanele care fac exerciții fizice în mod regulat au mahmureli mai puțin severe sau dacă faptul că au făcut exerciții fizice înainte de o noapte de beție ajută la gestionarea simptomelor mahmurelii.

De asemenea, studiul a fost realizat pe studenți, ale căror niveluri de consum de alcool și de activitate fizică pot fi diferite de cele ale adulților mai în vârstă. Cercetările pe diferite grupe de vârstă vor fi importante pentru a vedea dacă beneficiile sunt similare.

Citește și: Șofer prins cu sticla de alcool la volan: „Recunosc, am consumat în jur de trei-patru beri”

De asemenea, este esențial să se facă distincția între beneficiile exercițiilor fizice constante și impulsul de a face exerciții fizice în timpul mahmurelii. Acesta din urmă poate fi contraproductiv, deoarece organismul este deja deshidratat și sub stres. Acest lucru poate face ca mahmureala să se simtă mai rău.

În schimb, încercați să faceți activități ușoare, cu efort redus, în timpul mahmurelii - cum ar fi o plimbare sau yoga. Acest lucru vă poate ajuta să vă îmbunătățiți starea de spirit.

Deși concluziile acestui studiu recent nu ar trebui considerate o scuză pentru a face excese, ele evidențiază modul în care exercițiile fizice echipează organismul pentru a face față mai bine consecințelor unei nopți în oraș - ceea ce poate face ca diminețile grele să fie mai ușor de gestionat.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te