Brânzeturi unice
din întreaga lume. Lista celor pe care trebuie să le guști măcat o dată în viață

DE Tenaya Darlington | Actualizat: 22.10.2023 - 18:57
Queso Bola de Ocosingo (QBO), Chiapas, Mexic
Grey Owl, Quebec City
Queijo do Serro, Regiunea Serro, Brazilia
Cathare, Regiunea Languedoc, Franța
Piacentinu Ennese, Sicilia, Italia
Olomoucké Tvarůžky, Republica Cehă
Mish, Egipt
Byaslag, Mongolia
Furnicarul, Adelaide Hills, Australia
Sakura, Hokkaido, Japonia
Madame Fromage’s Adventures in Cheese

Dacă sunteți un împătimit al cașcavalului, repertoriul dumneavoastră de brânzeturi s-ar putea să se extindă dincolo de un Cheddar britanic și un Manchego spaniol.

SHARE

Cu toate astea, sunt șanse să nu fi auzit de Nagelkaas, Gouda cu cuișoare din Olanda sau de Anthill, o brânză de capră moale din Australia, încrustată cu furnici țesătoare verzi-uscate (au gust de citrice proaspete)!

Când călătoriți, încercați să căutați brânzeturi locale, la fel cum ați face cu vinurile sau berile. Cele mai multe țări au produse artizanale active, ca să nu mai vorbim de festivaluri și chiar de tururi private, unde puteți întâlni producătorii. 

Această listă nu vă oferă decât o mostră pentru un început, și asta fie că sunteți un entuziast al descoperirilor indigene sau al aromelor inventive. Pentru a deveni un aventurier al brânzeturilor, căutați magazine de brânzeturi oriunde mergeți și întrebați: „Ce este local?”. Veți fi uimit de descoperirile pe care le veți face în materie de lactate.  

01 Turducken de brânză

Queso Bola de Ocosingo (QBO), Chiapas, Mexic

Această brânză artizanală neobișnuită din Chiapas se face prin turnarea unor tipuri de brânzeturi moi în unele tari.

Rezultă astfel o crustă care ajută la o formă finală sferică. Este prima brânză de marcă din Mexic. Practic, trebuie să fie făcută din laptele crud al vacilor locale Zebu-Brown Swiss.

02 Alegere regală

Grey Owl, Quebec City

Atunci când Grey Owl a fost comandată pentru o cină cu ocazia nunții prințului Harry, în 2018, informația s-a transformat rapid într-o știre internațională.

Pe lângă faptul că este una dintre preferatele ducesei Meghan Markle, Grey Owl este o brânză de capră moale, uimitoare, cu o crustă cenușie.

Este produsă de un mic producător local, Fromagerie le Détour, condus de o echipă formată din soții Ginette Bégin și Mario Quirion. Coaja argintie are un aspect de pană, iar de aici provine și numele produsului.

03 O alegere rară

Queijo do Serro, Regiunea Serro, Brazilia

Exploratorii de aur au început aici producția de brânză artizanală în secolul al XVIII-lea. Unul dintre cele mai vechi tipuri de brânzeturi din țară, Queijo do Serro este încă produsă manual din culturi indigene, cunoscute sub numele de pingo.

Adesea este vândută fie în stare proaspătă, fie maturată timp de opt, până la 60 de zile. De aceea, brânza Serro poate trece de la un produs moale și „iaurtat”, când este încă tânăr, la unul „untos” și ușor picant, atunci când este maturat.

Această brânză a fost inclusă în Arca Gustului de la Slow Food, un catalog de alimente „distincte, delicioase și pe cale de dispariție”.

04 Experiență religioasă

Cathare, Regiunea Languedoc, Franța

Fiecare bucată din această brânză delicată de capră din lapte crud din sud-vestul Franței este rulată în cenușă, apoi imprimată cu crucea occitană - un simbol al catarilor, un grup religios medieval care s-a stabilit în zonă, în perioada cruciadelor.

Aceasta este una dintre cele mai frumoase tipuri de brânză pe care îl puteți vedea (și mânca - are un gust proaspăt și erbaceu). Căutați-o în magazinele de brânzeturi din jurul Parisului și  Londrei.

05 O alegere veselă

Piacentinu Ennese, Sicilia, Italia

Făcut din lapte de oaie, șofran și boabe întregi de piper, Piacentinu (pee-uh-chen-tin-oo) a fost conceput de un rege, Ruggero cel Normand (1095-1154), ca un leac pentru depresia soției sale. Se credea că șofranul înviorează spiritul, în timp ce boabele de piper erau foarte apreciate.

Căutați această brânză strălucitoare și aurie atunci când călătoriți în Sicilia, sau s-ar putea să-i vedeți lumina aurie, din când în când, pe la tejghelele de brânzeturi din Statele Unite.

06 Inel de aur

Olomoucké Tvarůžky, Republica Cehă

Ceea ce arată ca o gogoașă aurie translucidă este de fapt un inel picant, care are gust de usturoi lipicios, sărat.

Fabricată inițial în zona din jurul orașului Olomouc, această rețetă veche de secole este acum protejată de Uniunea Europeană. Un muzeu dedicat „brânzei de Olomouc” se află în orașul Loštice.

07 Bunătăți pentru mormânt

Mish, Egipt

Se crede că această brânză condimentată, preparată în vase de lut, este similară cu brânzeturile găsite în mormintele faraonilor care datează din anul

3200 î.Hr. Rețeta prevede acoperirea cașcavalului cu brânză cu zer, sare, un amestec de piper roșu, chimen și semințe de schinduf, după care amestecul este lăsat să fermenteze în borcane sigilate cu pastă de noroi, timp de câteva luni sau chiar ani de zile.

Astăzi, acest amestec sărat și picant este încă preparat, mai ales de producătorii casnici de brânză din Egipt.

08 Răsfăț de nuntă

Byaslag, Mongolia

Cunoscută și sub numele de brânza de yak mongolă, Byaslag este o brânză asemănătoare ricottei, fabricată în blocuri mari care sunt învelite în pânză și presate sub grămezi de pietre pentru a stoarce umiditatea.

Rezultă o brânză uscată, cu gust blând, care poate fi consumată proaspătă sau maturată. Servită cu ceai, este populară fie la nunțile mongoleze, fie ca produs de bază în călătorii pentru nomazii aflați în deplasare. Din păcate, va trebui să mergeți până în Mongolia pentru a o găsi.

09 Crunch surprinzător

Furnicarul, Adelaide Hills, Australia

Chèvre încrustat cu furnici verzi uscate și frunze de mirt de lămâie? Da, așa este. Producătorul Kris Lloyd, de la Woodside Cheese Wrights, susține că furnicile adaugă o „nuanță” citrică (ca să nu mai vorbim de o coajă crocantă, delicată) la chèvre-ul său premiat.

Singurul lucru este că va trebui să faceți un drum până în Australia de Sud pentru a găsi această bijuterie culinară.

10 Runda înfloritoare

Sakura, Hokkaido, Japonia

Fabricată numai în timpul sezonului de înflorire a cireșilor din Japonia, în lunile aprilie și mai, Sakura este o brânză asemănătoare cu Camembert, acoperită cu o floare de cireș murat, de la ferma Kyodo Gakusha Shintoku.

Aceste roți delicate de brânză sunt învechite timp de 10 zile pe frunze de flori de cireș, ceea ce le face să fie minunat de aromate, plus delicate și cremoase. În plus, brânza a fost concepută pentru a semăna cu steagul Japoniei.

Adaptat după Madame Fromage’s Adventures in Cheese, de Tenaya Darlington. Publicat de Workman © 2023.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te