Cercetarea, desfășurată pe un eșantion de 8.766 de persoane cu vârsta peste 65 de ani, a analizat legătura dintre consumul acestei băuturi și sănătatea creierului.
Băutura japoneză, liantul pentru sănătatea creierului. Reduce riscul demenței. Cum trebuie consumată
Participanții au fost monitorizați între 2016 și 2018, folosind imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) pentru a evalua leziunile materiei albe din creier, considerate un indicator al riscului de demență.
Rezultatele sunt promițătoare - cei care au consumat 3 căni/zi au avut, în medie, cu 3% mai puține leziuni cerebrale decât cei care beau o singură cană.
Iar în cazul celor care au consumat 7-8 căni/zi, reducerea leziunilor cerebrale a fost de aproximativ 6%.
Aceste beneficii rămân semnificative chiar și după ajustarea factorilor precum vârsta, sexul, nivelul de educație și activitatea fizică.
Sursa foto: Profimedia images
Citește și: Ce se întâmplă în corpul tău când pierzi în greutate rapid. Pune inima în pericol, duce la oboseală
Autorii sugerează că efectele pozitive ale ceaiului verde pot fi datorate capacității acestuia de a reduce tensiunea arterială, ceea ce contribuie la sănătatea vasculară cerebrală. Spre deosebire de cafea, care poate crește tensiunea arterială, ceaiul verde ar putea oferi un efect protector asupra creierului.
Citește și: Care poziție de somn este dăunătoare pentru creier? Ce boli pot să apară
Cu toate acestea, studiul nu a identificat efecte benefice asupra volumului hipocampului – o zonă esențială pentru memorie – și nici asupra participanților cu depresie sau purtători ai variantei genetice APOE4, asociată cu boala Alzheimer.