Au mâncat gratis în restaurante timp de 3 ani. Un bărbat de 48 de ani și fiul său, în vârstă de 18 ani, au fost arestați recent pentru că ar fi fraudat aproximativ 100 de localuri din regiunea Toulon din Franța, folosind în toată acea perioadă o tactică foarte bine gândită.
Au mâncat gratis în restaurante timp de 3 ani. Metoda cu care doi bărbați au înșelat 100 de localuri
Nu este chiar neobișnuit să nu plătești nota de plată la un restaurant, deși nici nu este recomandabil.
Dar să faci acest lucru de aproximativ 100 de ori, într-un interval de 3 ani, cu siguranță este un adevărat record și o culme a îndrăznelii.
Nici personajele din filmul „Filantropica” (2002) interpretate de Mircea Diaconu și Mara Nicolescu nu utilizau o stratagemă atât de eficientă.
Pe 3 aprilie, poliția din Toulon, Franța, a arestat un bărbat în vârstă de 48 de ani și pe fiul său, suspectați că au fraudat zeci de restaurante din regiune plecând fără să plătească nota de plată.
Citește și: Un restaurant celebru își închide porțile pentru totdeauna. Promoție specială pentru clienții fideli
Conform unei investigații recente, duo-ul tată-fiu folosea cu succes aceeași tactică de trei ani, dându-se drept mici afaceriști care, pur și simplu, uitaseră să ia bani cash la ei, iar cardul de credit nu le funcționa.
Tatăl își cerea scuze pentru deranj și își lăsa buletinul de identitate sau cardul de asigurări sociale drept garanție până când se întorcea să achite nota de plată.
Numai că el nu se mai întorcea, alegând în schimb să declare că i-a fost furat cardul și solicitând să i se elibereze unul nou.
Două dintre personajele din filmul „Filantropica” încercau să mănânce pe gratis în restaurante - Foto: ziarulmetropolis.ro
Pentru a reuși o astfel de cascadorie de aproximativ 100 de ori în trei ani, fără ca nimeni să facă nimic, a fost nevoie de mult noroc, dar și de precauții speciale din partea escrocilor.
Ici Provence a relatat că cei doi își cercetau minuțios victimele pe internet, vizând doar restaurante ale căror proprietari erau descriși ca fiind amabili cu clienții în recenziile online. În plus, nu mergeau niciodată în același loc de două ori.
Îmbrăcați frumos pentru a păstra aparențele, tatăl și fiul comandau de obicei un antreu, un fel principal, desert, vin și un digestiv, iar nota de plată varia între 80 și 150 de euro.
Citește și: Cel mai cunoscut bucătar face o dezvăluire. Preparatul pe care să-l eviți la restaurant: ”Resturi!”
Când venea nota de plată, bărbatul de 48 de ani prezenta un card de credit care nu funcționa niciodată și își trimitea fiul la un bancomat din apropiere pentru a încerca să retragă niște bani.
Băiatul se întorcea cu mâna goală, iar tatăl său, aparent jenat, își cerea scuze și promitea să se întoarcă a doua zi cu banii, lăsând drept garanție cartea de identitate sau cardul de asigurări sociale.
Astfel de gesturi sunt percepute ca un semn de încredere, așa că restaurantele au protestat rar, dar cei doi, firește, nu mai reveneau la locul faptei.
Surse din poliție au declarat că bărbatul și-a declarat actele de identitate și cardul de securitate socială furate și le-a reemis doar pentru a le lăsa următoarei victime a escrocheriei.
Strategia a funcționat de zeci de ori până în luna august a anului trecut, când proprietarul unui restaurant a postat pe rețelele de socializare fotografii ale actelor de identitate lăsate de escroci, detaliind experiența sa cu aceștia.
În cele din urmă, postarea sa a devenit virală, iar zeci de alți proprietari de restaurante au susținut că au căzut victime aceleiași tactici folosite de același duo.
Citește și: Cât de nesănătoasă este mâncarea vândută în cele mai populare restaurante? Experții, îngrijorați
În cele din urmă, un total de 43 de proprietari de restaurante din jurul orașului Tulon au depus plângeri la poliție.
După luni de investigații, poliția franceză a identificat și arestat duo-ul tată-fiu, ambii recunoscând că au fraudat mai multe instituții pe o perioadă de trei ani.
Fiul, care a fost minor în cea mai mare parte a acestei perioade, a susținut că uneori mâncau gratuit de două sau trei ori pe săptămână, în timp ce tatăl a recunoscut aproximativ 100 de acuzații de „fraudă alimentară” între ianuarie 2021 și august 2024.
Potrivit poliției, unele dintre victime chiar vorbiseră între ele despre escrocherie, dar fie fuseseră prea ocupate pentru a depune plângeri, fie nu le păsa prea mult de pierderea lor, ceea ce era exact ceea ce sperau escrocii atunci când alegeau drept victime restaurante prietenoase.