FOTO Artista Anne Imhof prezintă o instalație dinamică, botezată Sex, la Tate Modern

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 23.03.2019 - 11:26

În perioada 22-31 martie, galeriile Tate Modern găzduiesc din Londra a treia ediţie a expoziţiei anuale BMW Tate Live în ambianţa subterană a Tanks. Instalaţia dinamică "Sex" semnată de Anne Imhof este primul proiect al unui artist solo care ocupă toate spațiile Tanks. 

SHARE

Anne Imhof este unul dintre artiştii contemporani cu cel mai puternic caracter de pionierat al generaţiei ei, câştigătoare a Preis der Nationalgalerie în 2015 şi câştigătoare a prestigiosului Leu de Aur la ediţia 2017 a Bienalei de la Veneţia. Lucrarea sa intitulată Sex include o expoziţie de zi, cât şi o serie de şase spectacole live, pe timp de noapte, și se referă la fluiditatea dintre binare - femeia şi bărbatul, sus şi jos, noapte şi zi - şi la linia neclară de întâlnire a două zone opuse. Intervenţiile structurale ale instalației se îmbină prin fiecare dintre spaţiile mari. În South Tank, vizitatorii păşesc într-un spaţiu pe o platformă ridicată, un scenariu reflectat în East Tank unde ierarhia vizionării este inversată, iar vizitatorii sunt situaţi la sol, sub un dig. Galeriile Transformer adiacente prezintă o colecţie de picturi Gradient şi Schiţe ale lui Imhof, alături de elemente de sculptură care intervin în arhitectură.

Din 2012, Imhof a lucrat cu un grup de colaboratori din diverse medii pentru a-şi face performanţele durabile. De-a lungul a şase seri remarcabile la Tate Modern, aceștia vor locui spaţiul, în timp ce interacţionează unul cu celălalt şi se angajează cu situaţii şi obiecte care servesc ca setări pentru personajele lor. Imhof nu se regăseşte în lucrare, însă este prezentă, orchestrând lucrarea şi trimiţând note şi instrucţiuni colaboratorilor ei.

De asemenea, dinamica puterii dintre interpret şi spectator este o componentă-cheie a Sex. Poziţiile de vizionare alternează între perspectivele înalte şi cele joase, schimbând imaginea pe tabloul viu. De asemenea, interpreţii ocupă o zonă inaccesibilă în spatele unui perete despărţitor de sticlă din East Tank, pe care îl vopsesc. Deşi structura şi coloana sonoră ale lucrării live sunt dezvoltate cu atenţie de Imhof, ceea ce se întâmplă în timpul celor patru ore depinde de individualitatea şi de agitaţia interpreţilor, ceea ce face ca fiecare reprezentaţie să fie unică şi irepetabilă.

Anne Imhof este renumită pentru realizarea unor proiecte de reprezentaţie complexe pe perioade lungi de timp, cum ar fi "Faust", o instalaţie intensă şi captivantă creată pentru pavilionul Germaniei la a 57-a ediţie a Bienalei de la Veneţia, în 2017. Artistul a împărţit interiorul cu pereţi despărţitori de sticlă şi podele locuite de un grup coreografic de interpreţi. Alte proiecte recente au inclus "Angst", prezentat în trei acte la Kunsthalle Basel, Hamburger Bahnhof - Museum für Gegenwart - Berlin şi Bienala de la Montréal în 2016.

BMW Tate Live Exhibition le are drept curatori pe Catherine Wood şi Isabella Maidment şi este produsă de Judith Bowdler.

"Sex" este primul din cele trei capitole ale unui proiect comandat de Tate Modern (Londra), Institutul de Artă din Chicago şi Muzeul de Artă Contemporană Castello di Rivoli (Torino).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te