Apa sfințită dintr-o fântână a provocat un focar de holeră în Europa. De unde provenea lichidul?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 22.04.2025 - 07:18
Apa sfințită dintr-o fântână a provocat un focar de holeră în Europa - Foto: Pexels (imagine cu rol ilustrativ)
Apa sfințită dintr-o fântână a provocat un focar de holeră în Europa - Foto: Pexels (imagine cu rol ilustrativ)
Apa sfințită dintr-o fântână a provocat un focar de holeră în Europa
Apa sfințită dintr-o fântână a provocat un focar de holeră în Europa

Despre apa sfințită se spune că are puteri vindecătoare, lucru pe care-l cred și mulți români atunci când iau agheasmă în ziua de Bobotează. Dar apa respectivă, atunci când provine din surse necontrolate și neverificate, poate genera mari probleme de sănătate celor care o beau.

SHARE

Apa sfințită dintr-o fântână a provocat un focar de holeră în Europa. Cel puțin șapte cazuri de holeră din Germania și Regatul Unit au fost legate de utilizarea apei dintr-o „fântână sfântă” populară din Etiopia, care s-a dovedit a fi contaminată cu bacteria Vibrio Cholerae.

Apa sfințită dintr-o fântână a provocat un focar de holeră în Europa. De unde provenea lichidul?

Pentru români, agheasma este apa sfințită de preot în cadrul slujbei Sfestaniei și în ziua de Bobotează.

În funcție de slujba săvârșită pentru sfințirea acestei ape, agheasma poate fi de două feluri: Agheasma Mică, atunci când se săvârșeste slujba numită „Sfințirea cea mică a apei", și Aghiasma Mare, când se săvârșeste „Sfințirea cea mare a apei", în ziua de Bobotează, conform crestinortodox.ro.

Dar credincioșii din lumea largă mai folosesc și alte surse de apă despre care cred că are puteri tămăduitoare, provenind din locuri sfinte, cum ar fi râul Iordan sau...o fântână din Etiopia.

Citește și: De ce să iei anafură și agheasmă zilnic în post? Explicație preoți, beneficii spirituale și fizice

Însă consumul acesteia are riscurile sale, mai ales când nu există absolut niciun co ntrol asupra sursei de apă „sfântă”.

Astfel, cel puțin șapte cazuri de holeră din Germania și Regatul Unit au fost legate de utilizarea apei dintr-o „fântână sfântă” populară din Etiopia, care s-a dovedit a fi contaminată cu bacteria Vibrio Cholerae.

În ziua de Bobotează, preoții sfințesc apa pe care românii se îngrămădesc s-o ia din biserici și s-o bea - Foto: ziarullumina.ro

În luna februarie a acestui an, autoritățile europene au fost în alertă maximă cu privire la un focar de holeră, după ce trei persoane din Germania și patru din Regatul Unit s-au îmbolnăvit de această boală contagioasă.

O investigație rapidă a descoperit că doi dintre pacienții germani și trei dintre pacienții britanici călătoriseră în Etiopia cu o lună înainte, iar unii dintre ei vizitaseră o fântână sfântă numită Bermel Giorgis din districtul Quara al țării africane.

Citește și: De ce „botezul cailor” de Bobotează nu se face cu agheasmă? Care sunt animalele ce pot fi stropite?

Denumită după Sfântul Gheorghe, Bermel Giorgis este considerată un loc sfânt de către membrii Bisericii ortodoxe etiopiene Tewahedo, care beau apa și se spală pe față cu ea pentru a beneficia de presupusele sale proprietăți vindecătoare.

Românii consumă apa sfințită în ziua de Bobotează

Se pare că vizitatorii europeni au făcut același lucru, iar călătorii germani și cel puțin unul dintre vizitatorii britanici au adus cu ei apă sfințită în țările de proveniență și au împărțit-o și altor persoane.

În scurt timp, acestea au început să prezinte simptome precum diaree apoasă și vărsături. 

După ce au analizat sticlele de plastic cu apă sfințită pe care turiștii le aduseseră, medicii au descoperit că aceasta era contaminată cu Vibrio cholerae, bacteria responsabilă de apariția holerei.

Apa era, de fapt, plină de bacterii, după cum sugerează cercetătorii în raportul lor publicat de Eurosurveillance, agenția europeană de monitorizare a bolilor infecțioase.

„Deoarece doza infecțioasă de V. cholerae O1 a fost estimată la 105-108 [100 000-100 milioane] unități formatoare de colonii (UFC), acest lucru sugerează că apa sfințită a fost puternic contaminată, iar bacteriile au rămas viabile la temperatura ambiantă în timpul zborului și în Europa”, au scris medicii.

Și mai îngrijorător a fost faptul că această variantă de Vibrio cholerae era rezistentă la multe antibiotice, inclusiv fluorochinolone, trimetoprim, cloramfenicol, aminoglicozide, beta-lactamice și macrolide.

Bacteria dezvoltase gene specializate de rezistență numite plasmide, dar antibioticele tetracicline au fost încă eficiente, iar toți pacienții s-au recuperat complet.

Citește și: Cine a fost femeia care a salvat Unirea Principatelor Române? A murit de holeră la 40 de ani

Din fericire, o epidemie de holeră în Europa a fost evitată la limită, dar cazul a fost mediatizat ca o poveste de avertizare, experții în boli infecțioase îndemnând călătorii să fie precauți chiar și atunci când vizitează locuri cu semnificație religioasă.

„Călătorii ar trebui să fie bine informați cu privire la condițiile de igienă și riscurile de boli infecțioase din locurile pe care le vizitează și nu ar trebui să bea apă, chiar dacă aceasta are semnificație religioasă”, a avertizat Eurosurveillance.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te