1. Allen Stanford
A înființat un adevărat imperiu bazat pe investiții financiare. Din păcate pentru el, sistemul dezvoltat de acesta era gândit pe o schemă care-i păcălea pe investitori. Autoritățile americane au început investigarea companiei, iar, în prezent, Allen este încarcerat, ispășind o pedeapsă de 110 ani de închisoare.
2. Kim Dotcom
Dezvoltatorul web Kim Dotcom a fost cel care a înființat cel mai mare site de torrente din lume, Mega Upload. Companiile l-au acuzat că este responsabil de mare parte din pirateria video-audiu de la nivel mondial și îi cer acestuia despăgubiri ce se ridică la aproximativ 500 de milioane de dolari.
3. Scott Eyre
Scott Eyre a fost unul dintre cei mai respectați jucători de baseball din istoria Major League Baseball, dar și-a pierdut toată averea cu „ajutorul” unui alt milionar din topul nostru, Allen Stanford. Investițiile financiare ale sportivului nu au fost inspirate, fapt pentru care Eyre a depus actele pentru a fi declarat falimentar.
4. Johnny Unitas
Johnny Unitas a fost unul dintre cei mai buni quarterback-eri din istoria NFL, unde a evoluat între 1955 și 1973. A beneficiat ani de zile de salarii de ordinul zecilor de milioane de dolari, contracte de publicitate și drepturi de imagine. A vrut să investească acești bani și a făcut-o aproape în orice domeniu, de la cel imobiliar la cel alimentar. A depus atele pentru recunoașterea falimentului la începutul anilor 1990.
Citește și: VIDEO Jurnalistul Newsweek care a înțeles, cu șase săptămâni înainte, că invazia rusă e iminentă
5. Bjorgolfur Gudmundsson
Fostul miliardar islandez și-a văzut averea de 1,1 miliarde de dolari evaporată după criza financiară care a lovit Islanda între 2008 și 2011. Miliardarul împreună cu fiul său erau acționari majoritari la o bancă care a dat faliment (LandsBankinn).
6. Willie Nelson
Legenda muzicii country a ajuns la începutul anilor `90 să aibă datorii către Fiscul din SUA de peste 16 milioane de dolari, din impozite neachitate. Autoritățile i-au închis conturile bancare și i-au confiscat proprietățile deținute în șase state americane.
7. George Foreman
Considerat de mulți unul dintre cei mai buni boxeri din istorie, George Foreman a reușit după retragerea din circuitul profesionist să-și risipească averea în doar doi ani. Frica faptului că s-ar putea întoarce la sărăcie l-a făcut să se întoarcă în ringul de box la vârsta de 45 de ani, să-și recâștige titlul mondial și, astfel, să-și plătească cele cât milioane de dolari pe care le acumulase sub formă de datorii.
8. Sean Quinn
În 2008, era cel ma bogat om din Irlanda, cu o avere ce se ridica la aproximativ 6 miliarde de dolari, iar tei ani mai târziu depusese actele necesare recunoașterii falimentului personal. Cum a fost posibilă o asemenea decădere? Investiții proaste. A cumpărat acțiuni la Banca Anglo-Irlandeză de aproximativ 25% din averea familiei, valoarea acestora fiind în jurul a 2,8 miliarde de dolari. Problema a fost că banii aceștia proveneau sub formă de împrumut de la compania sa de asigurări.
Citește și: Macron se poartă cu mănuși cu Putin: „Trebuie să rezolvăm nevoia Rusiei de garanții de securitate”
9. Jordan Belfort
Jordan Belfort este un fost milionar pe a cărui poveste a fost creat personajul interpretat de Leonardo DiCaprio în filmul Lupul de pe Wall Street. Un american ambițios, dispus să facă orice pentru a se îmbogăți. A ajuns să-și cheltuie o bună parte de avere pe avioane private, iahturi și cocaină, înainte să fie arestat de autorități pentru fraudă și spălare de bani și să fi nevoit să plătească despăgubiri clienților săi.
10. M.C. Hammer
Cariera muzicală a artistului a fost una fulminantă după anii ’90, iar câștigurile sale din contracte au fost cifrate în jurul valorii de 30 de milioane de dolari. Anturajul și viața tumultoasă și-au pus amprenta pe finanțele sale. Mașini, investiții imobiliare proaste și un stil de viață risipitor l-au adus pe M.C. Hammer la faliment.